Kwartelei bevat wel cholesterol

Waar een etentje al niet toe leidt: een blog over kwarteleitjes. Nooit gedacht hier ooit iets over te gaan schrijven maar voilà hier is het. De reden? Een etentje met familie.

Kwartelei heel gezond?

Ieder stel bereidde een gerecht. Een van de gerechten was bereid met kwarteleitjes door dame 2 en haar man. De naam van het gerecht is me niet bijgebleven, wel een stukje van de toelichting.

Man van dame 2 meldde dat hun gerecht heel gezond was. Volgens zijn informatie bevatten de kwarteleitjes namelijk geen cholesterol.

Dat riep direct vraagtekens op, zowel bij de chemicus in de familie als bij mij. En dat ging niet over de al dan niet negatieve gezondheidsaspecten van cholesterol, maar over het feit dat kwarteleitjes geen cholesterol zouden bevatten.

Vele bronnen melden: in kwartelei geen cholesterol

Raar, was ons oordeel. Het is toch gewoon een ei? Dus waarom zou daar dan geen cholesterol in zitten?

Maar volgens de Hanos, waar de eitjes gekocht waren, zit het er echt niet in. Ook op de website staat deze informatie: een kwartelei bevat geen cholesterol! Met uitroepteken nog wel.

Na even googelen blijkt dat er heel veel sites bestaan die ook allemaal roepen dat er geen of haast geen cholesterol in kwartelei zit.

Nader onderzoek wijst uit

De chemicus en ik wilden daar het fijne van weten. En met wat literatuuronderzoek stelde de chemicus al snel vast dat het allemaal bullshit was.

Kwartelei bevat wel degelijk cholesterol.

Er zit zelfs meer cholesterol in dan in kippeneieren. Kwarteleiren bevatten ongeveer 15 mg per gram dooier en kippeneieren circa 11,5 mg per gram.

Cholesterol onmisbaar

Het zou ook raar zijn als er geen cholesterol in kwartelei zat. Cholesterol is namelijk onmisbaar voor een goede ontwikkeling van een kuikenembryo. En daar zijn alle eieren van nature voor bedoeld.

Zowel eidooier als eiwit vormen een belangrijke bron van voedingsstoffen met daarin alle eiwitten, vetten (waaronder cholesterol), vitaminen en mineralen die nodig zijn bij de ontwikkeling van het kuikenembryo (in het geval van een bevrucht ei).

Ook kwartelei bevat cholesterol

Geen idee waar het verzinsel (meer kan ik er niet van maken) vandaan komt dat kwarteleieren geen cholesterol bevatten.

Wel is het natuurlijk zo dat kwarteleieren veel kleiner zijn dan gewone kippeneieren. Ongeveer 5 tot 6 keer zo klein. Dus 1 kwartelei bevat verhoudingsgewijs veel minder cholesterol (52,5 mg) dan 1 kippenei (194,4 mg).

Alle informatie op een rij

Ik ben er verder in gedoken en zet in tabel 1 en 2 alle informatie op een rij. De in de tabellen genoemde getallen zijn niet helemaal exact en hangen onder meer af van het voer van de hen, het ras, de leeftijd van de hen op het moment van leggen en de natuurlijke variatie tussen eieren. Overigens zit al het cholesterol van een ei, in het eigeel in niet in het eiwit.

Blog kwartelei tabellen

Credits foto kwartelei: www.freepik.com – antkevyv

Geraadpleegde bronnen
Aziz, Z., Cyriac, S., Beena, V., Philomina, P.T. (2012) Comparison of cholesterol content in chicken, duck and quail eggs, J. Vet. Animal. Sci, 43:64-66.
Golzar Adabi, S.H., Ahbab, M., Fani, A.R., Hajbabaei, A., Ceylan, N., Cooper, R.G. (2013) Egg yolk fatty acid profile of avian species – influence on human nutrition, Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition 97: 27–38.
Kul, S., Seker, I. (2004) Phenotypic Correlations Between Some External and Internal Egg Quality Traits in the Japanese Quail (Coturnix coturnix japonica), International Journal of Poultry Science 3 (6): 400-405.
Nys, Y., Bain, M., Immerseel, F. van (2011) Improving the safety and quality of eggs and egg products; egg chemistry, production and consumption, Woodhead Publishing, p.518.
RIVM, Nederlandsvoedingsstoffenbestand: NEVO-online. Geraadpleegd op 28-12-2015 op http://nevo-online.rivm.nl/.
Salma, U., Miah, A.G., Maki, T., Tsujii, H., Effect of dietary Rhodobacter capsulatus on cholesterol concentration and fatty acid composition in Japanese quail (Coturnix japonica) egg (2007) The Journal of poultry science, 44: 375-382.
Wang, F-R., Dong, X-F., Zhang, X-M., Tong, J-M., Xie, Z-G, Zhang (2010) Q., Effects of dietary taurine on egg production, egg quality and cholesterol levels in Japanese quail, J Sci FoodAgric, 90: 2660–2663.

12 gedachten over “Kwartelei bevat wel cholesterol”

  1. Roelina Dijk

   Ha ha, dat ga ik nog eens proberen. Ik proefde nu geen verschil met een gewoon ei maar dat kwam misschien omdat het in een gerecht verwerkt was.

 1. Als je een écht lekker eitje wil hebben, moet je eieren van de parelhoenders nemen. Die zijn, volgens mij, veel romiger van smaak . (en keihard, dus je moet wel ’n fikse tik geven om ze kapot te breken)

  1. Roelina Dijk

   Goed idee voor een smaaktest: verschillende soorten eieren vergelijken qua smaak! Maar waar koop ik eieren van parelhoenders??

   1. Ik denk dat je dan toch “de boer” op moet. Ik vraag me af of je ze wel in de winkel kunt kopen.
    Maar kun je ze ooit krijgen (parelhoenders leggen níet het gehele jaar door!) dan moet je het zeker doen 😀

    1. Roelina Dijk

     Ik heb al even gegoogled maar zonder succes. Misschien meldt iemand zich nog :-). Maar anders blijven er nog voldoende verschillende soorten over om een test mee uit te voeren denk ik. Ik denk erover na.

 2. Ha, leuk! Weer een blog van de dames Dijk. Weet je dat ik nog nooit een kwarteleitje gegeten heb? Nu maak ik me niet erg druk om cholesterol, dus daarom hoef ik het niet te laten. Hanos doet overigens wel vaker ongefundeerde uitspraken in haar folder is mij opgevallen.

  1. Roelina Dijk

   Ja goed he?! Ik maak me ook niet druk om het cholesterol maar er wordt zoveel beweerd. En dit klopt gewoon echt niet. Ik ga eens kijken op de website van Hanos voor meer inspiratie wellicht :-).

 3. Dat cholesterol nodig is voor ontwikkeling van het kuiken zal ik niet tegenspreken, maar dat wil niet zeggen dat een cholesterolvrij ei niet mogelijk is.
  Ik kan me voorstellen dat het met een gericht fokprogramma mogelijk is om een kwartellijn te krijgen die cholesterolvrije eieren legt, en daarmee waarschijnlijk ook effectief steriel is. Lastig om te continueren zo’n lijn, maar onmogelijk is het dan niet.

  1. Roelina Dijk

   Daar had ik nog niet aan gedacht maar geloof ik direct. Stel me alleen voor dat dat bij kwarteleitjes niet uit kan. Eerder bij kippeneieren dan. Maar ach zoveel kwaad doet dat dat cholesterol uit ei nou ook weer niet dacht ik.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven