Tuurlijk. We weten het allemaal. Die vaatdoek op het aanrecht, dat is een bacteriebom. Letterlijk. Een soort dierentuin waar de beesten in veels te kleine hokjes zitten. Zo tegen elkaar aan gepropt met heel weinig bewegingsruimte.
Als het echt om dieren zou gaan, dan keuren we dat af natuurlijk. Maar op je vaatdoek? Ach, dat kan toch niet zoveel kwaad?, denken de meesten onder ons. Of: Dat valt toch wel mee?
Vaatdoeken onderzocht
Maar dat valt niet mee. Uit onderzoek van Wageningse onderzoeker Kusumaningrum in 2003, bleek dat Nederlanders hun vaatdoeken ongeveer twee weken lang gebruiken. Meestal lekker vochtig weggelegd.
En we gebruiken ze voor allerlei klusjes: afnemen van de tafel, aanrecht en snijplank bijvoorbeeld. Maar ook om onze handen aan af te vegen, vieze spetters van de vloer te verwijderen en (lek)vocht van vlees mee weg te poetsen.
Al dat vuil inclusief talloze bacteriën komt in onze vaatdoeken terecht. En blijven ze lekker vochtig, dan vinden ze het daar heerlijk en groeien de minuscule beestjes razend snel.
Bacteriën in vaatdoeken
De Consumentenbond onderzocht ze in 2005. Zij stelde vast dat een vaatdoek van een Nederlands gezin gemiddeld 3,1 miljoen bacteriën bevat. Eten is bedorven als er meer dan 10 miljoen bacteriën per gram in zitten. Onze vaatdoekjes zitten dus aardig dicht tegen de bederfgrens van eten aan. En soms ruik je dat.
Vaatdoeken uit studentenhuizen zijn helemaal van slechte kwaliteit. Daar zaten gemiddeld 7,9 miljard bacteriën op.
Met zo’n vaatdoekje maken we gerust het aanrechtblad nog een keertje ‘schoon’. Of gebruiken we om de snijplank mee af te vegen zodat we daarna op een ‘schone’ plank de sla snijden.
Via de vaatdoek eten besmetten
Maar zo kunnen we onbedoeld ook ons eten besmetten. Met ziekteverwekkende bacteriën als Campylobacter, Salmonella en Staphylococcus aureus. De eerste twee soorten zitten vaak op rauw (kippen)vlees, de laatste zit bij ongeveer 50% van de mensen op de huid. Komen deze bacteriën via de vaatdoek in je eten, dan kun je daar behoorlijk ziek van worden.
5 Tips om besmetting te voorkomen
Maar met een paar simpele maatregelen voorkom je besmetting via je vaatdoek:
- Spoel je vaatdoek na gebruik altijd goed uit, wring hem en laat hem drogen. Want bacteriën kunnen niet groeien als er geen vocht is.
- Pak elke dag een schone vaatdoek.
- Was je vuile vaatdoek op minimaal 60°C (samen met handdoeken bijvoorbeeld).
- Gebruik je vaatdoek alleen voor het afnemen van tafels en het aanrecht.
- Gebruik voor vuile klussen wegwerpdoekjes of keukenpapier.
Washplate
Sinds 2010 is er de ‘Washplate’. Een groot bord waarover je een vaatdoek spant. Daarna stop je deze dagelijks in de vaatwasser. En was je de vaat op 60°C. Volgens de fabrikant doodt dat nagenoeg alle bacteriën in je vaatdoek. De Consumentenbond zet daar een aantal vraagtekens bij. Klik hier voor hun film op You tube.
Goede post!! Haha, ga ik retweeten.. leuke feiten..
Hoi Kitty en dank je wel.
Om ons eraan te helpen herinneren om iedere dag een schoon doekje te gebruiken, hebben wij doekjes waarop de dagen van de week staan! Heel handig en schoon gevoel.
Hoi Karin, goed systeem. Zet je dat er zelf op of koop je ze kant-en-klaar?
En als je ze koopt: waar?
Leuk stukje weer (en ja, ik was mijn vaatdoekjes ook te weinig en op een te lage temperatuur). Stukje voor planpoint is ook leuk trouwens!
Hoi Frida, binnenkort volgt een ander stuk voor plan-point. Over de temperatuur van de koelkast. Ben benieuwd wat je daar van vindt.
Het was een product van een student company van de han van vorig jaar. Bestaan nu niet meer. Maar volgens mij zijn er ook andere bedrijven die ze verkopen. Zal eens kijken of ik het kan vinden, dan geef ik het door.
Oke, ik wacht het af.