Getest: maaltijdbox gezondenbewust eten.nl

Argwanend wachtte dochter de komst van de maaltijdbox af. Over de box van Hello Fresh was ze niet echt te spreken, ook al hielden we daar een paar lekkere recepten aan over die we nog steeds af en toe gebruiken.

“Dat ziet er beter uit dan Hello Fresh”, meldde ze opgelucht kort nadat de maaltijdbox van Gezondenbewusteten.nl werd thuisbezorgd. En het zag er inderdaad goed uit.

Het eten werd bezorgd in een houten kratje, de bederfelijke gekoelde producten werden ter plaatse door Mark Heerkes (één van de initiatiefnemers) uit een koelbox geplukt en in mijn handen gedrukt.

Minpuntje

Nou ja, bijna alle gekoelde bederfelijke producten. De vleesvervanger Falafel van Vivera zat niet in de koelbox maar in het gewone kratje.

Raar, er staat toch duidelijk op het etiket dat dat in de koelkast moet (bewaren bij maximaal 7°C). Ik vroeg me ook af hoe lang het al buiten de koeling stond. Normaal gesproken vindt bezorging een dag eerder plaats.

Maaltijdbox voor Eindhoven en omstreken

Mark was speciaal uit Eindhoven afgereden naar Doesburg voor het bezorgen van deze maaltijdbox. Normaal gesproken blijft hij in en om Eindhoven. En het is ook helemaal niet de bedoeling dat de maaltijdbox van Gezondenbewusteten.nl zich verder over Nederland verspreidt.

Persoonlijk contact is belangrijk

“Ik doe alles zelf”, lichtte Mark toe. “Iedere vrijdag geef ik de bestellingen door aan onze lokale leveranciers. Op de dinsdagen haal ik de producten op en breng ik de maaltijdboxen naar onze klanten. Het persoonlijke contact met hen is voor mij erg belangrijk” vertelde hij enthousiast verder.

“Dan kan ik ze ook informeren over de bijzonderheden van onze maaltijdbox. Over details die van belang zijn bij de bereiding bijvoorbeeld. We werken met verse ingrediënten of een ingrediënt als de Beef Rendang van de afgelopen week. Die vragen of meer aandacht, of zijn vaak krachtiger van smaak. Ik heb het zelf ervaren met een groene curry.

De eerste keer dat we die leverden, heb ik die geproefd. Vervolgens liep ik al hoestend en proestend een kwartier lang door mijn appartement. Van andere klanten weet ik dat ze vanuit hun geloof geen varkensvlees eten, dan vervangen we automatisch dit vlees door een rundvleesvariant. Met oog voor deze details kun je het verschil maken of een maaltijd slaagt of niet”.

Grondige inspectie van de maaltijdbox

Klinkt als een bevlogen ondernemer met hart voor zijn zaak. Maar hij had zijn hielen nog niet gelicht of ik was al bezig met een grondige inspectie van de maaltijdbox. Eerst alles uitgestald, gekeken wat er in zat en wat de recepten waren.

Alle groenten zagen er vers uit. En zo op het oog was alles in overvloed aanwezig. De recepten klonken goed: gegrilde groenten uit de oven met visfilet, snelle beef rendang met rijst en broccoli en auberginelinzenschotel met falafel en speltbrood.

Goede etiketinformatie ontbreekt

Maar ook zag ik direct dat van de vers geleverde bederfelijke producten de etiketten ontbraken (zie de verpakte vis bij afbeelding 2) of onvolledig is. Jammer, dat is toch iets wat erop moet staan. Daar gelden wettelijke eisen voor.

Zo hoort er onder meer op te staan wat er in de verpakking zit, waar het vandaan komt, hoeveel erin zit, en natuurlijk wat de houdbaarheidstermijn is. Zeker bij de vis en het vlees.

Is er iets mis dan moet iedere partij voedsel te achterhalen zijn. Door het ontbreken van (goede) etiketten is dat niet meer gewaarborgd.

Afbeelding 2. Gevacumeerde vis in de maaltijdbox.
Afbeelding 2. Gevacumeerde vis in de maaltijdbox.

Zelf vind ik het ook fijn dat ik weet wat ik eet. Doordat er op de verpakte vis geen etiket zat, en ook bij het recept geen vissoort werd vermeld, weet ik nu nog steeds niet wat ik at. Erg jammer.

Houdbaarheid verse waar

Het ontbreken van de houdbaarheidstermijn op de vis en het vlees maakte het ook lastig te bepalen wanneer, wat te eten.

Het advies was te beginnen met de vegetarische maaltijd met falafel en het speltbrood.

Maar voor de zekerheid begon ik het meest bederfelijke product: de vis. Een dag later het gerecht met het vlees, en op de derde dag de vegetarische maaltijd. Het brood sneed ik in plakjes en deed ik daarna in de vriezer.

Hoe smaakte het?

Dag 1

Na het openen van de gevacumeerde verpakking rook ik gelijk aan de vis en daar was niks mis mee gelukkig. Samen met de gegrilde groenten was dit een eenvoudig te maken lekkere maaltijd.

De hoeveelheid vis per persoon was royaal (150 gram), net als de groenten (300 gram).

Man en kinderen vonden deze maaltijd ‘gewoon lekker’. De truffelpasta op de vis smaakte wel een beetje apart vond ik.

Dag 2

Het vlees (rosbief) voor de rendang-reepjes rook een beetje zurig na openen. Dat kwam waarschijnlijk door de groei van melkzuurbacteriën in de gevacumeerde verpakking.

Alhoewel ik eerst even twijfelde, had ik toch niet het idee dat dit bedorven was. De geur verdween snel en daarna rook het goed. Ook hier een royale portie vlees per persoon (136 gram).

De hoeveelheid groente bedroeg nagenoeg de aanbevolen hoeveelheid* van 200 gram (185 gram).

Ik ben geen held met het bakken van rundvlees. Bij mij wordt dat al snel taai. Maar deze rundvleesreepjes waren goed en lekker. Wel bakte ik het vlees veel korter dan het recept vermeldde.

Op advies van Mark halveerde ik de hoeveelheid kruidenmix (boemboe) voor het vlees. Volgens hem was deze aardig pittig en dat was ook zo. Nu was het precies goed.

Dag 3

En als laatste getest de auberginelinzenschotel met falafel en speltbrood. Nou ja, zonder het speltbrood eigenlijk. Man wist niet dat dit bij de avondmaal hoorde en had alles al opgemaakt bij zijn ontbijt en lunch.

Zoon en dochter waren niet gecharmeerd van dit recept maar man en mijzelf viel dit 100% mee.

Linzen heb ik één keer eerder geprobeerd zelf te maken maar dat eindigde als kippenvoer na bereiding. Maar deze linzen uit blik zagen er veel beter uit en smaakten goed in combinatie met de overige ingrediënten. Vooraf hadden we dat niet gedacht, maar het was prima.

Aandachtspunten

Naast het ontbreken van de etiketten zijn er nog enkele aandachtspunten.

Bewaren groenten

De meegeleverde informatie was duidelijk, maar soms klopten de bewaartips van de groenten niet.

Het bewaaradvies voor aubergine, komkommer en rode peper was in de koelkast. Maar die kun je juist beter bewaren buiten de koeling.

Voedingswaardeinformatie ontbrak

Wat ook niet in orde was was het vermelden van de voedingswaarde. Voor sommige producten geldt dat dat verplicht op het etiket moet staan. Maar door het ontbreken van etiketten op de zelf verpakte producten is dat niet het geval. Ook de meegeleverde bladen met aanvullende informatie vermelden deze gegevens niet.

Dat is ook zeker een minpunt.

Werkend volgens HACCP-principes?

Verder begreep ik dat Mark zelf producten als de yoghurt (was nodig voor een saus) en rijst en dergelijke afweegt en verpakt.

Ik vraag me af onder welke omstandigheden dat gebeurt. Als je voedsel be- of verwerkt en vervolgens verkoopt, moet je werken volgens de HACCP-principes zodat je kunt garanderen dat je voedsel veilig is om te eten.

Ik heb het niet gevraagd maar heb de indruk dat dat niet het geval is.

Invriezen en ontdooien vis en vlees

Bij het niet bereiden van de maaltijden binnen 3 dagen na bezorging van de maaltijdbox, vermeldt de begeleidende brief ‘dat het vlees of vis beter even ingevroren kan worden’. Met aanvullend de tip op de dag van bereiding ‘het product uit de vriezer te halen en het een minuutje of 10 in een schaaltje met water op kamertemperatuur te leggen’.

Ik vraag me af of dat na 10 minuten echt allemaal ontdooid is. Mij lukt dat in ieder geval nooit. Beter is het de bevroren producten een avond of dag van te voren uit de vriezer te halen en in de koelkast te plaatsen.

Of anders, zoals het Voedingscentrum adviseert:

  • vlees, vis of kliekjes in de gesloten verpakking 1 tot 3 uur in een bak met lauw kraanwater te leggen en dat iedere 30 minuten te verversen.
  • kliekjes, vlees of vis in de magnetron te ontdooien.

Alhoewel ik zelf ook slechte ervaringen heb om vlees of vis te ontdooien in de magnetron: sommige plekken zijn al gaar terwijl de rest nog rauw is. Echt geweldig voor de kwaliteit is het niet.

Wat kost het?

De maaltijdbox voor 1 persoon (3 maaltijden) is goedkoper dan die van Hello Fresh en bedraagt 19,95 euro per week tegenover 34 euro bij Hello Fresh.

Maar bij de afname van boxen voor 2 of meer personen zijn de maaltijden duurder bij Gezondenbewusteten.nl. Een maaltijdbox voor 4 personen kost 72 euro bij Gezondenbewusteten.nl. Bij Hello Fresh 59 euro.

Conlusie

De maaltijden waren in mijn ogen prima: ze smaakten lekker en waren alle gemakkelijk te bereiden. Heerlijk ook, om weer even geen boodschappen te hoeven doen en na te denk over wat te gaan koken.

Wat voor mij een echt nadeel is, is dat de etiketinformatie van de zelf verpakte producten er niet of onvolledig is. Vanuit voedselveiligheid oogpunt (je bent microbioloog of je bent het niet) vind ik het echt bezwaarlijk dat er geen houdbaarheidsdata op de gekoelde bederfelijke producten staan.

*Op 22 maart 2016 kwam het Voedingscentrum met een nieuwe Schijf van Vijf. De aanbevolen hoeveelheid groenten per dag werd verhoogd van 200 gram naar 250 gram. Op het moment van het testen van deze maaltijdbox bedroeg de aanbevolen hoeveelheid nog 200 gram.

2 gedachten over “Getest: maaltijdbox gezondenbewust eten.nl”

  1. Miriam Blom

    Het Voedingscentrum adviseert 250 gram groente over de gehele dag. Dat hoeft niet allemaal in de warme maaltijd genuttigd. Kan ook rauw bij de lunch. In plaats van vleeswaren of rauwkost bij het brood.

    1. Roelina Dijk

      Ja, klopt inderdaad. 250 gram sla in één keer opeten bij de avondmaal gaat echt niet lukken :-).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven