Een ding staat vast: ik behoor niet tot die groep. Mijn man schiet af en toe in de lach als hij mij met rauw vlees in de weer ziet.
Ik snij het vlees haast alsof ik een operatie verricht: ik vermijd iedere vorm van direct huidcontact. Met een vork fixeer ik het vlees op m’n snijplank en bewerk ik het. Na het snijden schuif ik met mijn mes, het vlees – hup – de pan in. Plank, mes en vork verdwijnen direct in de gootsteen. Of in de vaatwasser.
23% Wast hun handen niet
Ik ben een uitzondering vermoed ik. Velen pakken het vlees met hun handen vast als ze het snijden of in de pan leggen. En maar liefst 23 procent van de mensen wast daarna hun handen niet. Dat blijkt uit de poll op onze website.
Handen wassen onzin?
Van deze groep niet-handen wassers vindt 35% dat namelijk onzin. Zij wassen hun handen nooit. En denken dat een beetje weerstand kweken geen kwaad kan. Sommigen (9%) vegen hun handen liever af aan een theedoek. En ruim de helft van de groep (56%) vergeet soms de handen te wassen.
Stom. Want rauw vlees is regelmatig besmet met ziekte verwekkende bacteriën als Salmonella en Campylobacter. En een beetje weerstand opbouwen tegen deze minuscule beestjes is haast onmogelijk.
Ziekteverwekkers op kip: Salmonella en Campylobacter
De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) onderzocht de kwaliteit van rauw vlees in 2008 en 2009. Daaruit bleek dat 12,6% tot 26,1% van het rauwe kippenvlees besmet is met Campylobacter. En 7,3% tot 8,2% met Salmonella.
Dat zijn bacteriën waar je een week lang goed ziek van kunt zijn. Met klachten als diarree en buikpijn.
Varkens- en rundvlees ook besmet met ziekteverwekkers
Maar niet alleen kippenvlees is besmet. De NVWA trof dezelfde ziekteverwekkers ook aan op varkens- en rundvlees. Van het varkensvlees was 1,1 tot 2,6% besmet met Salmonella en 0,5 tot 1,3% met Campylobacter. De Salmonella bacterie zat op 0,0 tot 1,2% van het rundvlees en Campylobacter op 0 tot 1,3% van de stukken vlees.
Aantal mensen ziek door eten: voedselinfectie
Salmonella en Campylobacter zijn in Nederland ook de belangrijkste veroorzakers van ziekte door voedsel. Dat blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
De onderzoekers toonden aan dat ieder jaar ten minste 680.000 mensen ziek worden. Vergelijkbaar met jaarlijks alle inwoners van Rotterdam een week lang ziek in bed.
Maar ze schatten dat het werkelijke aantal waarschijnlijk 2 miljoen bedraagt. Meestal gaan mensen met tijdelijke klachten als diarree en buikpijn niet naar de huisarts. En blijven deze mogelijke gevallen van voedselinfecties onbekend.
6 Tips om besmetting voorkomen
Een besmetting voorkom je door gewoon netjes te werken in de keuken. En verhit je vlees goed.
- Was je handen met water en zeep voordat je begint met koken
- Snijd rauw vlees op een snijplank en spoel plank en mes direct na het snijden af met heet water. Plaats ze daarna in de vaatwasser. Of maak ze schoon met warm water en zeep
- Was je handen met water en zeep voordat je verder gaat met snijden en/of koken.
- Gebruik een schone snijplank en mes voor het overige snijwerk*.
- Verhit je vlees goed.
- Voorkom altijd kruisbesmetting: houd rauw en bewerkt voedsel uit elkaar en werk met schone materialen.
Sorry, ik heb de controle op Engels weten om te zetten naar Nederlands. Het lag dus niet aan jullie.
In bovenstaand artikel zitten de kwaadaardige bacterien op het vlees. Dat suggereert dat een dun laagje bakken het euvel zou verhelpen. Analoog aan het schimmelverhaal zou ik verwachten dat hoe natter of poreuzer het vlees des te dieper gaat de bacterie. De bacterie heeft weliswaar geen schimmeldraden, maar beweegt wel zelf. Eigenaardig dat je rosbief (rundvlees) ongeveer rauw kunt eten en kip (dat toch veel dichter is) nou juist niet. Waar zit mijn denkfout?
Oh, gelukkig. Ik dacht al aan rare spammails :-). Vlees is inwendig steriel dus volstaat ‘een dun laagje bakken’ inderdaad. Kip is een wat lastiger stukje vlees met veel inkepingen en dergelijke. Daarom het advies dit soort vlees beter goed door-en-door verhitten. En bacteriën kunnen zich inderdaad ook voortbewegen als ze flagellen hebben. Maar ze kunnen niet een stuk vlees binnendringen zoals schimmeldraden dat tot op een zekere hoogte wel kunnen doen bij producten.
Als je kijkt naar de bereiding van rosbief dan wordt een groot stuk vlees aangebraden en gedurende relatief korte tijd verhit zodat het binnenin nog rosé is. Alle bacteriën op de buitenkant zijn dan gedood waarna dit vlees veilig is om te eten inderdaad (geen rekening houdend met parasieten in dit geval, zij kunnen wel in het vlees zitten).
Maar dat verandert wel als je de rosbief gaat aansnijden (thuis, fabriek of in de supermarkt). Dan komt het inwendige van het vlees in contact met allerlei bacteriën en kan het (zeer) snel bederven.
Hopelijk heb ik het zo goed kunnen uitleggen.