Houdbaarheid van eten: hoe lang mag je kliekjes of restjes eten bewaren

Houdbaarheid van eten: hoe lang mag je kliekjes of restjes eten bewaren?

Houdbaarheid van eten: hoe lang mag je kliekjes of restjes eten bewarenGisteren was het weer zover: tijd om alle restjes op te maken. Ik ben echt Hollands, dus zuunig, grootgebracht.

Restjes eten of kliekjes gooi ik niet zomaar weg. Ik bewaar ze. In de koelkast natuurlijk. Maar hoe lang mag dat nu?

 

Maximaal drie dagen bewaren

Volgens het Nutrition Information Center (de Belgische variant van het Voedingscentrum) mag je kliekjes twee tot drie dagen bewaren bij maximaal 7°C. Maar je moet het wel snel laten afkoelen. Eerst tot kamertemperatuur. Daarna zet je het in de koelkast.

Heb je veel eten over, schep het dan eerst met schone lepels in kleinere, afsluitbare bakjes. Dat koelt sneller af. Laat het in ieder geval niet langer dan 2 uur op het aanrecht staan. Zet het zo snel als het kan in de koelkast.

Snel afkoelen tot onder 7°C

Laat je kliekjes langer bij kamertemperatuur staan, dan groeien bacteriën snel uit en is je eten eerder bedorven. Ze houden wel van een graadje of 20.

Van temperaturen onder de 7°C houden bacteriën niet. Dat remt hun celdeling en daarmee de groei. En is je eten langer houdbaar.

Groei van bacteriën

Maar ook in de koelkast groeien ze uit. Lang niet zo snel als op het aanrecht, maar toch. Daarom geldt als richtlijn etensresten maximaal drie dagen te bewaren in de koelkast. Daarna is de kans groot dat er inmiddels teveel bacteriën in het eten zitten. Het is bedorven.

Ga je niet zo hygiënisch met je eten om (vieze lepels gebruikt of eten met handen aangeraakt bijvoorbeeld) dan kunnen er ook bacteriën tussen zitten waar je ziek van wordt.

Eigen kliekjes

Eerlijk gezegd houd ik het aantal dagen in de koelkast niet goed bij. Beetje slordig eigenlijk voor een levensmiddelenmicrobioloog. Natuurlijk bewaar ik het niet wekenlang. Maar soms wel een dag of vijf.

Zie ik rare verkleuringen, vochtafscheiding, schimmels of ruikt het zuur dan gooi ik het weg.

Maar zie ik dat niet, ziet en ruikt het goed dan durf ik het nog wel te eten. Ik verhit restjes eten altijd goed. Echt door en door. Mochten er toch teveel bacteriën op hebben gezeten, dan zijn ze nu in ieder geval dood.

Bedorven eten

Voor één kliekje van mij was het gisteren te laat. Daar groeide de schimmel al op.

3 gedachten over “Houdbaarheid van eten: hoe lang mag je kliekjes of restjes eten bewaren?”

    1. Roelina Dijk

      Bedankt voor het doorsturen! Daarom ook door en door verhitten: gaan alle salmonella’s en aanverwanten dood.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven