Yoghurt

Nooit doen: yoghurt en vers fruit mengen

Yoghurt, protease, eiwitsplitsende enzymenYoghurt en verse kiwi of ananas. Combinaties die je beter niet kunt maken. Natuurlijk zijn ze allemaal gezond maar eenmaal gemengd met elkaar kan je ze niet lang laten staan. Na een tijdje gaat de yoghurt schiften en ontstaat een bittere smaak. Hetzelfde geldt voor andere zuivelproducten zoals kwark en room.

Enzym protease

Dat komt door het enzym protease, dat in de verse kiwi en ananas zit. Het enzym knipt eiwitten (proteïnen) in kleinere stukjes waardoor ze minder vocht kunnen vasthouden. Dan komt vocht vrij en gaat de yoghurt bitter smaken. Protease zit ook in verse papaja.

Gelatine

Hetzelfde probleem heb je met een gelatinepudding waar je verse ananas, kiwi of papaja in stopt. Protease breekt ook eiwitrijke geleermiddelen af, zoals gelatine maar ook agar. Dus als je een pudding of mousse wilt maken met verse kiwi, ananas of papaja, en gelatine of agar gebruikt voor de stolling/stevigheid, dan lukt dat niet. Door de afbraak van het eiwit treedt er geen stolling op.

Enzymen en verhitten

Enzymen zijn zelf kleine eiwitjes. Net als het eiwit van eieren stollen ze bij 60°C. Na stolling kunnen ze niet meer ‘knippen’. Verhit fruit (uit blik bijvoorbeeld) mengen met zuivel of gelatine kan daarom wel.

Vlees

Maar de eiwitsplitsende enzymen uit het fruit kun je ook vóór je laten werken. Voeg ze toe aan een vleesmarinade en je krijgt je malser vlees. Ook daar knippen ze eiwitten stuk. Maar nu van het vlees.

Marineer kippen- of varkensvlees eens een half uur in een marinade van vers ananassap.

27 gedachten over “Nooit doen: yoghurt en vers fruit mengen”

  1. Daar ben ik ooit door schade en schande achter gekomen, toen ik als student een lekkere kwarktaart met verse kiwi wilde maken: bitter en de gelatine zat in stukjes in de taart. Het was jammer van de taart, maar wel leuk proefondervindelijk vastgesteld!

  2. Ik maak elke ochtend een ‘milkshake’ van sinaasappelen, banaan en yoghurt. Die drinken we gewoon meteen op. Maar is dat wel een goede combinatie qua voedingswaarde? Niet al je een ijzertekort hebt, maar dat hebben we niet. Maar in het algemeen?

  3. Roelina Dijk

    Hallo Kitty, jullie zijn prima bezig met de shakes. Een goed begin van de dag. Maar gebruiken jullie wel magere yoghurt? En geen volle? Dat laatste maakt het namelijk minder gezond. In de zomer kan je in plaats van sinaasappelen aardbeien nemen als variatie.

    Het ijzerverhaal dat maakt hier sowieso niet veel uit. Vers fruit en yoghurt zijn zelf geen (belangrijke) bronnen van ijzer.

    Over het ijzer even kort:
    Er zijn 2 soorten ijzer. Van dierlijke (heem-ijzer) en plantaardige herkomst (non-heem ijzer). Je lichaam neemt heemijzer (uit vlees) makkelijker op dan non-heem ijzer (van volkorenbrood, appelstroop of groene groenten bijvoorbeeld).

    Over non-heemijzer:
    – Calcium (melk of yoghurt), peulvruchten en koffie en thee remmen de opname van non-heemijzer als je het bij dezelfde maaltijd inneemt.
    – Vitamine C (uit sinaasappelen bijvoorbeeld) zorgt juist voor een betere opname van non-heem ijzer.

    1. Kitty Kilian

      Ja, magere yoghurt! Al mijn hele leven.
      Over die ijzeropname, interessant voor een hele post misschien. Er zijn nogal wat mensen die een tekort hebben!

    2. Aan het begin van de dag is volle yoghurt geen probleem. Het meer aan vet tegenover bojvoorbeeld mager yoghurt geeft je veel langer een vol gevoel. Daarom is de kans veel kleiner dat je later op de morgen loopt te snacken door een hongergevoel.

  4. Dus als ik het goed begrijp is mijn ontbijt magere kwark met verse kiwi en wat muesli niet zo handig?

    1. Roelina Dijk

      Hallo Nina,

      Hangt er vanaf of je het direct opeet of dat je het een tijdje laat staan. Eet je het gelijk op dan is er niks aan de hand. Laat je het een tijdje staan dan kun je dat beter niet doen. Anders ontstaat er een bittere smaak en gaat het schiften.

  5. Jannemieke

    Beste Roelina,

    Via google hier terechtgekomen, wat een interessante site hebben jullie! Maar nu mijn vraag: klopt het dat de opname van vitamine C geremd wordt door fruit te combineren met melk of yoghurt? Ik lees verschillende berichten op het www.

    Dank alvast!

    1. Roelina Dijk

      Hallo Jannemieke,
      Dank je wel! Leuk om te horen. Maar over je vraag, bedoel je daar niet mee de opname van ijzer (ipv opname vitamine C)?
      Dat is namelijk wel een bekend gegeven. Zie een van de reacties hierboven voor mijn uitleg.

      Ik hoor het graag van je.

    1. Roelina Dijk

      Hallo Jannemieke, sorry het duurde even door drukte op mijn werk. Maar ik kom nog terug op het vitamine C verhaal. Zoals je zelf al aangeeft is dat een misverstand.
      Het gaat inderdaad om de opname van ijzer. Stoffen als calcium, peulvruchten, thee en koffie remmen de opname van (non-heem) ijzer. Vitamine C bevordert de opname van (non-heem) ijzer. Non-heem ijzer is vooral afkomstig van plantaardige bronnen.

  6. Mijn fitnesstrainer zegt dat magere kwark met ananas heel goed werkt.
    Hij zegt dat de eititten dan langzaam opgenomen worden

    1. Dat klopt niet, banaan. De eiwitten worden afgebroken, althans als je het mengsel een tijdje laat staan. En in ananas zit ook nog eens relatief veel van dat eiwitsplitsende enzym.

      1. Roelina Dijk

        Sorry, banaan doet dat niet. Het zijn echt de enzymen in de verse fruitsoorten kiwi’s, ananas en papaja.

        1. Haha, ik denk dat we hier een spraakverwarring hebben 😉 Ik heb het over de forumdeelnemer banaan, niet over de fruitsoort. Banaan kun je inderdaad prima mengen met zuivel, net als bijvoorbeeld appel, sinaasappel, bessen. Maar meloen (familie van de kiwi) bijvoorbeeld weer niet.

          1. Roelina Dijk

            Ha, nu zie ik het ook 🙂 ik zie in eerste instantie alleen jouw reactie. Op de website zie ik nu idd de context.

  7. Het hang er vanaf wat voor vers fruit je gebruikt. De problemen die je beschrijft komen bijna alleen voor bij ananas en kiwi. Bij bosvruchten en aardbeien niet. Ananas bevat bovendien veel suikernet als banaan. Ga ja na het ontbijt nog lekker in stuk rennen dan is dat natuurlijk minder een probleem. De suiker spiegel en daarmee de insuline produktie schiet door die suikers wel lekker omhoog. Dus: oppassen met zoete vruchten in de ochtend. Ook een glas sinaasappelsap is niet gezond zo vroeg.

  8. Pingback: Kwarktaart | And Other Things

  9. Ik lees zoveel tegenstrijdige informatie op internet.
    Is kwark met ananas, die ik direct opeet, slecht voor me? Neemt mijn lichaam dan minder eiwitten op?
    Een bodybuilder heeft mij verteld dat het juist zorgt voor een betere eiwit opname.

    1. Roelina Dijk

      Nee, dat is zeker niet slecht voor je. Het enige dat de ananas doet met de eiwitten van de kwark is ze alvast voor verteren. In kleinere stukjes breken zeg maar. Dat kan dan inderdaad voor een iets snellere opname van de eiwitten zorgen.

  10. G.A.Leonard-Brand

    Ik heb net op: magere yoghurt met avocado, papaya , banaan en citroensap, alles vers gesneden en gelijk opgegeten, LEKKER.!!!
    Andrea Brand

  11. G.A.Leonard-Brand

    Ik zit wel een beetje met de enzymen. Eet altijd vers fruit met yoghurt, maak het klaar en eet het gelijk op.

  12. de twee Citroentjes

    Hi,

    Wij moeten een schoolopdracht doen en zijn heel blij met dit forum. Vooral de comments van Banaan zijn erg handig. Wij hebben veel opgestoken van dit forum en gaan zelf de uitdaging aan om pudding te maken van kiwi en ananas.

    Groetjes,

    De twee Citroentjes!

  13. Goedemiddag, ik neem voor het gemak even aan dat protease overeenkomt met actinidine? Of zijn ze hetzelfde? Ook dat komt voor in kiwi, verse ananas, mango en papaja.
    Ik heb ooit van een smoothie waarin kiwi zat een anafylactische shock gehad, scheelde weinig. Onderzoek wees uit dat actinidine het allergeen was.
    Mijn vraag, breekt actinidine altijd af door verhitting en is het daarna echt zonder risico’s te eten? Ook als je er vlees mee hebt gemarineerd (en het vlees vervolgens bakt).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven