De perfecte DIY fruitvliegjesvanger: gratis en effectief

Tuurlijk, die fruitvliegjes zullen vast wel enig nut hebben in de natuur. Maar in huis ben ik ze liever kwijt dan rijk. Daarom kocht ik een fruitvliegjesvanger die direct na opening heel goed werkte. Maar na enkele dagen leek de aantrekkingskracht van deze vanger zo goed als verdwenen.

En om nu iedere week een nieuwe fruitvliegjesvanger te kopen van rond de 7 tot 8 euro, dat gaat me te ver. Geïnspireerd door de wespenval die ik ’s zomers maak van een oude frisdrankfles* zette ik een proef op om de werking van verschillende lokmiddelen te testen.

Veel mensen herkennen het probleem van de fruitvliegjes kennelijk want op internet circuleren vele berichten over hoe je het beste fruitvliegjes kunt vangen. De een zweert bij (fruit)azijn met afwasmiddel, de ander stopt stukjes fruit in een potje, en weer iemand anders laat een restje rode wijn of bier in een fles staan.

En uit ervaring kan ik alleen maar beamen dat al deze producten inderdaad fruitvliegjes aantrekken ja. Maar wat werkt nu het beste, vroeg ik me af.

Daarom bedacht ik de volgende proef: ik vulde drie potjes met verschillende soorten vloeistoffen en kijk hoe snel ze fruitvliegjes ‘vangen’ en hoeveel het er ongeveer zijn.

Net als bij de wespenval dekte ik de potjes af met een trechter gemaakt van stevig karton met onderin een klein gaatje. Gingen de fruitvliegjes eenmaal door het gaatje heen dan kwam er bijna geen één meer uit (soms kroop er een kleintje uit).

Ik testte de volgende vloeistoffen:

 • rode wijn
 • natuurazijn
 • een oplossing gemaakt met gedroogde gist, suiker en water

Resultaat

Er was gelijk een goed verschil te zien. Wat de meeste aantrekkingskracht had op de fruitvliegjes was het potje met de gistoplossing. Alhoewel de gist even op gang moest komen, werkte het daarna als een tierelier. Ook nadat de gist was uitgewerkt verloor dit potje haar aantrekkingskracht niet. De fruitvliegjes bleven erop af komen.

Aan de slag: maak je eigen fruitvliegjesvanger

Je hebt de volgende materialen nodig:

 • klein potje met diameter van ongeveer 6-8 centimeter
 • water
 • zakje gedroogd gist
 • suiker
 • stevig papier geknipt in ronde vorm met diameter van ongeveer 8-10 cm

Ga als volgt te werk:

 • Knip uit het papier een rondje met een diameter van ongeveer 8-10 cm. Hoe groter de diameter, hoe dieper de kegelvorm/trechter.
 • Knip het rondje aan één kant in vanuit de zijkant naar het midden.
 • Schuif de losse papiereinden zover over elkaar heen dat er een kegelvorm ontstaat die precies bovenop het potje past. Plak de uiteinden dan vast met lijm of plakband.
 • Knip onderaan de ontstane kegelvorm een klein puntje af zodat een gaatje met een diameter van ongeveer 2 mm ontstaat. Een ruimte net groot genoeg voor een fruitvlieg om doorheen te kruipen.
 • Schep 1-2 theelepels gedroogde gistkorrels in het potje.
 • Schep 1-2 theelepels suiker in het potje.
 • Giet zoveel water in het potje totdat er ongeveer 1-2 cm water in zit.
 • Plaats de kegel op het potje en plak het rondom vast met plakband.

En klaar is je fruitvliegjesvanger. Na een tijdje gaat wordt de gist actief en gaat een beetje schuimen. Daarna komen de fruitvliegjes er als een gek op af. Laat het een paar dagen staan, gooi dan de inhoud weg en maak het potje schoon. Daarna kun je weer een nieuwe vanger maken.

* Zelf een wespenvanger maken:
Neem een lege plastic frisdranken fles en haal de dop eraf. Snij of knip zo recht mogelijk de bovenkant eraf daar waar de fles breder uitloopt. Giet wat limonade en water in de fles en plaats de bovenkant omgekeerd terug op de fles (zonder dop). Plak met plakband de bovenkant vast op de onderkant. En klaar is je wespenvanger. Ook al bijna gratis.

5 reacties op “De perfecte DIY fruitvliegjesvanger: gratis en effectief”

 1. Wat fijn!
  Ik stuur dit artikel meteen door naar huis. Kunnen mijn kids aan de slag als ze straks uit school komen. En zijn wij na het weekend misschien fruitvliegjes vrij.

 2. Appelazijn van de Jumbo met een drupje afwasmiddel werkt bij mij als een tierelier. Gisteren neergezet, nu 30 lijken op de bodem.

 3. D. Borstlap

  Deze hoeveelheden gist, suiker en water leiden in zo’n klein potje tot een vermeerdering van de stof die de inhoud van het potje ruim te boven gaat! Ziet u het voor u?

 4. U maakt een fruitvliegjesvanger en geeft meteen aanwijzingen hoe men een wespenvanger moet maken. De bedoeling ervan laat zich raden.
  Al wat leeft heeft nut, ook al wordt dat soms niet meteen begrepen.
  In de 83 jaren dat ik leef ben ik drie keer door een wesp gestoken.
  Maar ik heb ook een aantal keren met een hamer flink op mijn duim geslagen.
  Dat was nog veel pijnlijker, doch voor mij geen reden om de hamer te vernietigen.
  Zegt u eens eerlijk, hoeveel keren bent u inmiddels door een wesp gestoken?
  Met vriendelijke groet,
  Cornelis R. Groen

 5. is allemaal niet ndig,gewoon een schaaltje met appelazijn met een druppeltje afwasmiddel en gewoon neerzetten niks niet afdekken……..geen stank geen rottend fruit en geen viezigheid…….en VEEL GOEDKOPER …..SUCCES VERZEKERD

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top