Voedsel over de houdbaarheidsdatum:
kun je het eten of gooi je het weg?

Houdbaarheidsdatum op etiket kippenvleesOnveilig is het meestal niet. Je kunt het vaak nog prima eten. Niet weggooien dus. Alleen maar voedselverspilling en zonde van je geld bovendien. Oké, je kan het niet met al het voedsel doen maar de meeste levensmiddelen kan je gerust eten na de houdbaarheidsdatum.

Wat kun je niet eten na de houdbaarheidsdatum? Let op het etiket

Op etenswaren die snel bederven staat een ’te gebruiken tot’ datum (tgt-datum) op het etiket. Deze moet je niet eten als de houdbaarheidsdatum voorbij is. Rauw vlees, kip en vis bijvoorbeeld. Dat soort rauwe dierlijke producten is een ideale voedingsbron voor bacteriën. Ze groeien er goed op ook al staan ze in de koeling. En op die producten zitten regelmatig bacteriën waar je ziek van kunt worden. En dat wil je niet.

Wat kun je wel eten na de houdbaarheidsdatum?

Maar op de meeste levensmiddelen staat een ’ten minste houdbaar tot’ datum (tht-datum). Dat is de datum waarop het voedsel sowieso een goede kwaliteit heeft. Daarna neemt de kwaliteit af maar dat betekent niet dat het voedsel niet goed meer is en dat je er ziek van wordt. Goed het etiket lezen is dus al één stap tegen voedselverspilling.

Maar ziet voedsel er raar uit na de houdbaarheidsdatum of ruikt het niet goed, gooi het dan weg. En is heldere vloeistof troebel geworden (appelsap bijvoorbeeld of opgiet van conserven) of drijven er stukjes of slierten in sap, dan is het bedorven.

Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA)

Zelfs de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (vroeger de Keuringsdienst van Waren) bevestigt het. Voor charitatieve instellingen (Voedselbanken bijvoorbeeld) en vrijwilligersorganisaties stelden ze richtlijnen op voor de houdbaarheidsdatum van voedsel na de tht-datum.

Yoghurt over de houdbaarheidsdatum

Neem yoghurt. Dat bevat al miljoenen bacteriën per ml. Bedorven melk is het eigenlijk. In de fabriek laten ze bewust bacteriën groeien in de melk. En aan het eind van dat proces zitten er zoveel bacteriën in dat er eigenlijk geen andere bacteriën meer bij kunnen. Bovendien zorgen al die bacteriën ervoor dat ‘de melk zuur’ wordt. Andere bacteriën houden daar niet van en groeien niet in de (zure) yoghurt.

Daarom bederft yoghurt ook niet snel. En als het wel bederft dan zie je het: er gaan schimmels of gisten groeien. Meestal schimmels. Te zien als pluizige blauwgroene plekken op de yoghurt.

Zelf eet ik de yoghurt soms wel tot twee weken over de tht-datum. Zolang je geen schimmels ziet kan je het gerust eten.

Zembla aflevering over ‘Voedselverspilling’,vrijdag 9 maart 2012

Ook de media komen erachter dat je voedsel best mag eten na de houdbaarheidsdatum. Ik las dat het programma Zembla van de VARA er vanavond een uitzending aan wijdt (Nederland 2 om 21.20 uur). De makers stellen dat de gemiddelde Nederlander jaarlijks 44 kilo aan voedsel weggooit. Negen procent van wat we in huis halen. Terwijl dat meestal onnodig is.

Over Datum Eetclub

Kijk ook eens bij de ‘Over datum eetclub’. Een initiatief tegen verspilling van voedsel.

Houdbaarheid van eten: volg onze blog

Wil je meer weten over eten? Meld je aan voor onze wekelijkse update via je e-mail.

Volgende week meer over de houdbaarheid van eten: wanneer is eten bedorven en kan het kwaad?

5 gedachten over “Voedsel over de houdbaarheidsdatum: <br>kun je het eten of gooi je het weg?”

  1. Pingback: Alles Gratis | Esmeralda Tijhoff

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven