De theorie van de spontane generatie*, ik ga er bijna in geloven. Idioot gewoon dat ik nooit fruitvliegjes mijn vuilnisbak naar binnen zie vliegen als ik hem heel eventjes open.
Maar dat plots, bij iets hogere temperaturen, er ik weet niet hoeveel fruitvliegjes naar buiten schieten als ik afval weggooi. En de deksel sluit haast hermetisch af. Daar ligt het niet aan.
Fruitvliegjes, hoe doen ze het?
Maar hoe, in vredesnaam, krijgen ze dat voor elkaar. Tuurlijk waar geen leven is kan ook niet eventjes leven ontstaan. Er moet iets van een begin zijn geweest. Een eitje in fruitresten misschien. Of er is natuurlijk wel een vliegje in gevlogen. Bij deze temperaturen (rond de 20°C) en voldoende voedingsresten in de vuilnisemmer gaat het hard met de vermenigvuldiging.
Piekaantallen fruitvliegjes
Fruitvliegjes in huis is bij ons jaarlijks terugkomend fenomeen. Met piekaantallen in september als Man appelmoes en appelsap maakt van onze 80-jaar oude Notarisappelboom.
Heerlijk hoor, daar niet van. Maar die fruitvliegjes zijn er ook dol op en zijn niet uit ons huis te krijgen.
Sluiten we de avond af met een wijntje of een biertje, dan spartelt er binnen no time een fruitvliegje in. En al snel volgen er meer. Overdag doen ze zich te goed aan restjes (karne)melk in bekers.
Te lijf met de stofzuiger
Tijdens het piekseizoen ga ik ze te lijf met de stofzuiger. Ze hopen zich op in de keuken bij de lampen boven het aanrecht en het raamkozijn. Dat werkt ongeveer één tot twee dagen.
Fruitvliegjes Vanger van Doctor Clean
Maar, nu zag ik bij de drogist de Fruit Vliegjes Vanger van Doctor Clean. Volgens de verpakking niet giftig en direct klaar voor gebruik.
Er zit een, vaag op een appel, lijkend plastic bolletje in en een flesje met rode vloeistof. Dat rode spul moet dan in het appeltje en dat zet je ergens neer. De vloeistof ruikt naar azijn.
Nu hoop ik enorm, ik heb de fruitvliegjes vanger natuurlijk gekocht, dat dat ding werkt als een magneet op de fruitvliegjes in mijn huis. Zeker weten doe ik dat (nog) niet. Op de verpakking staat iets cryptisch als ‘Dr. Clean val is ontwikkeld om de bron en hoeveelheid fruitvliegjes te lokaliseren’.
Daar kan ik me niks bij voorstellen. Zinloze informatie ook. Ik wil niet weten waar ze broeden of hoeveel het er zijn. Ik wil ze alleen maar uit mijn huis.
Test: Werkt de fruitvliegjes vanger?
Daarom nu de test ook al is het piekseizoen bij lange na nog niet in zicht. Het bolletje plaatste ik ondertussen pal naast de fruitschaal. Eerste indruk?
Het werkt als een tierelier. Echt waar.
Ze kwamen er gelijk op af, kropen door het trechtertje heen. En nog belangrijker, ze kwamen er niet meer uit. De volgende dag was er nauwelijks nog een fruitvlieg te bekennen.
Maar in de dagen daarna leek de vanger zijn aantrekkingskracht te verliezen. Net of de geur niet meer aantrekkelijk genoeg was.
Eigengemaakte fruitvliegjesvanger
Ondertussen vroeg ik me af of ik niet zelf zo’n val kon maken. Vergelijkbaar met de wespenval die ik ’s zomers maak. Want elke week een nieuwe fruitvliegjes vanger kopen van 8 euro vind ik te duur.
Ik sloeg aan het experimenteren. En ja, het is me gelukt. Ik heb nu een fruitvliegjes vanger die ik zelfs beter vind werken dan Fruitvliegjes Vanger van Doctor Clean.
Hoe jij hem maakt? Dat lees je hier.
Ik heb een vliegjesval met daarin een paar aardbeienstukjes, door de azijn rotten ze niet en het zit vol vliegjes en werkt dsu lekker.
Hier kwam Menno met de tip die hij van zijn werkgeven (du Midi) had: een bekertje met azijn en gewoon afwasmiddel. Werkt ook als een tierelier tot nu toe!
sorry dames, geen van alle beschreven middeltjes heeft ook maar één fruitvliegje verleid tot een overheerlijke dood…