Doen of niet doen? Maaltijdbox van Hello Fresh onder de loep

Hello fresh maaltijdboxVoor dat ik het goed en wel doorhad, had ik me een abonnement op Hello Fresh laten aanpraten. Dat overkomt me anders nooit. Ik moet juist helemaal niks hebben van bijna alle vormen van openbare klantenwerving.

Verkocht

Maar goed. Twee vlotte jongens die het hadden over voedselboxen bij je thuis bezorgd, lekker, gezond en die bovendien iets leuk over me zeiden …. ik ging bijna gelijk overstag. Gratis flesje olijfolie erbij en om was ik. 50% korting op de eerste maaltijd hielp ook.

Twee voedselboxen moest ik minimaal afnemen maar opzeggen kon daarna heel gemakkelijk zeiden ze.

Hello fresh, een soort van Do it yourself tafeltje-dek-je

Een nieuw concept in Nederland geloof ik. In het buitenland bestaat het al langer. Wekelijks wordt er een doos met ingrediënten voor je avondmaal bij je thuis afgeleverd voor 3 of 5 maaltijden. Dat doen ze in heel Nederland uitgezonderd de Waddeneilanden.

Je hoeft dan niet meer na te denken over wat je gaat koken. Je volgt gewoon netjes de bijgeleverde recepten van Hello fresh met een smakelijke en gezonde maal als resultaat.

De 3-maaltijdenbox

Afgelopen zondag was het zover, de eerste box werd keurig op tijd bezorgd. Het was net of ik een verlaat kerstpakket ontving. Erg leuk! Mijn eerste indruk? Het zag er allemaal goed uit. Het voedsel voelde duidelijk koel aan (je bent levensmiddelenmicrobioloog of je bent het niet) en alle groenten zagen er prima uit. Vers en zonder beschadigingen.

Eerste maaltijd

Gegrilde groenten hello freshDezelfde avond gelijk aan de slag: kipburgertjes van kippengehakt met gegrilde groenten en yoghurtsaus. Het klonk goed en het smaakte goed. Als enig minpuntje misschien dat de hoeveelheid vlees (360 gram) wat aan de krappe kant bleek om de meegeleverde 6 bolletjes mee te beleggen. Ik kwam niet verder dan het vormen van 5 burgers. Groente was echt in overmaat aanwezig. Ik hield zelfs over: 1 krop ijsbergsla.

Tweede maaltijd

Pasta met spinazie, groene pesto en verse bladpeterselie was de tweede maaltijd. Hier miste ik de eiwit component en voegde daarom mijn eigen geraspte kaas toe (100 gram). Een erg gemakkelijk te maken maaltijd die ook goed smaakte, zoon schepte zelfs nog een keer op. Maar dochter was minder enthousiast.

Weinig groente

Ander aandachtspuntje was de hoeveelheid groente. In tegenstelling tot gister nu aan de krappe kant: 150 gram verse spinazie per persoon. Maar eenmaal verhit houd je lang zoveel niet over. Spinazie slinkt door verhitting en je houdt nog maar de helft over. In dit geval nog maar 75 gram per persoon.

Dat haalt bij lange na niet de aanbevolen hoeveelheid groenten van 200 gram per persoon per dag. Als je ervan uitgaat dat je alleen groente eet bij de hoofdmaaltijd dan.

Derde maaltijd: vissoep

En als laatste maaltijd Vissoep met prei, venkel en kokosmelk. Ik kon direct aanschuiven toen ik thuiskwam. Ideaal. De meningen waren verdeeld. Dochter vond het he-le-maal niks, zoon schepte nog een keer op en man vond het redelijk okay. En ik? Mwoah, niet echt enthousiast.

Hongergevoel

Het vulde maar matig: teveel vocht (ongeveer 600 – 650 ml per persoon) in verhouding met de vulling (circa 300 gram per persoon). Het was wel meer dan voldoende.

Niet zo raar want meestal ga je bij een goed gevulde maaltijdsoep uit van 300 ml per persoon. Nu was twee keer zoveel gerekend. En omdat lang niet alles opging kregen we per persoon nog minder binnen.

Vandaar het hongergevoel vrij snel na de maaltijd denk ik. Ook hier weinig groente trouwens: ongeveer 75 – 100 gram per persoon als we alles hadden opgegeten ten minste.

Pluspunten

Heel leuk om zo’n doos met eten thuis bezorgd te kijken. Alles zag er goed uit en het boekje met de recepten was zeer duidelijk en vermeld bovendien de voedingswaarden.

Wat ik zelf heel fijn vond was dat ik niet hoefde na te denken over wat te eten. Echt heerlijk. En dat we weer eens compleet wat anders aten.

Kwestie van smaak natuurlijk of je het lekker vindt of niet. Dochter ziet de box van Hello fresh liever gaan dan komen maar zoon ziet hem helemaal zitten.

Minpunten

Maar minpunten zijn er ook. Ten eerste de hoeveelheid groente. Bij 2 van de 3 maaltijden was dat te weinig. Ten tweede de hoeveelheid energie die je per maaltijd binnenkrijgt. Dat bedroeg achtereenvolgens per persoon 558 kcal (kipburgers), 598 kcal (pasta) en 498 kcal (vissoep).

Dat is te weinig of aan de krappe kant. Het Voedingscentrum adviseert (Richtlijnen Voedselkeuze) dat de hoofdmaaltijd ongeveer 550 tot 950 kcal moet leveren. En als derde punt, hoe zit het met de houdbaarheid van het eten in de zomer?

Micro-organismen en loslopende dieren

Nu is het buiten koud (nou ja, een beetje dan) maar in de zomer kunnen de temperaturen flink oplopen. Micro-organismen vinden dat heerlijk en groeien dan snel. Ben je niet thuis dan geef je aan waar ze de doos kunnen afleveren.

Bij je buren bijvoorbeeld of ergens buiten rondom je huis. Bij de buren blijft de doos waarschijnlijk in de hal staan want hij is te groot om in de koelkast te zetten.

Laat je de doos buiten neerzetten dan zie ik in gedachten die kleine beestjes zich al razendsnel vermenigvuldigen terwijl de zon lekker schijnt. Het gehakt, de vis en de zuivel zaten niet extra verpakt met een koelelement of in een isolerende verpakking.

Ander onfris idee: staat zo’n doos buiten dan kunnen dieren de kartonnen doos aanknagen en misschien de inhoud ook.

Etiketten

Ander aandachtspuntje zijn de etiketten op de verpakte producten. Zo ontbreekt op de yoghurtsaus van de kipburgers het adres van de leverancier Hello Fresh en een tabel met de voedingswaarden.

Kipgehakt hello fresh

 

Bij het kippengehakt klopt de ingrediëntendeclaratie niet. Dat moet altijd beginnen met wat er het meeste inzit. Nu staat peper in plaats van kippenvlees voorop. Ook hier ontbreekt het adres van de leverancier en een tabel met de voedingswaarden.

 

vis hello freshOp het etiket van de vis ontbreekt de vermelding van het gewicht en ook het adres van de leverancier. Hier staat wel een beetje voedingswaarde op het etiket vermeld maar niet op de manier zoals Europese wetgeving dat voorschrijft. Ook het meegeleverde boekje geeft al deze informatie niet.

Dit zijn de etiketten die ik goed beoordeeld heb. De anderen heb ik even gelaten voor wat ze waren.

Wat kost het?

Tuurlijk hoe meer, hoe goedkoper. Maar ben je alleen en neem je een maaltijddoos voor 3 maaltijden, dan kost dat € 11,33 per maaltijd (€ 34,- per doos). Best prijzig dan. In de tabel hieronder zie je wat het kost per doos en per persoon per maaltijd (pppm). Alles uitgedrukt in euro’s. Oordeel zelf wat je ervan vindt. Voor het afleveren van de dozen bij je thuis wordt niks extra’s gerekend trouwens.

prijzen hello fresh maaltijdboxen

Tweede maaltijdbox

Morgen komt de tweede maaltijdbox. Ik ben benieuwd wat daar in zit. Pas daarna beslis ik of ik verder ga of niet. Wordt vervolgd. En Frida Miedema: dank voor je hulp bij het beoordelen van de etiketten.

Hello fresh: alles op een rij

PlusMin
volop variatieweinig groente
geen 'wat zal ik nu weer eens gaan koken' hoeveelheid kcal aan de krappe kant (hongergevoel)
goede kwaliteit verse groentenbacteriegroei als het warmer is
weinig afval / kliekjes door goede afstemming op aantal personenetiketten kloppen niet

24 gedachten over “Doen of niet doen? Maaltijdbox van Hello Fresh onder de loep”

 1. Of het nu goed is of niet en aan de eisen voldoet , ik heb het gevoel dat het voor 1 persoon te duur is, ik eet een 3 gangen menu in het bejaardenhuis en dat is ook goed en kost 8.50, dan hoef ik dus ook niet te koken, en de verrassing is groot wat er vandaag weer op het menu staat! De uitleg is geweldig en leerzaam, bedankt! G. Dijk

 2. ik heb hello fresh toevallig voor de kerst zitten uitpluizen om 2015 goed van start te gaan, maar heb mezelf toch tot de orde geroepen en maak met plezier de gang naar de groenteman, totaal geen optie, geen enkele toevoeging, vind het zelfs een overbodig iets.

  1. Als je beiden fulltime werkt dan is het fijn en makkelijk om met een druk gezin met kinderen toch snel een gevarieerde maaltijd te kunnen maken.
   Een dagelijkse gang naar de groentenman is niet echt mogelijk; die is al dicht als wij boodschappen willen doen.

 3. Op zich een goed concept, behalve dat ik geen vlees eet.
  En alleen biologische groenten.
  Misschien een gat in de markt om met een “gezonde” box te komen.

  1. Er is een ‘veggiebox’ bij HelloFresh. Kies anders voor De Krat! Altijd biologisch en ook zij hebben een vegetarische gemakskrat. Sympathieke mensen en zij waren de eerste in Nederland met dit concept.

 4. Ik vind het voor een persoon te duur en ik heb het idee : Vers is beter.
  Maar wel interessant om te lezen en nooit te oud om te leren.

 5. Fijn zo’n grondig artikel.
  Inmiddels Hello Fresh weer opgezegd?

  En ja, dozen schuiven is geen kunst.
  Buiten de (maaltijd)box denken wel.

  Laten we elkaar vaker uitnodigen voor een etentje…

  1. Roelina Dijk

   ja, ik heb hem opgezegd maar natuurlijk net te laat. Nog 1 week extra dus. Wel grappig, ik kreeg hierdoor ook het idee om vaker met mensen af te spreken voor een etentje.

 6. Simone Dijkstra

  Ik ben helemaal fan! Wij werken beiden fulltime en komen laat thuis. Het is dan ideaal dat je binnen 40 minuten echt iets lekkers op tafel hebt staan. We haalden eerder veel te snel toch maar chinees of bestelden pizza. Dan is dit ook nog eens goedkoper. Daarbij lusten we eigenlijk alles wel, dus ook dat is geen probleem.

  Als je alleen bent is het wel schrikbarend duur, maar voor 5 euro (!) meer krijg je de dubbele hoeveelheid ingredienten voor 2 personen en kan je daar weer andere maaltijden van maken of soms dubbele porties maken en invriezen.

 7. Pingback: Hello Fresh, hoe ging het verder? • De Dames Dijk

 8. Wilma Biegstraaten

  Ik ben er net zo voor gevallen als jij, Roelina, leuke jongen, vlotte babbel, flesje olie.
  En ja de kerstman was vroeg dit jaar.
  Leuk om uit te pakken en te zien welke (soms onbekende) producten te voorschrijf kwamen.
  We zijn inmiddels weer met z’ln tweetjes, maar ik kan me voorstellen dat je kinderen het niet allemaal even lekker vinden.
  Wij zijn wel enthousiast over de recepten. Met de hoeveelheid komen we prima uit.
  Het is elke avond weer spannend wat we gaan eten, en idd daar hoef ik dan lekker niet over na te denken
  In de opmerkingen over de houdbaarheid bij afleveren en de hoeveelheid verse groente kan ik me wel vinden. Maar er is wel veel ruimte in aflevermomenten om thuis te zijn bij bezorgen.
  We bestellen niet wekelijks, maar ik kijk regelmatig op de site om te kijken welke recepten er de volgende week in zitten en laat me daar door verleiden

 9. gezin met 3 volwassen kinderen (grote eters) normaal kost 1 maaltijd ons 8-10 euro
  bij hellofresh 23 euro (prijs inmiddels verlaagd toch nog 16.50)
  hoeveelheid ook kleiner . zoals gezegd grote eters eten 500 gram groenten + aardappel (bij rijst en pasta iets minder) en ca 100-125 gram vlees.
  Voor ons dus geen optie..

 10. We hebben een tijdje geleden HelloFresh geprobeerd maar helaas is het na een tijdje niet zo spannend meer.

  We zijn nu overgestapt op Zoyummy.nl – Het leuke aan Zoyummy is dat ze elke week land georiënteerde maaltijdboxen leveren. Zo eet je elke week recepten van een andere land. We zijn gestart met de Indiase maaltijd box (super lekker en authentieke recepten) met ontbijt (HelloFresh had geen ontbijt).

  Het was echt super lekker en spannend om te koken zoals ze in India dat doen. Al dat simpele gedoe is marketing. Authentieke recepten kunnen ook simpel zijn, plus zo leer je veel meer over andere culturen.

  1. Roelina Dijk

   Leuk om te horen over Zoyummy. Ik heb even gekeken op hun website maar vond de informatie redelijk summier. Ik kreeg geen goed beeld wat je nu in de doos kunt verwachten. Lijkt me zeker leuk om te proberen. Nieuwe stof voor een blog dan wellicht :-).

 11. Wij gebruiken sinds 2 jaar Hellofresh. De eerste 10 maanden, wekelijks, daarna wat minder. Nu 1 a 2 x per maand. Wij (mijn dochter van nu 15 en ik) vinden het ideaal. Maar een enkele keer dat we iets echt niet lusten. We hebben gebruiken nu veel meer verse ingrediënten dan voorheen. Geen pakjes met poeders meer, alles vers. Ook zijn we zaken gaan eten, die we voorheen nooit aten. Daarnaast eten we altijd een keer vis en niet iedere dag vlees,meen stuk beter voor onze natuur! En wat ik echt heerlijk vind, is dat ik voor 5 dagen geen boodschappen hoef te halen, niet hoef te bedenken wat we gaan eten, wat er in zit en hoeveel ik nodig heb. Enige nadeel, soms ben ik zo moe, dat ik moeite heb het recept te volgen. Ik ben van plan om Hellofresh met een andere box af te wisselen.. Gemak en gezond eten dient de mens. Ps over de hoeveelheid groente of vlees heb ik me nog nooit zorgen hoeven maken, was altijd voldoende!

  1. Het is een van de grootste misverstanden dat je niet meer naar de supermarkt hoeft met een maaltijdbox. Tenminste, ik neem aan dat het niet het enige is wat u eet en drinkt op een dag (thuis) en het toiletpapier is toch ook wel eens op?

 12. Mij leek het heerlijk de gang naar de supermarkt wekelijks te kunnen verminderen qua tijd, zodoende wilde ik de Hello Fresh box wel proberen.
  Wij zijn een gezin van 4, waaronder 2 jonge jongens.
  Heerlijk vond ik dat de boodschappen aan huis geleverd werden( wij wonen nogal afgelegen en dit was geen probleem,wat een luxe dacht ik!)
  Vol goede moed aan de maaltijden begonnen.
  Alles zag er erg vers en fris uit. De recepten waren duidelijk te volgen, echter de kook duur en bereiding klopt niet in veel gevallen. Ik was soms echt langer bezig.
  Het vlees was echt veel te weing, iets anders kan ik er niet van maken. Sla was er vaak in overvloed, anderegroenten vaak te miniem.
  Veel maaltijden vonden we erg droog, niet lekker met name couscous, bulgur.. De kinderen hebben echt 2 weken geklaagd, gehuild en het eten wat normaal een gezellig momentje is samen was een disaster! We hebben de box daarom maar opgezegd en ook omdat ik het zelf niet lekker vond. Van de 2 weken heb ik ongeveer 2 dagen gesmuld en de rest was matig of niet mijn smaak.
  Mijn man vind alles lekker en heeft er wel van genoten, maar niet van het gemekker!
  Toch probeer ik zoyummy eens denk ik , want het biedt absoluut voordelen mits de kinders het eten willen natuurlijk.

 13. Leuk artikel! Nadat ik voor de eerste keer in aanraking kwam met HelloFresh was ik meteen verkocht, zeg maar gerust verslaafd. Door mijn verslaving ben ik op den duur ook meerdere maaltijdboxen gaan proberen en ondanks dat HelloFresh wel toonaangevend is en heel goed, ben ik er ook achter gekomen dat er een paar zijn die minstens net zo goed zijn. Daarmee spelen ze met de verschillende kenmerken heel goed in op de vraag van de consument, zo is de een beter in een maaltijdbox voor een persoon, en de ander heeft die weer niet. De ander heeft wellicht weer een biologische maaltijdbox of levert in het weekend. Zoals je ziet zijn dit maar enkele voorbeelden van hoe het gesteld is in de maaltijdboxen markt. Ook ben ik onlangs door mijn zoektocht naar maaltijdboxen op een website terecht gekomen die de maaltijdboxen vergelijkt en test. zie http://www.maaltijdbox-vergelijken.nl Ook weer een hele goede vinding als je het mij vraag. Door de komst van de vele soorten maaltijdboxen zie je bijna het bos niet meer.

  En de gezonde maaltijdbox? Is het niet zo dat we door de komst van de maaltijdboxen al een stuk gezonder zijn gaan eten? Uiteraard afhankelijk van welke maaltijdbox je neemt maar supermarkt producten zijn lang niet altijd gezond en verantwoord, de verse producten in de maaltijdboxen zijn dat wel of in ieder geval meer of ze nou biologisch of niet zijn.

 14. Vanavond hebben we voor de 2e keer onze doos ontvangen… En idd, het is net een kerstcadeautje!! Deze week lijken me de gerechten erg lekker. Vorige week was helaas wat minder (kids en man gaan ECHT geen gemengde paddestoelen eten). Wij zijn zelfstandig, 2 kinderen en erg druk. Voor mij is het echt een uitkomst! Ik hoef niet na te denken hoe ik mijn gezin gezond voed en het word ook nog eens in ons gehucht afgeleverd ook! Ok, misschien wat prijzig (zo te lezen dus 5 euro per maaltijd, wij hebben de 3 persoons box) echter, daar kies je denk ik ook voor. Als ik elke dag naar de winkel moet (ja ik weet, boodschappen kan je ook in 1x halen) kost me dat ook benzine en toch haal je dan snel teveel. Wij zijn geen grote eters en bij ons word er zoveel weggegooid!! Zonde is dat!! Ook houden wij wel eens van een pizza, patatje halen en dat hebben we toch echt een stuk minder gedaan de afgelopen week. Of we er mee door gaan weet ik nog niet. Misschien moet ik mezelf een trap onder de kont geven en 1x per week boodschappen halen. Maar ja, wat moet je dan eten he??
  Ik zie de plus maar ook de minpunten..
  Maar jezelf verwennen met het niet meer na te hoeven denken wat te eten en of t gezond is, is toch ook heeerlijk!!!

  nog even een paar puntjes.
  Volgens mij hebben ze wel een ontbijt box…

  Het is beter voor het klimaat om bijv 1x in de week geen vlees te eten. Ben zelf nogal bewust bezig.
  Bij de 3 maaltijden heb je 1x vlees, 1x vis en 1x vegi…
  Een beter milieu begint bij jezelf!! 🙂

 15. Mijn man en ik vinden het eten super lekker, heb 3 maaltijden van marley spoon uitgeprobeerd, ronduit smerig!!!

 16. Hier ook grote fan! Nu kan je uit 10 gerechten kiezen. Als de gerechten ons niet bevallen slaan we gewoon een week over. Wij zijn met 2 en grote eters, meestal is alles op en hebben we ook meer dan genoeg. Het lijkt altijd weinig vlees, maar je hebt ook niet meer nodig. In de zomer zitten er koelelementen in de box, zodat alles lekker koel blijft. Altijd originele combinaties, top!

 17. Nou nou mensen, voor een paar euro maak je zelf in zeer korte tijd een fatsoenlijke maaltijd voor op tafel… voor een betere prijs en zeker van betere kwaliteit !

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven