Wat is het gevaar van twee keer invriezen. Van vlees bijvoorbeeld

Waarom je eten nooit twee keer mag invriezen

Gevaar van twee keer invriezenNiemand doet het. Het lijkt wel of het in de genen is gestopt door (groot)moeders.

Wat?

Ingevroren voedsel na ontdooien opnieuw invriezen.

Waarom?

“Ja, ik weet niet wat de exacte reden is” zei m’n man desgevraagd. Volgens hem wordt het er in ieder geval niet beter op. “Maar of het nu echt niet mag of dat het gewoon niet goed is, dat weet ik niet”.

Kwaliteit van eten

Daar heeft hij een punt. Als je ontdooid voedsel opnieuw invriest neemt de kwaliteit af. Door uitdroging en vitamineverlies bijvoorbeeld. Minder goed dus, zoals mijn man zei. Maar dat is niet het enige. De kans is groot dat voedsel ook onveiliger wordt door bacteriegroei.

Lekke cellen

Bij het invriezen ontstaan er ijskristallen in het eten. De ijskristallen prikken de voedselcellen, die met vocht gevuld zijn, lek. Daar merk je niks van zolang het in de vriezer ligt. Maar wel tijdens het ontdooien. Dan lekken ze. Net als een opblaasbaar zwembadje met minuscule gaatjes. Langzaam loopt het vocht eruit.

Ontdooien van eten

Je ziet het vooral bij vochtrijk voedsel als rauwe kip, vlees en vis. Na ontdooien ligt het vlees altijd in een plasje water: ‘drip’ in vakjargon. Drip zit vol voedingsstoffen uit de lekgeprikte cellen en bacteriën zijn er gek op. Ze delen zich er razendsnel in, vooral als je ontdooit bij kamertemperatuur.

Voor je het weet zit je eten vol met bacteriën. Als je dat opnieuw zou invriezen en ontdooien dan zouden er nog veel en veel meer bacteriën inzitten.

Rauw vlees en ziekteverwekkende bacteriën

Op rauw vlees zitten vaak bacteriën die je ziek maken. Kippenvlees is wat dat betreft berucht. Volgens de Consumentenbond is 60% van de rauwe kip besmet met de ziekteverwekker Campylobacter (Consumentengids februari 2012).

In 2009 stelde de Voedsel en Waren Autoriteit (vroeger de Keuringsdienst van Waren) vast dat 8,2% van de kip besmet was met de ziekmaker Salmonella. Ook varkens- en rundvlees kan besmet zijn met ziekteverwekkende bacteriën.

Vlees invriezen

Na twee keer invriezen en ontdooien is de kans groot dat ook ziekteverwekkende bacteriën in hoge aantallen aanwezig zijn. De kans dat je ziek wordt van het eten van voedsel dat twee keer ingevroren is geweest, is daarom vele malen groter.

Regel voor invriezen eten

Daarom de ‘regel’: vries voedsel nooit twee keer in. Maar je kan gerust ingevroren rauw vlees ontdooien, bakken en dat opnieuw invriezen. Want door het bakken dood je de bacteriën. Zolang je het maar goed verhit, ook binnenin.

En: ontdooi altijd in de koelkast. Nooit op het aanrecht, bij kamertemperatuur. Of ontdooi in de magnetron en gebruik het daarna direct.

20 gedachten over “Waarom je eten nooit twee keer mag invriezen”

  1. Maar ons ‘vers vlees’ uit de supermarkt is toch vaak al ingevroren geweest bij de fabriek of supermarkt?

    1. Roelina Dijk

      Meestal niet. Is dat wel gebeurt dan moet dat op het etiket staan. Kijk bij de AH maar eens op de tilapia vis (als ik het me goed herinner). Op het etiket staat dat het al ingevroren is geweest / ontdooid is en dat je het niet nog een keer moet invriezen.
      Maar zelf heb ik wel het idee dat dat niet altijd vermeld wordt. En tja, dan neemt de veiligheid en kwaliteit van het vlees wel af. In welke mate hangt af van hoe snel en bij welke temperatuur ingevroren is en daarna ontdooid. Fabrieken doen dat beter (gecontroleerder) dan mensen thuis.

  2. Hm… als de bacteriën door het bakken gedood worden… maakt het in principe niet zoveel uit of het vlees 1 keer of 2 keer ingevroren is geweest??? De voedingsstoffen zijn deels weg en het vlees wat droger, oke… maar toch niet ziekmakend?

  3. Bij ons in de winkel waar ik werk, is al het vlees gewoon vers en snijden we het meeste zelf, zoals (kogel-) biefstuk, runderlappen, bieflappen, hamlappen varkenslappen varkensfricandeau, runderpoulet, schnitzels, nasi/bami vlees etc. En dat is zeker niet al 1x eerder ingevroren geweest. Ik weet dat de meeste supermarkten alles voorverpakt aangeleverd krijgen en dus niet zelf lapjes meer snijden dus daar weet ik het niet van maar bij ons zeker niet. De rest zoals de hamburgers slavinken kip etc krijgen we wel gewoon voorverpakt binnen maar daar staat altijd de slachtdatum op en dat is meestal 1 dag ervoor geweest dus dat kan nooit ingevroren zijn geweest in de tussentijd.

  4. Hoe zit het eigenlijk met gaar vlees? Stel ik heb gaar gehakt wat ingevroren is. Ik ontdooi het (teveel uit de vriezer gehaald) en vries het daarna weer in. Kan dat wel of is dat ook niet goed?

  5. Vraagje:
    Ik woon in de US en ik wil kroketten bestellen. Nu worden ze ingepakt in een ice-pack maar dat zal over de loop van de 3 dagen (dat ze naar mij toe komen) langzaam ontdooien. Thuis wil ik ze dan opnieuw invriezen.
    Erna zal ik ze in de frituur doen. Dat zal dan toch de bacterieen doden in de kroketten?
    Iemand ideeen over de veiligheid van wat ik wil doen?

    Alvast bedankt xx

    Assia

    1. Roelina Dijk

      Hallo Assia,

      Als er bacterien gaan uitgroeien dan dood je die inderdaad bij het frituren. Maar als de temperatuur tijdens transport en voor het invriezen door jou zover oploopt dat bacterien weer kunnen uitgroeien (> 7°C) dan is er een kans dat bepaalde bacteriesoorten uitgroeien en daarbij toxine (een gifstof) vormen. Dat inactiveer je niet tijdens het invriezen en ook niet tijdens het frituren. Ik denk dat de kans klein is maar kan je geen garanties geven. Alles valt of staat bij de combinatie tijd en temperatuur. Het beste is, maar dat weet je al, om de transporttijd zoveel mogelijk te beperken en de temperatuur zo laag mogelijk te houden (koelkasttemperatuur). Je kunt misschien voor de zekerheid de temperatuur meten van de kroketten als ze thuis arriveren.

    1. Je kan kroketten beter zelf thuis maken and dan invriezen and er 1 of 2 of hoeveel je wilt eruit halen. Ik heb net kroketten gemaakt and vaccuum verpakt ingevroren!

  6. Al het voor verpakte vlees is al ingevroren geweest
    “Vers” bij de appie wil zeggen “niet bevroren”

  7. Dit gaat over vlees. Geldt dat ook voor andere producten?
    Hoe zit dat met bijvoorbeeld brood?
    Soms blijkt dat ik er veel te veel heb uitgehaald. Kan ik nog wat terug doen in de vriezer. Kan dat veilig?
    De mindere kwaliteit op de koop toe nemend?

    1. Roelina Dijk

      Het geldt vooral voor producten met relatief veel vocht. Voor het ontdooien en weer invriezen van brood hoef je je inderdaad geen zorgen te maken. Het is alleen de kwaliteit die zal afnemen (het brood wordt droger) maar dat is alles.

  8. Ik heb uitsluitend plantaardige veggie- en groenten-producten in m’n vriezer.
    Binnenkort gaat m’n oude vriezer de deur uit en precies een week later komt er een nieuwe. Wat doe ik in die vriezerloze week?
    Veel dank voor uw antwoord?

  9. Stel. Er zijn aardappelkroketjes gekocht en bij het uitpakken van de boodschappen op het aanrecht vergeten.
    Partner 1 vindt ze, ontdooid maar koud, gooit er een stel in de oven (te veel, maar het moet nu snel op) en legt de rest in de koelkast met het idee de zak binnen een paar dagen leeg te eten. Twee keer invriezen mag immers niet.
    Partner 2 vindt ze de volgende dag in de koelkast en legt ze in de vriezer, want daar horen ze tenslotte.

    Is in dit geval het een erger dan het ander? Ik (partner 1) vind het eigenlijk moeilijk te beredeneren waarom twee keer invriezen in dit geval erger zou zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven