Over sap dat geen sap is

SapDame 2 is het zat: “Of ik er niet iets over kan schrijven?” vroeg ze me laatst lichtelijk geïrriteerd.

Ik was benieuwd wat er verder kwam.

Het antwoord volgde vlot daarna. “Over sap dat geen sap is.” ging ze verder.

He? Sap is toch juist sap, reageerde ik enigszins verbaasd.

“Ja, dat is ook zo maar heel veel mensen weten dat kennelijk niet en dat vind ik zo raar. Het is toch heel simpel. Dus kun jij even uitleggen hoe dat zit?

Zodat ik niet iedere keer een glaasje suikerwater met vage fruitsmaak voorgeschoteld krijg als ik om een sapje vraag. Want dat gebeurt me nou zo vaak.”

Sapnepperds

Ah, ik snap het. En herken het. Ik heb het zelf ook wel een meegemaakt. Dat je vraagt om een sapje en vervolgens komen ze aan met fruitachtige dranken als multivitaminefrisdranken of Dubbelfrisss.

Maar echt, dat zijn geen sappen.

100% sap

Sap is pas sap als het echt alleen van fruit bereid is. 100% vruchtensap dus. Voeg je er iets anders aan toe dan mag het geen sap meer heten. Dat is zelfs per wet geregeld via het Warenwetbesluit Vruchtensappen 2012.

Roosvicee MultivitTrucjes van fabrikanten

Met trucjes proberen fabrikanten dat wat te omzeilen. Kijk maar eens in de supermarkt. Bij vele sapachtige dranken komt het woord sap niet op de verpakking voor.

Dat soort dranken hebben verkoopnamen als ‘Appelsientje Multivitamientje Appel-Peer, ‘Roosvicee MultiVit bosvruchten’, ‘Ocean Spray Cranberry Classic’, ‘Frisse Fruitdrank’ en meer van dat soort kreten.

Allemaal wel vruchtensap suggererende namen maar dat zijn ze niet.

Wat zit er in de sap look-a-likes?

Draai de pakken maar eens een kwart of halve slag om en bekijk de ingrediëntenlijst.Ocean spray cranberry classic

Dan blijkt ‘Appelsientje Multivitamientje Appel-Peer’ maar voor 50% uit sap te bestaan. De overige 50% bestaat uit water, suiker, vitamines, natuurlijk aroma en de zoetstof sucralose.

Daar aan de achter- of zijkant van een pak staat ook de echte naam van dit product en dat is ‘Multivruchtendrink gezoet met suiker en zoetstof’.

‘Roosvicee MultiVit bosvruchten’ dan? Bestaat uit slechts 25% vruchtensap. Het belangrijkste bestanddeel is water. Andere ingrediënten, in afnemende volgorde na het sap, zijn suiker, aroma’s, voedingszuur (citroenzuur), vitaminen en de kleurstof bètacaroteen.

DubbelfrisssOok ‘Ocean Spray Cranberry Classic’ bestaat voor een belangrijk deel uit water. De ingrediëntenlijst vermeld: water, cranberrysap (25%) uit concentraat, suiker, vitamine C, groenteconcentraten- en fruit (wortel en cranberry).

En alle frisse fruitdranken kun je beter tot de frisdranken rekenen. Zo bevat Dubbelfrisss Appel en Perzik vooral uit water.

Er zit slechts 14% appel en 1,1% perzik in, gevolg door suiker, voedingszuur (citroenzuur), aroma en koolzuur (<0,1%).

Nectaren of vruchtendranken

Ook nectar is geen sap trouwens. Het moet wel een bepaalde per wet vastgestelde minimale hoeveelheid sap bevatten.

Hoeveel precies dat hangt af van de fruitsoort. Voor passievruchten geldt bijvoorbeeld een minimumgehalte van 25%, maar voor aardbeien geldt 40%. Deze nectaren, ook wel vruchtendranken genoemd, mogen ook andere ingrediënten als suiker, honing en/of zoetstoffen bevatten.

Credit foto linksboven: Fruit Salad via photopin (license)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven