Kippen

Over kippen eieren: weet jij waar je ei vandaan komt?

Bruine eierenWe hebben thuis kippetjes. Echte scharrelkippen. Een heerlijk leven hebben ze. Denk ik. ’s Nachts in het hok en overdag mogen ze eruit. Lekker scharrelen in de tuin.

Eigen kippen

We begonnen een paar jaar geleden met drie kippen en een haan. Nu hebben we nog maar een kip op leeftijd over. Die legt helaas nog maar 1 maand per jaar dagelijks een eitje. We moeten eieren bijkopen dus. En dan koop ik altijd scharreleieren, die komen van scharrelkippen immers. Net zoiets als die van ons.

Scharrelende kippen

Nou verwacht ik echt niet dat deze kippen net zoveel ruimte hebben als de onze. Maar in gedachten zie ik ze wel buiten rondscharrelen. Af en toe een stofbad nemend in het droge zand.

Maar ondertussen weet ik beter. Sinds mijn post van vorige week dan.

Scharreleieren

Ik moet mijn beeld over de buiten rondscharrelende legkippen behoorlijk bijstellen. Ze gaan helemaal niet naar buiten. Ze zitten in een zogenaamde scharrelstal. Met 9 kippen per m2. Hoe naïef kon ik zijn.

Vrije uitloop eieren

Nu weet ik dat ik de volgende keer beter kan kiezen voor ‘vrije uitloop’ eieren. Of voor biologische eieren. De leghennen van de ‘vrije uitloop’ mogen overdag wel naar buiten. En eenmaal buiten moet iedere kip minimaal 4 m2 oppervlakte hebben. Maar in de stal gelden dezelfde eisen als voor de scharrelkip.

Biologische eieren

Biologische kippen zitten meestal in dezelfde stallen als de scharrel en ‘vrije uitloop’ hennen. Alleen mogen er binnen maximaal 6 kippen op 1 m2. Als ze naar buiten kunnen, heeft elke kip weer minimaal 4 m2 ter beschikking. Verder krijgen deze kippen biologisch geteeld voer.

Kooieieren en legbatterijen

Blijft er nog een soort ei over: de kooieieren. Die komen van kippen in kooien. De legbatterijen. Sinds januari 2012 gelden er nieuwe wettelijk eisen: de kooien moeten nu groter zijn dan 2 m2, minimaal 20 cm hoog en met voor elke kip minimaal 800 cm2 leefruimte.

Rondeeleieren

Rondeeleieren herken je aan hun ronde verpakking. Geïnspireerd op de ronde vorm van de stallen. Ze vallen onder de categorie scharreleieren (code 2 op het eistempel) doordat de uitloop naar buiten kleiner is dan die van biologische leghennen. Volgens de Dierenbescherming staat het dierenwelzijn wel gelijk aan dat van de biologische legkippen.

Consumenten over de herkomst van eieren: welk ei koop jij?

Gelukkig ben ik niet de enige die niet precies wist hoe het zat. Makers van het weekblad ‘Boerderij‘ vroegen mensen in een supermarkt naar de herkomst. Klik hier om de film te zien.

1 gedachte over “Over kippen eieren: weet jij waar je ei vandaan komt?”

  1. Leuk filmpje! Broeikaseieren 😉

    Ik zag laatst op tv ook een filmpje hierover. De ‘scharrelkippen’ waren allemaal behoorlijk aangepikt door hun collega’s. Overal kale plekken. Nou zijn kippen sowieso niet zo heel aardig voor elkaar, geloof ik.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven