Paaseieren

De kip en haar eieren: feiten, cijfers en weetjes

Ei breken

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eieren en je cholesterolgehalte

  • Twee Nederlandse onderzoekers stellen dat je gerust meer dan 3 eieren per week mag eten. Volgens hen verhoogt het je cholesterolgehalte slechts in zeer geringe mate.

Eieren eten

  • Nederlanders eten gemiddeld 185 eieren per jaar. Dat is inclusief verwerkte eieren.

Kleur van de eieren

  • Meestal leggen witte kippen witte eieren en bruine kippen bruine eieren.
  • Het voer van de kip bepaalt de kleur van de dooier maar dat is niet van invloed op de voedingswaarde.

Gekookt of een rauw ei?

  • Of een ei gekookt is of niet kun je zien als je hem ronddraait. Een rauw ei draait een beetje wiebelig rond. Een gekookt ei draait veel sneller en gelijkmatig rond.

Versheid eieren

  • Breek je een oud ei open dan vloeit het eiwit snel uit. Bij een vers ei is het eiwit veel dikker.
  • Schud je een oud ei vlakbij je oor dan hoor je de binnenkant schudden. Bij een vers ei hoor je niks.
  • Ongeveer 6 weken na de leg is de luchtkamer in een ei zo groot dat hij drijft in water.

Eicode

De stempel (eicode) op een ei ontcijfert: waar komt hij vandaan? Neem de code 2-NL-4013901. Het eerste getal geeft aan hoe de kip gehuisvest is:

  • 0 = biologisch
  • 1 = vrije uitloop
  • 2 = scharrel
  • 3 = kooi

De twee letters daarna het land van herkomst. En het laatste getal in welk legpluimveebedrijf het ei is gelegd.

Grootte

Eieren zijn er in verschillende maten. Dat is ondermeer afhankelijk van het ras maar ook van de leeftijd. Jonge kippen leggen kleinere eieren, oudere kippen grotere. Een gemiddeld ei weegt tussen de 60-65 gram.

Voor de verkoop zijn er de volgende gewichtsklassen:

  • s(mall) ei van minder dan 53 gram
  • M(edium) ei van 53 tot 63 gram
  • L(arge) ei van 63 tot 73 gram
  • XLarge ei van 73 g of zwaarder

 

Bronnen

Voeding nu, 3 maart 2012.

Rijksoverheid.nl, april 2012.

Blij met een ei, april 2012.

Food-info, april 2012.

Productschappen Vee, Vlees en Eieren, april 2012.

Milieu Centraal, april 2012.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven