Toxoplasma gondii in rauw of onvoldoende verhitte vlees en vleeswaren

Wat je echt niet wil weten over vlees …

Toxoplasma gondii in rauw of onvoldoende verhitte vlees en vleeswarenEen cake bakken met meel waar beestjes inzitten?

Bij sommigen liepen de rillingen over de rug bij het idee alleen al, zo bleek uit reacties.

Maar het kan erger. Echt.

 

Beestjes in vlees: parasieten

Vlees bevat soms parasieten. En die eet je ook op. Daar merk je helemaal niks van. Ten minste, als dat goed verhit of ingevroren is geweest want dat overleven ze niet.

Alleen als je vlees rauw of onvoldoende verhit eet en het komt niet uit de vriezer, dan kun je daar wel last van krijgen. Variërend van lichte griepachtige verschijnselen tot een miskraam bij zwangere vrouwen. Soms merk je niks.

Lintworm in rundvlees: Taenia saginata

Afhankelijk van de diersoort kan vlees besmet zijn met (lint)wormen of met protozoën. Zo kan rundvlees besmet zijn met de lintworm Taenia saginata. Ook wel blaaswormen genoemd. Jaarlijks raken ongeveer 35.000 mensen besmet door het eten van geïnfecteerd rundvlees. In andere dieren komt deze worm niet voor.

Jeuk bij je billen

Een besmetting met Taenia saginata merk je in eerste instantie niet. Pas na een maand of 2, kun je jeuk bij je anus krijgen doordat stukjes van de worm loslaten. Of je ziet deze witte platte stukjes in je ontlasting. Maar met een speciaal antiwormmiddel ben je er zo weer vanaf.

Toxoplasma gondii in rauw vlees

Dat is anders met de protozo Toxoplasma gondii. Raak je daarmee besmet dan nestelt de parasiet zich in je lichaam, in de vorm van cysten. Daar kom je niet meer vanaf. Maar ben je eenmaal besmet geraakt, dan ben je daarna wel immuun voor een nieuwe infectie.

Je kunt een besmetting oplopen door het eten van niet goed verhit besmet vlees dat niet ingevroren is geweest. Ook het eten van rauwe vleesproducten zoals filet américain, ossenworst, rosbief, carpaccio en gedroogde ham is riskant.

Soorten vlees besmet met Toxoplasma gondii

Niet alleen rundvlees kan besmet zijn met deze parasiet (41,3% besmet in 2007). Ook vlees van buitenlopende schapen (35,0% in 2009), paarden, geiten, pluimvee en varkens.

Alleen varkens uit de bio-industrie zijn nauwelijks geïnfecteerd (0,4%) omdat ze de stal niet uitkomen. Zodra varkens buiten mogen rondscharrelen raken ook zij besmet.

Van de biologische varkens is 2,7% geïnfecteerd en 5,6% van de scharrelvarkens. Dat bleek uit onderzoek van deskundigen voor de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA).

Percentage mensen besmet met Toxoplasma gondii

Een groot deel van de Nederlandse bevolking raakt uiteindelijk besmet met deze parasiet. Bij personen ouder dan 50 jaar is ongeveer 50% ermee in contact gekomen. En dat percentage neemt alleen maar toe naarmate mensen ouder worden.

Gevaar van besmetting tijdens zwangerschap

Van de besmetting zelf merk je meestal niks. Soms wat griepachtige verschijnselen. Maar ben je zwanger en kom je dan voor het eerst in contact met Toxoplasma gondii, dan kun je je ongeboren kind infecteren.

Dat kan leiden tot een miskraam. Of de geboorte van een kind met afwijkingen aan het zenuwstelsel of ogen. In Nederland worden naar schatting 2 op de 1.000 kinderen geïnfecteerd geboren.

Deskundigen stellen dat 60% van de zwangere vrouwen risico lopen op een eerste infectie tijdens zwangerschap. Dat komt doordat de meeste mensen voor het eerst besmet raken met Toxoplasma gondii als zij tussen de 25 en 44 jaar oud zijn.

Oogontsteking na besmetting

Soms leidt een infectie na enkele jaren tot oogproblemen (oculair toxoplasmose) waarbij vaat- en netvlies van het oog ontstoken raken. Hoe vaak dit gebeurt is onbekend.

Andere manieren om besmet te raken met Toxoplasma gondii

Overigens is het eten van rauw of onvoldoende verhit vlees niet de enige manier om met dit beestje besmet te raken. Dat kan ook via contact met kattenuitwerpselen, met blote handen tuinieren of het eten van rauwe groenten uit de moestuin.

Alleen geïnfecteerde katten scheiden eitjes van deze parasiet uit met hun ontlasting en besmetten zo de kattenbak en de grond buiten. Bij alle andere dieren nestelt de parasiet zich als cysten in het lichaam.

6 Tips om besmetting met Toxoplasma gondii te voorkomen tijdens zwangerschap

 1. Eet door en door verhit vlees
 2. Eet geen rauwe vleesproducten als droge worstsoorten (bijvoorbeeld salami, boerenmetworst), gedroogde ham, filet américain, ossenworst, rosbief en carpaccio
 3. Maak de kattenbak niet schoon
 4. Tuinieren met handschoenen aan
 5. Verhit groenten uit eigen tuin voor consumptie
 6. Eet geen rauwmelkse (geiten)kazen

2 gedachten over “Wat je echt niet wil weten over vlees …”

  1. Roelina Dijk

   Oef, heftig. Ja, de meeste mensen doen er vrij laconiek over, maar ze kunnen behoorlijk wat schade aanrichten zo blijkt nu maar weer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven