erwtensoep snert

Over snertweer en bederf van erwtensoep

erwtensoep snertHet zal geen toeval zijn. Met de omslag naar nat en onguur herfstweer en de Zuidlaardermarkt in het vooruitzicht*, ontvingen we vragen over erwtensoep.

Ze vroegen niet om het lekkerste recept.

Ze wilden weten hoe het kwam dat hun heerlijke huisgemaakte erwtensoep een dag later toch echt bedorven was.

Zure erwtensoep

Zoals één van hen vertelde: ‘Zuidlaardermarkt en erwtensoep horen bij elkaar. Gisterochtend verse producten gehaald. En ik maak altijd twee pannen klaar. Eén met groenten (spliterwten, prei, ui, selderijbladeren, knolselderij, winterpeen). En één met vlees: hamlappen, karbo, verse worst en kruidnagel. Na 2 uur sudderen en vlees trekken voeg ik beide pannen samen: heerlijke snert!

Een dag later ’s middags, genoten van straattoneel, koopzondag en borreltje bij Cosineros. Bij thuiskomst een steelpan gevuld met soep. Het viel mij al op dat het wat borrelde. Na verhitting ontdekte ik dat de soep zuur was. Tien liter snert kan ik nu weggooien!’

Waar ging het mis?

De een gaf de prei de schuld, de ander had geen idee waar het mis ging. ‘Wat heb ik fout gedaan?’, vroeg zij zich vertwijfeld af.

Ik had wel een idee en vroeg waar ze de soep hadden bewaard. Sommigen lieten de soep op het fornuis staan, anderen zetten de pan weg in de kelder. En een enkeling zette de erwtensoep buiten neer.

En precies daar ging het mis. Ze verdeelden de soep niet in kleinere porties. En ze bewaarden het niet in de koelkast.

Verdelen in kleinere porties is nodig om deze dikke soep snel af te laten koelen tot kamertemperatuur. Pas daarna kun je het in de koelkast zetten en kan het afkoelen tot beneden 7°C. Doe je dat niet dan kunnen bacteriën prima groeien. Ze vinden die warmere temperaturen heerlijk.

De rol van bacteriesporen

‘Ja maar, het heeft uren op het vuur gestaan. En de deksel zat erop. Wat kan daar dan nog in leven? Alle bacteriën zijn dan toch wel dood?’, is iets wat ik dan regelmatig hoor.

Dat klopt ook. Verreweg de meeste bacteriën overleven deze verhittingsstap inderdaad niet. Maar sommige bacteriën vormen sporen. Een overlevingsvorm voor ongunstige tijden. Zoals in dit geval de verhitting van de erwtensoep.

Is de temperatuur daarna weer gunstig (ergens tussen 7°C en 60°C), dan groeien deze sporen uit tot normale bacteriën. En zolang de temperatuur niet beneden 7°C komt, vermenigvuldigen deze bacteriën zich snel. Met bedorven zure erwtensoep als gevolg.

4 Tips om bederf van erwtensoep te voorkomen

 1. Verdeel de (erwten)soep na verhitting met een schone lepel in kleinere porties.
 2. Zorg dat de porties binnen twee uur afgekoeld zijn tot kamertemperatuur. Roer de porties – indien nodig – regelmatig door met een schone lepel om het sneller af te laten koelen.
 3. Plaats de porties soep in de koelkast met een temperatuur van hoogstens 7°C.
 4. Bewaar de soep maximaal twee tot drie dagen en verhit hem goed voor consumptie.
 * Op dinsdag 15 oktober is het Zuidlaardermarkt in het Drentse dorp.

47 reacties op “Over snertweer en bederf van erwtensoep”

 1. Daar hadden we het dit weekend nog over: we moeten weer eens snert maken. Maar ondanks het snertweer vond ik het nog te vroeg. Voor mij hoort snert bij sneeuw, ijs en elfstedentocht. Dat is dan toch het verschil tussen een Fries en een Drent. En omdat ik nooit zo heel veel maak, kan het tegen die tijd wel afkoelen in mijn schuurtje bij vriestemperatuur:)

  1. Roelina Dijk

   Ach ja, die malle Friezen :-).
   Maar vooruit, bij vriestemperaturen mag het buiten.
   Maar wel goed roeren he?!

  2. 28-02-2018 nooit geen last van zure erwtensoep, doe er wel geen wortel in.
   Ik gebruik alleen rundvlees (stoofvlees) 4 1/2 uur trekken en normaal rundvlees
   2 uur trekken voor de rest laatste 45 min en laurierblaadjes er uit anders vind ik ze niet meer .verder 2 pakken spliterwten, knolselderij, 2 grote aadappels, 1 groot ui,
   perselikum plantje, prei (4 1/2 l water 1 kg rund vlees), 4 rund bolion blokjes
   na dit alles staat er 6 a 7 liter soep in de pan.( als de soep uitstaat laat ik hem
   gewoon op het vornuis staan met om het uur even vlink roeren.
   s’morgens tegen een uur of 11.00 is de zoep pas lauw en maak ik pakketjes
   gereed om in te vriezen en voor zelfde dag in koelkast Deze winter al 6 keer
   zo de erwtensoep gemaakt nooit geen problemen

 2. G. Dijk Smit

  Het is mij nog nooit gebeurd, ik neem het van het vuur en zet de pan zo diep mogelijk in steen koud water en ververs dat ieder kwartier, ik heb er reuzen baat bij, en dan verdelen in kleine porties, ook steeds roeren en de deksel op een grote kier, toch hartelijke dank voor de uitleg! Groetjes van Gezina Dijk

 3. waarom de erwtensoep na een uurtje afkoelen (in teil met koud water en roeren) niet gelijk in de koelkast??

  1. Roelina Dijk

   Als je een hete pan (erwten)soep in de koelkast zet, dan warmt dat je koelkast op. Dan is de temperatuur voor alles wat je in de koelkast hebt staan te hoog, want boven 7°C. Dus bederven al je etenswaren sneller.
   En afgezien daarvan, je koelkast moet dan vol aan de bak om de temperatuur weer omlaag te krijgen. Kost energie.

 4. Dit las ik dus mooi te laat ;-( Ik heb net 6 liter snert in de container geknikkerd. Bedankt voor de uitleg. Ik zal van mijn fouten leren. En nu eens hard gaan bedenken wat we vanavond kunnen eten… 😉

 5. Berend van Delden

  Voorkom metaal op metaal in de pan snert, dus nooit de opscheplepel in de pan laten staan. Zelf gebruik ik een kunststof lepel.
  Altijd de deksel er helemaal af na het koken, evt. afdekken met een schone theedoek, ook tijdens het afkoelen.
  Mijn moeder beweerde dat uien en prei samen in de soep ook het zuur worden in de hand werkte. Zelf laat ik een grote geschilde ui me koken en die gaat er aan het eind uit.

  Mijn recept = groene erwten een nacht laten weken, de volgende dag op een matig vuur opzetten, als vlees neem ik meestal een niet te klein stuk varkensschouder, soms krabbetjes wat er meteen bij gaat met 2 bouillonblokjes per liter water. Laurierblaadjes waarin ik per blaadje 2 kruidnagels prik. Vroeger deed ik er een hamschijf bij om lekker te binden. Om rekening te houden met mogelijke cholesterol problemen heb ik de hamschijf vervangen door een paar handjes spliterwten, binden ook heel goed.
  Terwijl het staat te pruttelen snijd ik een halve selderie knol in fijne blokjes en veel prei in dunne ringen. Het groen van de prei doe ik er tijdig bij, het wit en de selderieknol blokjes zo´n 45 minuten voor het eind van de kooktijd. Ik heb het varkensvlees er dan uitgehaald om iets af te laten koelen voor het snijden. Laurierblaadjes er uit vissen en hopen dat de kruidnagels er nog in zitten, zo niet ook niet erg toch. Ten slotte snijd ik een goede en vooral lekkere slagers¨rookworst dus niet voorverpakt en laat dat nog 1 a 2 minuten mee garen. Wij houden beiden niet zo van wortel, maar wat let je om die er toch bij te doen als je het wellekker vind. Het is lekker om het af te maken met fijn gesneden selderie groen.
  Wat wil je nog meer, zelfs lekker in de zomer vind ik, mijn vrouw minder.
  Kunnen jullie hier wat mee= Mijn zuurkool is ook super! Staat zeker 4 uur op te trekken.

 6. De eiwitten (het schuim) wat bij het vlees koken (bouillon maken) boven komt drijven van de soep afscheppen, Deze eiwitten verzuren namelijk ook snel.

 7. Nou altijd goede verse soep gehad,
  laatste 2x na een dag schuim in de pan. en stinken pfff.

  nu heb ik die keren alleen enkele blokjes groente bouillon erbij gedaan.

  thuis zijn ze gewend een sterke smaak / kruiden maaltijd van mij te krijgen,. en kreeg al enkele malen te horen dat de erwtensoep wat smaak miste / kon gebruiken vandaar mn toevoeging van deze blokjes .

  idd de soep pas uren later in de koelkast bewaren. is eigenlijk altijd goed gegaan. zou het aan de maggiblokjes kunnen liggen? lijkt wel een soort gisting wat er plaats heeft gehad.

  ow ja alle groenten en ingrediënten zijn vers.

  gr
  Dennis
  Haarlem

  1. Roelina Dijk

   Hallo Dennis,
   Nee, dat ligt niet aan de bouillonblokjes. Het zit hem echt in het snel afkoelen en bewaren in de koeling. Doe je dat te langzaam en/of bij te hoge temperaturen dan gaan micro-organismen groeien en zorgen ze voor bederf.

 8. Het is dan eigenlijk wel merkwaardig dat mijn moeder in de jaren 1950 tot 1965 zonder koelkast erwtensoep kon maken dat dagenlang houdbaar was. Als het oud genoeg en ingedroogd was, kon je het bij wijze van spreken in plakjes op je brood leggen.
  Inmiddels is zij overleden, dus ik kan haar het geheim ervan niet meer ontfutselen.

 9. Bij het maken van 10 liter snert vries dan wat je over hebt na het afkoelen direct in, als het kan in porties van 4 borden.
  Wanneer je dan later weer snert zou willen eten zet dan de bevroren soep ’s avonds voor ik ga slapen in de koelkast.De volgende dag kun je hem dan snel opwarmen.

  Invriezen gaat in dit geval absoluut niet ten koste van de smaak.
  Als je prei in de soep doet hoeven er eigenlijk geen uien in. De smaak van uien kan de smaak van prei niet overstijgen en je krijgt minder last van winderigheid als je ze weg laat.

  Bouillonblokjes zijn niet echt nodig, ze geven de soep een industriële maggi-smaak. Maak de soep op smaak met zout en peper als hij in je bord ligt.

 10. Ja, dat was hier ook. Overgroot moeder legde er wel eens een lepel onder zodat ie wat schuin af liep en de deksel er open op.
  Die dannen nooit problemen

 11. Theresa Boonstra

  Kleine verbetering/aanvulling…Bacterien maken geen sporen aan, zij vermeerderen zich enkel door celdeling. Schimmels daarentegen vermeerderen zich wél via sporen.

 12. Uw moeder roerde de soep bij het afkoelen.regelmatig om. Zo niet koelt de zijkant van de paninhoud sneller af dan de binnenkant. Dat bevordert gisten.

 13. Mocht het je ooit overkomen dat de snert ‘pruttelt’en de soep ruikt nog goed dan moet je de snert zo snel mogelijk even laten koken (minuutje of 10).

 14. Bacteriën maken wel degelijk sporen aan en die zijn behoorlijk hitte resistent! Het is eigenlijk een bacterie in de overlevingsstaat. Zodra de condities het toelaten gaan deze sporen zich weer vermeerderen en kunnen dan snel voor bederf zorgen. Dit zijn heel andere sporen dan bij schimmels, dus dat is wel een beetje verwarrend.

  Dan het koelen; beter om zonder deksel af te koelen omdat bacteriën het heerlijk vinden om zich te ontwikkelen in het lauwe condenswater wat tegen de deksel zit. En inderdaad, zo snel mogelijk afkoelen en dan snel de koelkast in , of de vriezer. Je laat melk of vlees toch ook niet buiten de koelkast staan??

 15. Ik heb jaren in de horeca gewerkt. Wanneer dames hun periode hadden sloeg de erwtensoep zuur ook mochten ze niet in de koelcel komen om andere producten niet te laten bederven. Dit is alom bekend.
  Laat de dames tijdens hun periode dus uit de buurt blijven van verse erwtensoep.

 16. Gisteren erwtensoep gemaakt en gegeten. Ik vond de smaak niet optimaal. Was eigenlijk voor drie dagen. Opnieuw wat geproefd en het was duidelijk zuur. Dit gaat dus door het toilet. Jammer, zat veel vlees en worst in.

 17. vandaag 9 oktober weer 7 liter erwtensoep gemaakt, laat het gewoon op het vornuis 12 uur afkoelen, dan gedeelte er uit om op te eten, de rest invriezen, nooit zuur

  1. nog een laatste tip, houd het weer in de gaten want bij onweer en bliksem, is de kans ook groot dat zij zuur wordt, was mij ontschoten maar dat is heel lang geleden 1 keer meegemaakt. ( toen gebruikte ik ook nog varkensvlees)

 18. nog een keer recept voor de duidelijkheid, 2 flessen runder fondboilon, 3 liter water, 2 pakken spiterwten, 2 grote aardappels, 1 groot ui, 2 kg rund-vlees, perselikum, 1 knolselderij maar de helft gebruiken, kruiden zout peper nootmeskaat en kruidnagel maar met mate toevoegen kan op het bord ook na smaak, 1 grote prei, laurier blaadjes begin er niet aan moeilijk uitvissen en moet het aantal weten heeft geen meerwaarde,
  Zo nu als 1e rundvlees in de pan en zacht aan de kook brengen ook zuit en peper toevoegen, na een half uur vuur op laag zetten en de fond boilion toevoegen, na 2 uur vlees in kleine blokjes snijden, nu de spliterwten toevoegen en laat dit nog 2 1/2 uur opstaan, laatste 45 min de rest toevoegen, en rustig laten slapen tot volgende dag met af en toe roeren. nooit zuur erwtensoep gehad

 19. aantekening;

  had tijdens koken altijd deksel stuk open ander knoei je misschien bij het koken,
  voor de rest maak ik alleen 1 persoons porties en vries het in.
  Voordeel hiervan er zijn mensen die zelfs in de zomer erwten soep graag eten,
  dan ga je geen portie voor bv 4 geven toch, dat is zonde.
  O, tijdens 12 uur afkoelen had ik gewoon deksel helemaal op de pan, en voor het slapen gaan nog een keer goed roeren, s’mogens zie je veel water boven in de pan
  en dus nog een keer flink roeren, nog verder laten afkoelen, op het eind nog een keer roeren
  en in kleine porties invriezen. of gedeelte koelkast in om dezelfde dag op te eten.

 20. en de stelling de vrouw dr dagen geloof ik ook wel in wordt niet voor niks gezegt
  ik heb hier geen last van want ik ben een man

 21. je kunt groente soep ook op zelfde manier maken, alleen geen aardappel knolselderij
  en spliterwten, dus daar moet je de verzuuring in zoeken

 22. toevoeging voor alles in een keer overzichtelijk ;

  erwtensoep snert voor mensen die geen varkensvlees eten ;

  4 1/2 liter water
  2 pakken spliterwten voor 4 liter
  2 grote aardappels ( in blokjes snijden )
  1 groot ui
  2 kg rund-vlees lappen die 4 1/2 uur moeten opstaan
  perselukum plant
  1 knolselderij maar de helft gebruiken. ( in blokjes snijden )
  Kruiden zout peper nootmeskaat en kruidnagel met mate, kan op het bord verder
  op smaak gebracht worden.
  1 grote prei of makkelijk zak prei
  laurier blaadjes 4 stuks ( dit geeft bijna geen meerwaarde op de smaak hoeft niet )
  en het is moeilijk om het er uit te vissen.
  4 * runder boilon tabletten
  2 potten vlees runder-fond dan wel minder water gebruiken, en maar 2 blokjes boilon.
  totaal moet dit zijn 7 liter soep, verdamt zeker 1/2 liter bij het opstaan.

  het maken van deze over heerlijke soep;

  doe nu als 1e rundvlees lappen met zout en peper in de pan, met 4 1/2 liter
  water, en als de pan kookt , zet dan de pan op laag vuur.
  deksel van de pan wat open anders kon het over koken, haal ze er na 2 uur uit om
  te snijden, en voeg de spliterwten en de fond erbij.
  je hebt nu 1.45 uur om de rest klaar te maken en het 45 min mee laten trekken.
  als je laurier blaadjes gebruikt hebt, eerst er uit halen. ( anders vind je ze niet meer ) let dan ook bij het erin doen op het aantal.
  dan is er 2 1/2 uur voorbij, totaal tijd 4 1/2 uur.
  wel om het half uur goed roeren.
  bij het vuur uit nogmaals paar keer goed roeren tot het na bed gaan.
  de pot gewoon met deksel dicht op fornuis laten staan.
  volgende ochtend is zij nog lauw en er staat een laag water op ( er heeft goede
  gisting plaatsgevonden en de soep is dikker ).
  nu om het uur even goed roeren tot ze bijna koud is.
  erwtensoep of snert moet juist minstens een halve dag blijven rusten,
  dan is ze het lekkerst.
  nu kun je rustig het te veel invriezen.
  eet smakelijk, met deze over- heerlijke erwtensoep snert.

  aantekening : 1 keer zuur erwtensoep gehad, heel lang geleden bij
  onweer en bliksem.
  hoop dat alles nu wat beter over komt, kook ze

 23. op 17-03-2021 weer 7 liter snert gemaakt
  op 18e toen soep koud was meeste ingevroren
  op 19e rest soep op fornuis wat niet ingevroren was opgemaakt
  zie bij mij geen probleem, wordt niet zuur

 24. en vergeet die onzin verhalen van snel kleinere porties maken ivm afkoelen
  mijn moeder maakte ook altijd lekere snert voor het hele gezin, en werdt pas volende dag en dag daarop gegeten door het hele gezin,was dan veel lekkerder, en pan stond gewoon in de keuken op het fornuis, ze zal wel op zijn tijd geroerd hebben, en het was varkensvlees

 25. was voor mij altijd genieten in de winter op een zaterdag, altijd snert of macaroni en op zondag friet va vuurens in nijmegen

 26. hint de ruder lappen op varkens vlees hoef je na 2/30 uur niet te snijden, een kennis van mij
  deed dit gewoon met de spamper, gaat goed en scheeld hoop werk, weer snert en groente
  soep gemaakt deze week succes

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top