Na handen wassen volgt natuurlijk handen drogen. Thuis meestal met een handdoek maar in andere toiletruimtes met papieren handdoekjes, katoenen handdoekenrol, warme luchtdrogers of, wat je steeds meer ziet, met jetair blowers.
Van die dingen waar je je handen in stopt en die met grof geweld je handen drogen.
Ze zien er superhygiënisch uit maar zijn ze dat ook? Uit steeds meer onderzoeken blijkt van niet. Je handen zijn misschien wel snel droog maar ze verspreiden die minuscule beestjes enorm.
Handen wassen
Hoe je je handen het beste kunt wassen dat is al vaak onderzocht. In grote lijnen kun je dat het beste 30 seconden doen met zeep. Voor het beste resultaat droog je je handen daarna zo snel mogelijk. Dat sowieso.
Maar hoe je dat moet doen daarover verschilden de uitkomsten van de onderzoeken.
Soms bleek dat je je handen het beste kon drogen met papieren handdoekjes of met schone handdoeken.
Bij andere onderzoeken kwamen warme luchtblowers juist als beste uit de bus.
Waar je mee omgaat raak je mee besmet
Maar de meeste mensen wassen hun handen niet 30 seconden. Dus echt heel veel schoner worden ze niet als je ze wast.
Sowieso is het een illusie te denken dat je alle micro-organismen van je handen kunt afpoetsen.
Van nature zitten er daar heel veel van op en die zitten goed vast. Dat zijn de residente micro-organismen. Ze beschermen je huid en die was je er niet af.
Maar om die groep micro-organismen gaat het niet.
Het gaat om de micro-organismen die op je handen terechtkomen door besmetting. Na het aaien van dieren, snijden van rauw vlees, niezen of hoesten in je handen of na een wc bezoek bijvoorbeeld.
Dat zijn de transiënten.
Vieze handen drogen
Deze micro-organismen kun je grotendeels wel van je handen verwijderen door voldoende lang je handen te wassen. Die 30 seconden dus. Maar dat doet haast niemand. Nee, ik ook niet.
Gemiddeld wassen mensen hun handen in 10 seconden. Maar soms ook veel korter. Uit een onderzoek in Nieuw Zeeland bleek dat vrouwen hun handen wassen in 4,4 seconden en mannen in 2,7 seconden. Hoe lang doe jij erover?
Bij deze korte handenwastijden blijven veel transiënten achter.
Droog je je handen dan met een schone handdoek of met een papieren handdoekje dan veeg je deze groep daar nog wel een beetje aan af.
Maar dat is anders met warme luchtblowers en jetair blowers.
Aerosolvorming en verspreiding micro-organismen
Deze apparaten zorgen juiste voor verspreiding van de transiënten. Tijdens het drogen van de (vieze) natte handen worden er aerosolen gevormd. Dat zijn minuscule vochtdruppeltjes die in de lucht zweven met daarin de micro-organismen van je handen.
Als gevolg van de luchtwervelingen die ontstaan door de blower, verspreiden de aerosolen zich in de ruimte.
Jetair blowers komen er helemaal slecht vanaf. Onderzoekers van de universiteit van Leeds toonden aan dat jetair blowers meer micro-organismen in de lucht verspreiden dan warme luchtblowers.
Besproeid met micro-organismen
Dus sta je te wachten op iemand die zijn handen droogt met een blower dan wordt je eigenlijk besproeid met micro-organismen. En de handenwasser zelf ook natuurlijk. Zelfs 15 minuten na handen drogen zweven er nog steeds transiënte micro-organismen in de lucht.
Papieren handdoekjes
Ook al voelen sommige papieren handdoekjes misschien als schuurpapier, het is wel de meest hygiënische manier om je handen mee te drogen. Niet alleen voor je handen maar ook voor je omgeving.
Geraadpleegde bronnen
Best, E.L. (2014) Microbiological comparison of hand-drying methods: the potential for contamination of the environment, user, and bystander. Journal of Hospital Infection, 88, 199-206.
Cressey, P. et al (2009) Handwashing and drying duration – evidence for efficacy
Garbutt C, Simmons G, Patrick D, Miller T. (2007) The public hand hygiene practices of New Zealanders: A national survey. New Zealand Medical Journal; 120 (1265): 1-7.
Huang, C. (2012) The hygienic efficacy of different hand-drying methods: a review of the evidence. Mayo Clin Proc. 87(8):791-798.
Patrick, D.R. et al. (1997) Residual moisture determines the level of touch-contact-associated bacterial transfer following hand washing. Epidemiol Infect. Dec;119(3):319-25.
Hmmm, daar ga ik mijn handen dus maar niet meer in stoppen dus. Bij ons in de fabriek ontkom ik er niet aan trouwens. Eerst inzepen en wassen, dan de blower en als laatste stap moet je je handen met desinfectiemiddel laten besproeien. Pas dan gaat het poortjes open. Dus maar hopen dat dat desinfecteren nog een beetje helpt.
Dus eigenlijk zou er een soort afzuigkapje boven de blower moeten hangen.
Het lijkt allemaal erg hygiënisch maar niet dus.
Plassen moet dus dan maar de adem in houden gedurende het ritueel.
Het zou fijn geweest zijn als was bijvermeld dat het onderzoek in Leeds is gefinancierd door de ETS een orgaan van de verzamelde papierindustrie. De conclusie die men uit dit onderzoek trekt is erg suggestief. De papierindustrie stuit met haar handdoekjes op milieu-problemen in vergelijking tot de handdrogers, vandaar dit initiatief. Lijkt me verstandig om eens het hele verhaal te vertellen en bewust ervan te worden hoe vreemd het is om steeds iets weg te moeten gooien na het drogen van de handen.