tips voor een barbecue zonder buikpijn

7 Tips voor een barbecue zonder buikpijn

tips voor een barbecue zonder buikpijnDie buikgriep van jou in de zomer?

Nee, natuurlijk is dat geen voedselvergiftiging. Ben je gek. Gewoon een virusje. Ergens opgepikt. Dat komt zeker niet van de barbecue. Of van dat lekkere buffet, waar alles mooi stond uitgestald op lange tafels in de boomgaard. In de schaduw van het hoogstamfruit. Of gewoon, onder de parasol in je achtertuin.

Niemand wordt ziek van z’n eigen eten. Je weet toch wat je doet? Ja, ja, slaap maar lekker verder en stop hier met lezen.

 

Barbecue en voedselvergiftiging

Want de waarheid is anders. Uit onderzoek van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) en het Voedingscentrum blijkt dat de helft van de Nederlanders na een barbecue kans loopt op een voedselvergiftiging. Hoewel iedereen weet hoe het moet, doen we dat niet.

We wassen de handen niet bijvoorbeeld. Of leggen gaar vlees op een bord waar eerst rauw vlees lag.

Maar met onze simpele tips speel je op safe.

7  tips voor veilig eten in de buitenlucht

1. Temperatuur koelkast maximaal 7°C

Zorg dat je koelkast goed staat afgesteld. Controleer de temperatuur met een koelkastthermometer* en zorg dat hij niet warmer is dan 7°C. Maar het liefst nog kouder: ongeveer 4°C.

2. Houd alles zo lang mogelijk in de koelkast

Als je salades en ander eten van te voren klaarmaakt, zorg ervoor dat alles in de koelkast blijft tot het moment van eten. Of beter, verdeel het over kleinere schaaltjes zodat niet alles in een keer naar buiten moet.

3. Marineer vlees, kip of vis in de koelkast

Ga je vlees, kip of vis marineren? Zet het niet buiten de koelkast maar erin. Ook al zegt het recept dat dat bij kamertemperatuur moet of kan.

4. Voorkom (kruis)besmetting

  • Was je handen met water en zeep als je rauw vlees aanraakt. Rauw vlees is vaak besmet met bacteriën die je ziek maken.
  • Bacteriën van rauw vlees groeien verder in je salade of ander eten als je dezelfde materialen gebruikt om ze te snijden. Denk aan de snijplank en het mes. En je handen natuurlijk.
  • Gebruik aparte borden en bestek voor rauw vlees. Zo komen bacteriën van het vlees niet in bereid eten terecht.

5. Laat eten niet uren buiten staan

Bacteriën groeien snel bij temperaturen boven 7°C. En hoe warmer, hoe sneller. Ze groeien exponentieel: ze verdubbelen zich. 100.000 bacteriën per gram aan het begin van de BBQ kunnen een half uur later al 200.000 per gram zijn.

6. Bak je vlees door en door gaar

Bak je vlees door en door gaar. Maar niet te snel. Zwarte stukken zijn kankerverwekkend. Komt door de Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen die daarin zitten.

7. Gaar grote stukken vlees of kippenpoten voor

* Koelkastthermometers koop je bij huishoudspeciaalzaken of google ze even op  internet.

2 gedachten over “7 Tips voor een barbecue zonder buikpijn”

  1. Bedankt voor het inzicht! Was mij niet bewust van de mogelijkheid op een virus! FIjn dat ik voor het vervolg in ieder geval op de hoogte ben.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven