Plakvlees: stukken vlees aan elkaar gelijmd met trombine

Echt vlees of plakvlees? Over vlees met gaten

Plakvlees: stukken vlees aan elkaar gelijmd met trombineEerst twijfelde ik aan mijn ogen.

Vol ongeloof keek ik naar het vlees dat ik in stukjes sneed. Gaatjes zag ik. Niet heel veel. Maar toch.

Net of er her en der luchtbelletjes in hadden gezeten. Dat had ik nog nooit eerder gezien in een stukje vers gebakken vlees.

Schnitzels waren het.

 

Om vergissing uit te sluiten vroeg ik man en kinderen of zij ze ook zagen. En gelukkig dat deden ze. Snel een foto gemaakt en tadaa, zie het resultaat op de foto.

Vlees met gaatjes. Het moet niet gekker worden.

Het waren schnitzels van de Albert Heijn. Na de maaltijd direct de verpakking uit de prullenbak gevist. Etiket gecontroleerd. En toen snapte ik het.

Het was plakvlees. Vlees gemaakt door stukjes vlees aan elkaar vast te lijmen. Mager varkensvleesproduct samengesteld uit stukjes vlees met toegevoegd water, was de letterlijke tekst.

Wat wij aten was bij lange na geen platgeslagen stukje varkens- of kalfsfilet, met een laagje paneer eromheen. Tsss, slechts gelijmde stukjes varkensvlees. Maar mag dat?

Mag je stukken vlees aan elkaar lijmen?

Ja, dat mag. En de lijm heet trombine. Het mag niet overal maar in Nederland wel.

Hoe werkt trombine?

Trombine is een enzym dat aanwezig is in het bloed van zowel mens als dier. Het speelt een belangrijke rol bij de bloedstolling. Het zorgt er onder meer voor dat het eiwit fibrinogeen wordt omgezet in fibrine als er een bloedvat stuk gaat. Fibrine zorgt voor stolling van het bloed.

Trombine als plakmiddel tussen stukjes vlees

Door stukken rauw vlees te mengen met fibrinogeen en trombine start het lijmproces: de stukken hechten aan elkaar door het ontstane fibrine. Daarna komt het vlees in een mal terecht. Nadat alles goed is vastgeplakt gaat het uit de mal en kun je het snijden.

Kan gelijmd vlees kwaad?

De European Food Safety Authority (EFSA) onderzocht of het kwaad kon. Zij concludeerden dat fibrinogeen en trombine afkomstig van varkens en runderen, veilig is om te gebruiken. De EFSA  is een onafhankelijk onderzoeksinstituut die de Europese Commissie adviseert.

Etikettering van gelijmd vlees

Om misleiding van de consument te voorkomen moet het etiket van plakvlees wel in orde zijn. Voor iedereen moet duidelijk zijn dat het geen echt stuk vlees is, maar aan elkaar geplakte stukjes.

Wil je daar niks van weten en zelf echte schnitzels maken? Klik dan hier voor een recept.

10 gedachten over “Echt vlees of plakvlees? Over vlees met gaten”

    1. Roelina Dijk

      Ik ben ooit eens op bezoek geweest bij een bedrijf dat gespecialiseerd is in het verwijderen van alle restjes kippenvlees die toch nog aan de botjes en nekjes zaten van kippen die al uitgebeend waren. Daar komt nog heel veel van af. Je gelooft je ogen eigenlijk niet. Dat verdwijnt in de frikandellen bijvoorbeeld. Maar dat is nog weer wat anders dan het vlees dat ik nu beschreef.

  1. Ooit heb ik daar een documantaire van gezien, meen dat het van het programma Keurigsdienst van waren was. Dus ik ken het wel. Wisten jullie dan niet dat die ‘overheerlijke’ biefstukjes en struisvogel biefstuk en nog veel meer, wat in die kartonnen dozen zit, in de vriezer, bij de Aldi..en de AH.. (pfff) OOK geplakt vlees is ?

    1. Roelina Dijk

      Klopt dat wist ik al langer. Maar ik had het nog nooit echt zo gezien. En dat het ook nog zo duidelijk op het etiket staat. Maar dat bleek pas daarna. Dat is wel goed natuurlijk. Er is ook niks mis mee. Maar je moet wel goed geïnformeerd worden. Nu was het eigenlijk stom van me dat ik het etiket niet goed bekeken had terwijl ik dat meestal wel doe …..

  2. Mooi artikel. Overigens is er niks mis met de kwaliteit en smaak van dergelijke produkten. Ze zijn prima te bakken en behouden daarbij malsheid en smaak. Ik denk dat maar weinigen het merken indien ze in een restaurant geserveerd worden, als dat niet al gebeurt. Ook daar wordt op de kaart soms exact aangegeven wat het gewicht van de Ladystake oid is dus….?

    1. Roelina Dijk

      Ha Max, dank je wel. Er is ook helemaal niks mis mee. En wat je zegt klopt ook. Het vlees wordt eigenlijk zelfs malser doordat vocht beter ‘blijft zitten’ in het weefsel. En qua smaak veranderd er niks. En die ladysteak zou geen plakvlees mogen zijn. Op de menukaart staat duidelijk: biefstuk van de ossenhaas. Volgens de wet moet dat dan ook echt zo zijn (en geen geplakte stukjes). Maar ja, paardenvlees zat ook daar waar het niet hoorde ….

  3. Leuk stuk! Ik let er eigenlijk nooit op of het plakvlees is, maar die gaatjes, dat heb ik inderdaad ook wel eens gezien. Ach, als het maar lekker is. Van mij mag er zefs paardenvlees in zitten (maar dan ook inderdaad wel graag netjes vermeld op de verpakking).

    1. Roelina Dijk

      Dank! Maar volgens mij heb ik het ook al es eerder gezien toen het etiket nog niet goed was. Helaas blogde ik toen nog niet ….. En ben het helemaal eens met je opmerking over paardenvlees.

  4. Plakvlees, ach ja, waarom ook niet 🙁
    Zwemsla, plakvlees, plofkip, we wonen inmiddels in Kroatie, en als ik af en toe hier vertel hoe het in Nederland gaat zie je verbijstering in hun ogen.
    Hier, om een voorbeeldje te geven, kopen veel mensen in september een paar varkens en mesten die gedurende drie maanden af.
    Niet om zwaarder te worden, maar omdat ze met drie maanden gezond dieet gewoon veel lekkerder zijn (en een tikje afgevallen).
    Ik ben werkelijk geen eko fanaat, maar krijg toch rimpels van het fronsen als ik zoiets lees.
    Simpele suggestie: vraag je af en toe eens af waarom je eet wat je eet.
    En dat plakvlees, achter ’t behang met die troep (zal vast niet snel bederven ook nog) !
    Om over bruinmakers, vershouders en alle andere toevoegingen in (bruin) brood maar te zwijgen.
    Prima site trouwens, die ik bezocht naar aanleiding van “beestjes” in m’n meel.
    Met vriendelijke groeten uit Dalmatie.

    1. Roelina Dijk

      Dank je wel! En over witbrood vermomd als bruin brood ben ik inderdaad ook niet te spreken. Hoe is het met je ‘beestjes’ afgelopen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven