Ik heb het een beetje verbruid bij Dame 2. “Weet je nog dat ik je een keer een lijst stuurde? Met allemaal onderwerpen voor ons blog?” vroeg ze enigszins verongelijkt. “Ja, dat weet ik en die heb ik ook nog hoor. Daar zaten zeker leuke onderwerpen bij waar ik echt over ga schrijven”, antwoordde ik snel.
Maar daar nam ze geen genoegen mee. “Want mensen weten helemaal niet hoe ze moeten wassen. Kun je daar echt niet over schrijven?” En eigenlijk bedoelde ze: en wel nu direct!
Maar het is net als bij eten koken. Van te voren bedenk ik voor enkele dagen wat ik ga koken, haal daarvoor ook de boodschappen in huis. Maar op de dag dat ik het geplande recept ga maken, heb ik daar helemaal geen zin meer in. En kook ik mooi wat anders.
Zo gaat het met het schrijven van deze blogs ook eerlijk gezegd.
Maar nu speciaal voor Dame 2 een blog over het wassen van wasgoed. Voor haar B&B Bosch en Paerd wast Dame 2 al het beddengoed en handdoeken op 60°C. Anders wordt het niet echt schoon volgens haar. Maar is dat ook zo?
Wasgoed wassen bij 30°C of 40°C
Neem een willekeurig kledingwasmiddel uit het schap van een supermarkt, dan zal je zien dat de aanbevolen wastemperatuur 30°C of 40°C bedraagt. Bij deze temperaturen lijken de meeste wasmiddelen ook prima te werken en ziet de was er na afloop schoon uit.
Kweken van micro-organismen
Maar er is een verschil tussen visueel schoon en microbiologisch schoon. Als je bedenkt dat de meeste micro-organismen het snelst groeien bij temperaturen tussen de 30°C en 40°C, dan kun je je misschien voorstellen dat je was vanuit microbieel oogpunt helemaal niet zo schoon is na een wasbeurt bij deze temperaturen.
Een ander punt is dat er ook micro-organismen achterblijven in de wasmachine. Vooral daar waar restjes water (met zeep en/of wasverzachter erin) blijven ‘staan’. Daar wordt een biofilm gevormd; een slijmlaagje met bacteriën erin wat zorgt voor extra besmetting van je was. Soms leidt dat juist tot het ontstaan van wat viezige vlekken in wasgoed en/of een wat onfris ruikende was.
Microbiologisch niet schoon: is dat erg?
Of het nu erg is of niet, dat er kleine beestjes achterblijven in je kleren, handdoeken of zakdoeken en dergelijke, hangt af van het soort micro-organismen. Ook hangt het van je weerstand af.
En als er een biofilm in je wasmachine is opgebouwd waardoor er juist vlekken ontstaan in je kleren of je was niet meer fris ruikt, dan is dat weliswaar niet schadelijk maar ook niet gewenst natuurlijk.
Huideigen bacteriën
Verreweg de meeste bacteriën op onze huid, en daarmee op ons wasgoed, zijn onschuldig. We kunnen zelfs niet zonder ze. Ze beschermen ons ook. Dat zijn de huideigen (residente) soorten.
Maar na een tijdje ruik je wel aan je kleren dat ze niet meer pas gewassen zijn. Ook daar zorgen ze voor. Net als dat bacteriën zorgen voor een geurtje aan een schimmelkaas. Maar voor de rest doen ze geen kwaad.
Na keer op keer wassen bij lage temperaturen kunnen er wel steeds meer geurtjes achterblijven op het wasgoed. Je wordt er niet ziek van maar heel fris is dat niet.
Met ziekmakers besmet wasgoed
Anders wordt het als ziekmakende micro-organismen op het wasgoed terechtkomen. Bijvoorbeeld als er iemand ziek is in hetzelfde huishouden, of ziek is geweest.
Denk aan een maagdarminfecties met symptomen als diarree en braken veroorzaakt door ziekteverwekkers als het norovirus en Salmonella. Of aan mensen met een huidinfectie veroorzaakt door micro-organismen (schimmels, bacteriën).
Typische voorbeelden van besmet wasgoed zijn beddengoed, handdoeken, zakdoeken, ondergoed en schoonmaakdoeken waarmee werd schoongemaakt na overgeven.
Overleven van ziekteverwekkers
Micro-organismen en dus ook de ziekteverwekkende soorten daarvan kunnen overblijven op besmet wasgoed bij wastemperaturen lager dan 60°C. Ook vindt verspreiding van de ziekteverwekkers plaats op meegewassen niet-besmet wasgoed. En bestaat er een kans dat deze ‘schone’ was ziektekiemen overbrengt.
Ben je goed gezond dan is deze kans klein, maar het risico neemt toe als het gaat om mensen met verminderde weerstand (jonge baby’s, oudere mensen, zwangere vrouwen en mensen met verminderde weerstand door ziekte).
Wat ook vervelend is, ziekmakende virussen en sommige schimmels zijn beter in staat een wasproces te overleven dan bacteriën. Ook bij 60°C. En van virussen zijn soms 10 deeltjes al voldoende om ziek van te worden. Dan is wassen bij hoge temperaturen echt aan te bevelen.
Wasmiddel met of zonder bleek
Een ander aspect wat bepaald hoeveel micro-organismen achterblijven na een was, is het soort wasmiddel. Er zijn wasmiddelen met en zonder bleek. En uit meerdere onderzoeken blijkt dat wasmiddelen met bleek meer micro-organismen verwijderen dan middelen zonder bleek. Ook bij lage temperaturen. De combinatie van minimaal bij 60°C wassen met een bleekwasmiddel werkt het beste.
Over het algemeen geldt dat wasmiddelen voor de witte was een bleekmiddel bevatten en wasmiddelen voor de gekleurde was niet.
Drogen en strijken van was
Gebruik je een wasdroger en/of strijk je je was met stoom dan verlaagt dat het aantal micro-organismen na een wasbeurt.
Ook gewoon drogen aan de waslijn vermindert het aantal kleine beestjes. Zorg er dan wel voor dat dat zo snel mogelijk gebeurt en hang de was niet te dicht op elkaar zodat het goed kan drogen.
Dus heeft Dame 2 gelijk?
Ja, ze heeft zeker gelijk. Weliswaar hoef je je wasgoed niet altijd op 60°C te wassen, maar in ieder geval wel als er besmettelijke ziekten zijn binnen je gezin.
En om de vorming van een biofilm tegen te gaan is raadzaam om geregeld (1 keer per week of per 2 weken) een was te draaien op minimaal 60°C. Een was met handdoeken en beddengoed bijvoorbeeld.
En heb je net als Dame 2 een B&B of iets vergelijkbaars, dan is het wel zo hygiënisch om het wasgoed altijd op 60°C te wassen.
Dag Dames,
Als kind had ik al een allergie voor huisstofmijt.
Hier heb ik mee moeten leren omgaan – huis altijd betrekkelijk schoon – geen ongewassen kleren in de linnenkast enz.
Toch bleek dat de mijt soms welig tierde in de linnenkast ondanks het wassen.
Uiteindelijk heb ik geëxperimenteerd met wasmiddelen en temperaturen.
Wassen op tenminste 70 graden in míjn wasmachine zorgt ervoor dat de was wat betreft huisstofmijt schoon is.
Op 60 graden wassen is soms net niet goed genoeg om de mijt weg te krijgen!
Met dank voor jullie adequate informatie.
Hartelijke groet,
Geer
Hallo Geer,
Dank je wel voor je reactie. Je hebt helemaal gelijk over het wassen bij hoge temperaturen ook juist met het oog op huisstofmijt.
Ik zat te dubben of ik het verhaal zou aanvullen met hoe goed wasmachines al dan niet werken. Uit onderzoek blijkt namelijk ook dat 60°C vaak niet gehaald wordt en worden (veel) lagere temperaturen gemeten (variërend van 46-54°C). Probleem is dat er zoveel variatie is in wasmachines. Het verklaart wel waarom 70°C beter werkt dan 60°C.
Groeten Roelina
En lavendel in de linnenkast? Dat zou een antiseptische werking hebben.
Lavendel zou best een antiseptische werking kunnen hebben maar als dat ergens in je linnenkast ligt dan doet dat verder niks met eventuele bacteriën in of op je kleren.
Dit is weer een heerlijke blog.
We weten weer precies waar we mee bezig zijn, en waarom.
Dankjewel, slimme damesdijk!
Fijn om te horen, dank!
#tikfoutje: “Een ander aspect wat bepaalT”
Ja ook dank 🙂