Hoe zit dat? Biologische vleeswaren met E-nummers?

Biologisch eten. Dat is puur natuur.

Niks geen verderfelijke hulpmiddelen en rare E-nummers erin. Ben je mal.

E-nummers zitten alleen in gewone levensmiddelen.

Om ze een beetje op te lappen, de kleur wat op te frissen of te zorgen dat ze maandenlang houdbaar zijn.

 

En ze zijn gevaarlijk hè? Die E-nummers.

Je kunt er lang over discussiëren. En iedereen heeft er wel een mening over. Maar sommige levensmiddelen zijn ronduit gevaarlijk als er geen E-nummers inzitten.

Vleeswaren

Zoals verhitte vleeswaren die je buiten de koelkast bewaard. Denk aan Gelderse rookworsten, sommige braadworsten, luncheon meat en worstjes in blik. En dat geldt ook voor de biologische varianten ervan.

Clostridium botulinum

Deze vleeswaren kunnen niet zonder E-nummers. Of eigenlijk, ze kunnen niet zonder nitriet. De nummers E249 en E250. Zonder nitriet bestaat de kans dat de gevaarlijke Clostridium botulinum bacterie uitgroeit.

De bacterie die een dodelijk toxine kan vormen als er geen zuurstof is.

En die algemeen voorkomt in de natuur dankzij de vorming van hardnekkige sporen. Sporen van de bacterie kunnen op vlees zitten. Door besmetting tijdens de slacht van het dier. En in kruiden en specerijen. Zij raken besmet tijdens groei van de plant of de oogst.

Nitriet: E-nummers E249 en E250

Nitriet zorgt ervoor dat sporen van Clostridium botulinum niet kunnen uitgroeien in de vleeswaren.

Dus ja, biologische vleeswaren met E-nummers mag. Om ze veilig te houden.

Tip

Wil je meer weten over E-nummers? Tot en met 19 oktober 2012 kan iedereen bij de Consumentenbond een gratis minigids over E-nummers aanvragen.

Gratis minigids over E-nummers van de Consumentenbond

5 gedachten over “Hoe zit dat? Biologische vleeswaren met E-nummers?”

  1. En zo zijn er nog wel veel meer nogal onschuldige E-nummers, die ook in biologische producten gebruikt mogen worden, zoals E300, ascorbinezuur. Ook bekend als vitamine C, een natuurlijke anti-oxidant. Gelukkig maar, want er is niks mis met de meeste E-nummers:)

    1. Dank voor deze nuancering omtrent E 250 e.a.
      Echter, als je het zwarte boekje van Courine Couget mag (wat zit er in uw eten) is E250 niet zo onschuldig als het lijkt. Klopt dit als je het dagelijks consumeert d.m.v. het eten van een of twee (biologische) plakjes boterhamvlees?

      1. Roelina Dijk

        Sorry, maar in mijn ogen een hoop bangmakerij. Alle toegestane en goedgekeurde e-nummers zijn alleen toegestaan in veilige concentraties voor bepaalde (product)soorten. Waarbij onderzoekers ervan uitgaan dat je het een leven lang eet. En ook daarbij worden nog weer veiligheidsmarges gehanteerd. Overigens is water bijvoorbeeld ook giftig. Of gewoon keukenzout. Alles hangt af van de ingenomen hoeveelheid …..

        1. MikeDeRebel

          Sorry, maar ik denk dat jij terug naar school moet! Hoe kan je nu een product dat vandaag of morgen word uitgevonden testen op een leven lang gebruik?

          Veiligheidsmarges gehanteerd? Jij bent helemaal niet goed geïnformeerd denk ik dan, hoe ga jij controleren of iemand 10mg of 250mg van een goedgekeurd additief binnenkrijgt als het overal is toegelaten.

          Nee, deze onzin moet je vooral niet gaan verkondigen hierzo.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven