Hoe je snel en effectief van luizen afkomt zonder chemicaliën

Ik weet niet of het aan mij ligt maar als ik een kind op zijn of haar hoofd zie krabbelen is het eerste dat me te binnen schiet: LUIS!?

Zijn het mijn eigen kinderen dan onderwerp ik ze gelijk aan een kruisverhoor: Heb je jeuk? Jeukt het al langer? Zijn er luizen op school? En voor de zekerheid check ik ze daarna toch met de luizenkam. Beter vroeg erbij dan er later onder zitten …

Ja, ik spreek ondertussen uit ervaring ja.

Wist ik de eerste keer niet wat me overkwam (“Ai, er loopt iets op zoon zijn hoofd en het is best groot!”), ondertussen onderwerp ik de kinderen routineus aan een kambeurt als er ook maar ergens in de buurt (school, vriendjes) luizen gesignaleerd zijn.

En was ik daar in het begin meestal een uur mee zoet. Nu kost het me ongeveer 10 minuten per kind.

Luizen stress

Waar ik me vroeger doodschrok van wat je allemaal moest doen om van luizen af te komen …..

kleding, beddengoed, jassen, sjaals, mutsen en ‘wat al niet meer’ wassen op minimaal 60°C, kammen en borstels uitkoken of ontsmetten met alcohol, knuffels in de vriezer, voor de zekerheid vele andere materialen 48 uur tot twee weken in een afgesloten vuilniszak en ieder familielid onderwerpen aan een grondige luizencontrole en behandeling

…, tegenwoordig hoeft dat niet meer. Dat blijkt onder meer uit onderzoeken van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Twee weken lang dagelijks kammen van de besmette hoofdjes is voldoende. En dat is het. Niks meer uitgebreide behandelingen van kind, knuffels en omgeving. Daar wordt het leven een stuk relaxter van ten tijde van een luizenplaag.

Gebruik een goede luizenkam

Wel moet je dan een goede luizenkam gebruiken. Zelf zweer ik bij de ASSY luizenkam (hier krijg ik geen geld voor 🙂 ).

Deze luizenkam haalt zowel de luizen als de aan de haren vastgekitte neten (luizeneitjes) uit droog haar zonder dat het pijnlijk is. Dat vinden zoon en dochter ten minste. Natuurlijk hoor ik ze wel eens als er een knoopje in het door te kammen haar zit …..

Na iedere haal de kam boven wit papier ‘uitschudden’ door met je vinger langs de tanden van de kam te gaan.

Heeft het pootje en beweegt het, even platdrukken met een ander stukje papier. En zo het hele hoofd bij langs. De neten zien eruit als grijsbruinige bolletjes, ze hebben een beetje een druppelvorm en zijn hard.

Iedere dag kammen

De truc is wel dat je het haar echt iedere dag kamt. Doe je dat niet dan loop je het risico dat de luizen aan een nieuwe cyclus beginnen en kom je er niet vanaf.

En systematisch de hoofdhuid bij langs. Dat is ook belangrijk. Afsluitend aan iedere kambeurt laat ik zoon en dochter met hun hoofd voorover hangen zodat ik goed de haren vanaf de nek kan doorkammen.

6 Feiten over luizen

  1. Luizen zijn overlopers, springen kunnen ze niet
  2. Veruit de meeste besmettingen vinden plaats door direct haarcontact
  3. Zie je toch luizen rondlopen op tafel ofzo, dan zijn ze al oud en zwak en sterven ze snel af
  4. Een volwassen luis kan niet langer dan 1 tot 2 dagen zonder mensenbloed
  5. Neten sterven af binnen een week zonder gastheer
  6. Luizen kunnen niet zwemmen maar wel een paar uur onder water overleven

Bronnen

British Medical Journal

Environmental Health Canada

RIVM

University of Arizona

Queensland Government

1 gedachte over “Hoe je snel en effectief van luizen afkomt zonder chemicaliën”

  1. Haren in de (zonnebloem/olijf/sla)olie zetten, alu- of plasticfolie er omheen, handdoek er omheen en uurtje laten intrekken. Wassen met basic shampoo (dus niet eentje die van alles en nog wat voor je haardos belooft te doen), geen conditioner gebruiken. Luizen en neten stikken in de olie, je hoeft ze alleen nog maar uit te kammen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven