De schokkende waarheid over fruit bewaren: waarom Hollandse appels van vorig jaar nu nog goed zijn

In deze tijd van het jaar eten we nauwelijks appels. Behalve als Man boodschappen doet. Bij het woord fruit op het boodschappenlijstje, denkt hij gelijk aan appels.

Maar zelf koop ik nu vooral aardbeien. Heerlijk, vol vitamine C en volop verkrijgbaar.

 

Oogsttijd appels

Appels horen bij het najaar. Ik zie dat in onze tuin. Daar staat een 80-jaar oude hoogstam appelboom. De afgelopen jaren hingen de takken ver door onder het gewicht van de vele appels. En omdat de boom een meter of 10 hoog is, is het Russische roulette als je daar in september onder door loopt. Soms vallen de appels rakelings langs je. En die zijn niet klein.

Appels bewaren

Onze Notarisappels moeten we snel verwerken. Tot appelmoes of appelsap. Doen we dat niet dan rotten ze snel of drogen ze uit.

Maar daar hebben de Hollandse appeltjes op de markt of in de winkel geen last van zo te zien. Het hele jaar door zijn ze volop verkrijgbaar. Terwijl ook die appels in september geoogst worden.

 

Hoe doen ze dat toch?

 

Controlled Atmosphere

Vrij simpel. Door ze niet in lucht te bewaren maar in een andere gasatmosfeer. Controlled Atmosphere noemen vaklui het.

Ademhaling van appels

Vers fruit ademt nog. Net als mensen. Ze nemen zuurstof (O2) op en scheiden koolstofdioxide (CO2) uit. Door hun (cel)ademhaling te vertragen, rijpen ze minder snel en kun je ze veel langer bewaren met behoud van voedingsstoffen.

Door appels gekoeld (± 5°C) te bewaren ademen ze sowieso al minder snel. Maar door de zuurstof in de lucht bijna helemaal weg te halen vertraag je hun celademhaling nog veel meer.

Ultra Low Oxigen-koelcellen

Daarom slaan kwekers of fruithandelaren een groot deel van de appels op in speciale Ultra Low Oxigen (ULO)-koelcellen. Is zo’n cel helemaal vol, dan gaat de lucht – met bijna 21% zuurstof – eruit, totdat er 5% zuurstof over is. En ze voegen extra stikstof toe. Ook dat zit van nature in lucht (circa 79%).

Maandenlange houdbaarheid

Door de ademhaling van de appels neemt het zuurstofgehalte nog verder af, en ontstaat er koolstofdioxide. Dat werkt in lage concentraties, extra remmend op de rijping.

Afhankelijk van het appelras houden ze deze gehaltes constant op ongeveer 1,5-2% zuurstof en 2-2,5% koolstofdioxide.

Zo zijn appels maandenlang houdbaar en kun je ze bijna het hele jaar ‘vers’ kopen. Zoals je kunt zien op deze film.

Ook peren slaan ze op deze manier op. En groenten als kool, prei en wortelen.

9 gedachten over “De schokkende waarheid over fruit bewaren: waarom Hollandse appels van vorig jaar nu nog goed zijn”

 1. Kitty Kilian

  Ah, is dat hoe ze het doen! Heb ik me altijd afgevraagd. Maar de vraag aan jou is nou meteen: heeft dat gevolgen voor de voedingswaarde?

  1. Roelina Dijk

   Nee. dat maakt haast niks uit. Alles wordt eigenlijk stilgelegd / komt in een soort rusttoestand.

 2. Fijn dat ze zo de kwaliteit heel lang goed kunnen houden. Maar ook ik heb liever aardbeien in deze tijd van het jaar!

 3. Komen er op deze manier geen giftige stoffen in de appels? Het opschrift van jullie artikel doet dat een beetje vermoeden.

  1. Roelina Dijk

   Nee, dat gebeurt niet. Als ze uit de opslagruimten komen dan ‘vliegen’ de gassen gewoon de lucht in.

  1. Ik loop net mijn tuin na, en vind onder de appelboom… nog goede appels van vorig jaar..
   Geen plekje te bekennen, en zien er nog net zo uit als toen ze er vanaf kwamen.
   Hoe kan dit?

 4. Hans Stofberg

  Nou zo schokkend vind ik dat niet. Eerder slim en handig. Als er tenminste geen probleem is met de voedingsstoffen waarde en alle vitamine etc gelijk blijven en er geen gevaarlijk gas achter blijft. Snap ik niet waarom did schokkend is.

  1. Smaak verandert wel degelijk! Je proeft direct de smaak van ‘stikstofappels’. Veelal is de smaak flauw omdat de appel onrijp in de koelcel belandt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven