Mayonaise test van Vara’s tv-programma Kassa

De lekkerste mayonaise

Nou ja, niet te geloven. Een redacteur van het Vara tv-programma Kassa aan de telefoon. Of ik mee wilde werken aan hun mayonaise test. Als deskundige.

Tuurlijk, dat wilde ik best.

Totdat ze iets zei over uitzending op tv en opnames op donderdag 31 oktober.

Ik probeerde nog wat terug te krabbelen en mompelde iets als op papier beter dan in het echt.

 

Maar deze boodschap kwam niet echt over.

Mayonaise testteam

Dus was ik plots lid van hun testteam. En meldde ik me op de afgesproken dag keurig op hun testlocatie: Restaurant Parkheuvel in Rotterdam. 10 mayonaises ging ik proeven.

Samen met de andere leden van het testpanel:

We beoordeelden alleen echte mayo’s. En niet de minder vette mayo- of fritessausen zoals wij, De Dames Dijk, ze eerder hadden getest.

Verschil in smaak

De smaakbeleving liep soms nogal uiteen. Waar ik een mayonaise met een 4 beoordeelde, gaf Erik een 9. Het is maar welke smaak je gewend bent natuurlijk.

Zowel Erik als Janny gingen voor de uitgesproken smaak van de Amerikaanse Hellmann’s Real Mayonnaise. Een iets zuurdere mayonaisse met citroensap erin. Die belandde op de eerste plek. Terwijl mijn voorkeur uitging naar de mayonaise van het Hollandse merk Calvé.

En de rest? Kijk hieronder bij de test resultaten.

Test resultaten

 1. Hellmann’s Real Mayonnaise: cijfer 7,8
 2. Jumbo Mayonaise: 6,5
 3. Calvé Mayonaise: 6,3
 4. D&L Mayo Royale: 5,8
 5. Belze Majoneis: 5,8
 6. Trophy Mayonaise: 5,5
 7. Van Wijngaarden Zaanse Mayonaise: 5,5
 8. Vita D’or: 5,3
 9. Remia Mayonaise: 5,0
 10. AH Mayonaise: 4,0

De mayonaise test van Kassa bekijken?

Dat kan. Via uitzending gemist op de website van Vara’s tv-programma Kassa (2 november 2013). Lees vooral ook het stuk onderaan op die website van Martijn Katan (emeritus hoogleraar voedingsleer).

Hij besprak de verschillen tussen mayonaises en hun minder vette varianten. En waar je op moet letten als je kiest voor een magere variant.

Neem ook eens een kijkje op zijn website. Ook daar vind je veel informatie over voeding.

7 gedachten over “Mayonaise test van Vara’s tv-programma Kassa”

 1. Frank Bemelman

  Ook nieuwsgierig geworden naar Hellman en een potje bemachtigd. Wat een rare mayonaise. Het is wat puddingachtig, je kunt het ‘stapelen’ want het vloeit niet. Hoe komt dat?

 2. Er zitten flink veel E-nummers in Hellman’s mayonaise. Geef mij maar een zelfgemaakte variant en Calvé op de tweede plaats.Zelf ben ik altijd benieuwd naar de biologische varianten die steeds meer verkrijgbaar zijn (deze zijn niet getest)

 3. Ik vind persoonlijk de olijfmayonaise van Remia echt het allerlekkerst. Deze is een stuk minder zoet dan alle andere varianten en lekker romig van structuur..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven