Word je ziek als je zonder jas naar buiten gaat?

Waarom je niet ziek wordt als je zonder jas naar buiten gaat

“En weet je wat zo stom was mam? Het was een hartstikke mooie dag en we hadden het echt enorm warm maar toch moesten we een jas aandoen van de juf van de onderbouw”, mopperde Dochter (groep 8) tijdens het eten. “We moesten het goede voorbeeld geven aan de kleuters. Echt zo stom”, ging ze nog even verder.

En ik moest een beetje lachen.

Buiten spelen zonder jas

Ik hoor het regelmatig om me heen als kinderen zonder jas naar buiten gaan terwijl het soms best koud is. In de ogen van de anderen ten minste. “Moeten die van jou geen jas aan?”, vroeg laatst nog een vriendin toen Zoon en Dochter buiten speelden zonder jas terwijl het inderdaad echt fris was buiten.

Geen zin in strijd

Maar ik laat ze gewoon gaan inderdaad. Sowieso heb ik geen zin in de strijd. Als ze het koud krijgen dan doen ze vanzelf wel een jas aan of komen ze naar binnen. Ikzelf ben nogal een koukleum maar zij hebben daar geen last van. En al spelend zijn zij in no time warm.

Worden ze daar ziek van?

En wat ook mee speelt: ze worden er niet ziek van.

Iets wat veel ouders, oma’s, opa’s, overblijfmoeders en juffen kennelijk denken als kinderen zonder jas buiten lopen als het, in hun ogen, koud is.

Ziek door virus of bacterie

Maar ziek kunnen ze pas worden als ze een virus of bacterie binnenkrijgen. En die kans is vele malen groter in een klaslokaal of op andere plekken waar (veel) mensen bij elkaar zitten, dan in de frisse buitenlucht.

Rondslingerende ziektekiemen in de klas

Denk maar eens aan niezende en hoestende kinderen in een klas die, als ze geen hand voor hun mond doen, de ziektekiemen direct de lucht in slingeren.

Doen ze wel een hand voor de mond dan verspreiden ze de ziektemakers via hun hand op deurklinken en andere oppervlakken en ligt ook het gevaar van besmetting van anderen op de loer. Of kinderen daarna ziek worden hangt af van hun weerstand. Is hun weerstand minder dan neemt de kans op ziekte toe.

Afname weerstand, dus toch ziek?

Wat wel kan, als kinderen buiten in de kou lopen en het ook echt koud hebben, is dat hun weerstand een beetje afneemt wat ze dan iets bevattelijker maakt voor één of ander rondzwevend virus.

Maar van kou an sich worden kinderen dus niet ziek.

2 reacties op “Waarom je niet ziek wordt als je zonder jas naar buiten gaat”

  1. Bij mij worden vaak kinderen afgemeld bij de zwemles omdat ze verkouden zijn, geen griep maar gewoon verkouden. Ik heb t idee dat t helemaal niet slecht is als ze zwemmen. Maar ik weet niet 100% zeker

  2. Roelina Dijk

    Zelf ging ik ook altijd zwemmen bij verkoudheid. Loste de boel lekker op :-). Maar heel fris is dat eigenlijk niet natuurlijk. Voor het verkouden kind zelf geloof ik ook niet dat het verkeerd is. Als ze in ieder geval maar geen koorts hebben.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top