De poepbacterie was uitgebreid in het nieuws de laatste tijd. De consument in rep en roer als je de kranten mocht geloven. Maar of dat nu echt nodig was?
Tuurlijk is hygiëne bij het slachten erg belangrijk. En is het beter als er zo min mogelijk poep op vlees terecht komt. Maar 100% een besmetting voorkomen dat lukt eigenlijk niet, al wordt er nog zo zorgvuldig geslacht. Of het vlees daarna ook onveilig is om op te eten, dat hangt ook van jou af.
Want hoe ga jij met je rauwe vlees om?
Escherichia coli: een onschuldige darmbewoner
Eerst even over de poepbacterie Escherichia coli. Eigenlijk is dat helemaal geen gevaarlijk beest. Niet alleen dieren dragen hem bij zich, jij ook. Hij behoort tot je normale darmflora. Neem jij het niet zo nauw met je toilethygiëne, dan is de kans groot dat jij deze bacterie zelf om je heen verspreidt. En komt hij zo in je eten terecht.
Waarom dan alle ophef over die poepbacterie?
Het enige is, er bestaat niet één echte Escherichia coli. Genetisch gezien bestaan er tig verschillende stammen E. coli. Verreweg de meesten zijn onschuldig gelukkig. Maar van enkele E. coli stammen kun je wel goed ziek worden.
Sommigen zorgen voor reizigersdiarree bijvoorbeeld. En er zijn E. coli stammen die tot de zogenoemde EHEC-groep* behoren. Deze groep werd vooral bekend na een grote uitbraak in Duitsland in 2011. 2.987 mensen werden ziek na het eten van besmette verse kiemgroenten en 53 mensen overleefden de infectie met deze bacterie niet.
Zie je wel, toch levensgevaarlijk die Escherichia coli
Ho, ho, niet zo snel. Het probleem bij de kiemgroenten zat hem in het verse. En zoals met veel voedsel dat je vers, onvoldoende verhit of rauw eet, kan dat risico’s met zich meebrengen. Denk aan producten als rauwmelkse kaasjes, rauwe melk en rauw vlees(producten). En ook aan rauwe (verse) groenten en fruit, vooral als ze buiten geteeld zijn.
Besmetting in de keten: from farm to fork
Risico’s voor je gezondheid omdat ergens in de keten voedsel besmet kan raken met poep. Bijvoorbeeld tijdens het melken van de koe via de uiers, via bemesten van het land, of door een vogel die overvliegt en iets naar beneden laat vallen. Maar dus ook tijdens het slachten. En naast de – meestal onschuldige E. coli – kan poep ziekteverwekkers bevatten als Salmonella en Campylobacter.
Niet voor niks geldt er bijvoorbeeld een wettelijke plicht voor melkleveranciers om melk in ieder geval te pasteuriseren. Dan weet je zeker dat alle ziekteverwekkers die erin kunnen zitten, dood zijn. En dat je het daarna veilig kunt drinken.
Waarom goed verhitten belangrijk is
Goed verhitten, dat is dus belangrijk. Vooral voor vlees. Want daar kunnen die minuscule ziekteverwekkers niet tegen. En ben je een liefhebber van rood of rosé gebakken vlees of van rauw vleesproducten (filet americain, ossenworst) dan loop je het gevaar daar een keer ziek van te worden.
En netjes werken ook
Of als je niet netjes werkt tijdens bereiding waardoor je andere etenswaren besmet. Ook dat brengt risico’s met zich mee.
Maar een leven zonder risico’s is misschien wel een beetje saai. Zelf zet ik mijn tanden ook liever in een rosé gebakken biefstuk dan in een taai well done gebakken stuk vlees.
E-coli is the main reason millions of kilos of beef are recalled yearly. It is not that there is E-coli inside. There is too much of it that people get sick and die. Shit in your beef in USA is a guarantee that should come with its own logo. Vegetable/corn fed cows have roughly 2000% as much E-coli in their guts as normal. Cows are grazers and normaly dont eat so many vegetables. Butchering 13.5k cows dayly also makes it impossible to clean them properly. With cows sleeping in their own Shit in the cow factories it’s no surprise E-coli breakout are common