sinaasappelsap en melk

Let op levensgevaarlijk: drink nooit sinaasappelsap na melk!

sinaasappelsap en melkOf Baileys in combinatie met tonic of bitter lemon. Reuze ongezond. Zelfs gevaarlijk. Plasticachtige klonten ontstaan in je maag of darmen met alle gevolgen van dien. En dat wil je niet natuurlijk.

Gevaarlijke voedselcombinaties

Heerlijk, al dat soort broodje aap verhalen. Want dat zijn ze. Maar wel hardnekkig. Zeker die van de Baileys. Zelfs van mijn vroegere zuivelpractica kan ik me de Baileys mythe herinneren. Tijdens een practicum maakten we zelf Baileys. En ook toen al (1991) deed dat verhaal de ronde. Informerend bij een vriendin naar gevaarlijke voedselcombinaties, kwam ook dit verhaal direct bij haar naar boven. Grappig. Want het klopt dus niet.

Feiten op een rij: sinaasappelsap en melk

Want wat zou er nu in hemelsnaam voor ergs kunnen gebeuren?

Stap 1: over de zuurgraad

Sinaasappelsap is zuur (pH 3,3), melk is noch zuur noch basisch maar is neutraal (pH 6,7 ongeveer). Meng je deze vloeistoffen dan daalt de zuurgraad (pH) van de totale vloeistof. In welke mate de pH daalt hangt af van de gemengde hoeveelheden.

Stap 2: eiwit caseïne

Melk bevat het eiwit caseïne. Caseïne gaat klonteren als de pH richting 4,6 gaat. Bij precies 4,6 klontert dat eiwit het beste.

Stap 3: melk en sinaasappelsap

Meng je nu sinaasappelsap en melk dan daalt de zuurgraad. Des te dichter de pH in de buurt komt bij pH 4,6, des te sneller de klontering verloopt. Doe je dat in een doorzichtig glas dan kun je het klonteren van de caseïne goed zien. Hetzelfde gebeurt als je andere zure dranken mengt met melk. Citroensap bijvoorbeeld. Of azijn.

Stap 4: melk en sinaasappelsap drinken

Drink je een beker melk en daarna een beker sinaasappelsap, dan gebeurt in je maag exact hetzelfde als in stap 3: het eiwit caseïne uit de melk gaat klonteren. Dus toch gevaarlijk dan?

Stap 5: zuurgraad van je maag

Maar je maag heeft een zuurgraad nog veel lager dan die van sinaasappelsap. Ongeveer een pH van 1,5 tot 2. Als je eet dan stijgt de pH van je maag tijdelijk om na afbraak en passage van het voedsel weer te dalen naar de lage beginwaarde. Drink je een glas melk? Dan gaat dat ook in je maag klonteren als gevolg van de pH-daling.

Klonten in je maag

Melk gaat dus sowieso klonteren in je maag. Daar is helemaal geen sinaasappelsap, tonic of wat voor zure drank dan ook, voor nodig. Gevaarlijk? Nee hoor. Totaal niet. Je maag weet daar wel raad mee en breekt alles af in kleinere stukjes. Geen enkel probleem.

Hoe zit het dan met die Baileys?

Baileys is een likeur op zuivelbasis en bevat caseïne. Dus ja, ook dat zorgt voor een klontering als de pH daalt. Maar compleet ongevaarlijk dus.

Het lijkt op kaas maken

Bij het bereiden van kaas maken fabrikanten juist gebruik van dit principe. Ze voegen onder meer melkzuurbacteriën toe aan melk. De melkzuurbacteriën zetten de melksuikers (lactose) om in zuren waardoor de pH daalt en het eiwit caseïne gaat klonteren. Deze eiwitbrokjes worden verzameld en geperst in kaasvaten. Enkele weken wachten en klaar is de kaas. Het maken van paneer, een Indiase verse kaassoort, komt eigenlijk nog beter overeen. Kijk maar eens naar onderstaande film.

7 reacties op “Let op levensgevaarlijk: drink nooit sinaasappelsap na melk!”

 1. Melk en jus d’orange. Als dat gevaarlijk zou zijn dan hadden er veel van mijn leeftijd vroegtijdig de pijp aan Maarten gegeven. In onze jeugd was er milky-dilky, een chocolademelk met sinaasappelsap. Dus veel melk, een beetje chocolade en sinaasappelsap ineen. Ik heb het nog nooit zien klonteren in de fles, wel berelekker. M’n vader was melkboer (die had je toen nog) en ik ‘pikte’ nog wel eens een flesje.

 2. Ha, weer een blog!
  Alleen die truc van iets zeggen wat niet waar is in de kop.. daar hou ik nooit zo van.. zo kan iedereen een goeie kop maken. Maar de lezer is teleurgesteld. Je kunt er gewoon voor zetten: Broodje aap – en dan blijft het bijna net zo leuk maar je lezer voelt zich niet genept.

 3. Caroline van Bommel

  Ik werd ook getriggerd door deze kop. En ja, zoals Kitty schrijft, voel ik me genept 😉
  Ik vraag me wel af op je dit gevoel ook weg kunt halen door van de titel een vraag te maken, want als er ‘broodje aap’ voor staat, dan had ik niet zo snel op deze titel geklikt.

 4. Oei; dat was in eerste instantie even schrikken, maar gelukkig blijkt het een fabel dat je sinaasappelsap niet mag aanlengen met melk. Ik vind dat juist lekker met wat koude koffie, dus dat drink ik graag.

  1. Sytske, sorry ik weet dat hier om een oud bericht gaat, maar begrijp ik het goed: sinasappelsap, (karne)melk en koude koffie? Op een of andere manier lijkt me dat wel lekker. Het heeft m’n interesse gewekt.

 5. Roelina Dijk

  Oke, oke, ik heb mijn les geleerd :-). Dank voor het doorgeven van jullie ervaringen en de volgende keer pak ik het anders aan ha, ha!

 6. Sinaasappel, tomaat wortel groenten enz met melk/yoghurt etc, ik krijg er toch steeds maagzuur van, lijkt me een duidelijk signaal, voor mij dan, niet iedereen reageert precies het hetzelfde.

  Bij alleen zuivel blijf ik goed

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top