Zelf mayonaise maken: hoe doe je dat?

Hoe maak je zelf mayonaiseMayonaise kun je ook zelf maken in plaats van kant-en-klaar kopen. Een fluitje van een cent als je een staafmixer hebt. Zo maakte ik het een keer of vijf. Maar doordat je alleen een vrij grote hoeveelheid (ongeveer 300 ml) in een keer kan maken die toch binnen een paar dagen op moet, doe ik het haast nooit.

Hierna staan twee recepten om zelf mee aan de slag te gaan. Het recept met de staafmixer komt uit het boek ‘Tips uit de keuken van een kookgek‘, van Joop Braakhekke. Dat is het recept dat ik gebruikte. Het andere recept is van Michel Roux (een 3 sterren kok uit Engeland), uit zijn boek ‘Sauces‘.

Mayonaise maken met een staafmixer (Joop Braakhekke)

Nodig: 1 vers ei*, 1 theelepel mosterd, 3 eetlepels azijn en 250 ml (zonnebloem- of maïs)olie. Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
Doe het ei en de mosterd in een hoge kom. Giet daarop de azijn en dan de olie. Zet de staafmixer in de kom op de bodem, zet hem aan en trek de staafmixer langzaam omhoog. Voila. Klaar is je mayonaise.

Mayonaise maken met de hand (Michel Roux)

Nodig: 2 eidooiers van verse eieren*, 1 theelepel (Dijon) mosterd, 1 theelepel warme witte wijn azijn of 1 theelepel citroensap op kamertemperatuur en 250 ml (arachide)olie.
Leg een theedoek op het aanrecht en zet er een kom op. Dan blijft de kom beter staan als je straks moet kloppen en tegelijkertijd de olie toevoegt. Of je vraagt even om hulp natuurlijk.
Meng de eidooiers en mosterd in de kom met een garde. Voeg al kloppend de olie toe in een heel dun straaltje, niet te snel. Klop nog ongeveer 30 seconden door nadat alles goed gemengd is. Voeg dan de warme azijn of het citroensap (op kamertemperatuur) toe.

Smaakmakers

Je kunt de mayonaise tal van smaken meegeven. Door citroen- of limoensap te gebruiken in plaats van azijn. Of door te kiezen voor een andere oliesoort. Olijfolie bijvoorbeeld. En varieer met de mosterd.

Is de mayonaise klaar dan kun je het kruiden met bijvoorbeeld zout en peper, Worchestershiresaus, geperste knoflook, fijngesneden bieslook of ansjovis.
Een kleurtje meegeven kan ook. Door een beetje tomatenpuree of ketchup toe te voegen. Of kerriepoeder voor een gele kleur

* Soms zijn eieren besmet met de Salmonella bacterie. Bij oude eieren is de kans groter dat deze ziekmakende bacterie erin zit dan bij verse eieren. Gebruik daarom verse eieren als je zelf mayonaise maakt.

Geef zelfgemaakte mayonaise niet aan (hoog)bejaarden, zwangeren, mensen met een verminderde afweer en jonge kinderen. Zij zijn gevoeliger voor een besmetting met een ziekmakende bacterie zoals Salmonella. En voor hen is een infectie gevaarlijker.

Houdbaarheid van zelfgemaakte mayonaise

Lees volgende week alles over de houdbaarheid van zelfgemaakte mayonaise. Mis het niet en abonneer je nu op onze wekelijkse gratis nieuwsbrief.
Wil je met Koninginnedag alvast je ‘huisgemaakte’ mayonaise eten dan kun je nu alvast aan de slag. Als je netjes werkt en de mayonaise in de koelkast bewaard, kun je het gerust drie dagen bewaren.

14 Responses to Zelf mayonaise maken: hoe doe je dat?

 1. Janita Bode 03/08/2012 at 11:15 #

  Beste dames, lieve sjoukje,

  Ik was op zoek naar een recept van Mayonaise en zie daar…de Dames Dijk …verschijnen op mijn google zoekpagina. Zeer wetenswaardige informatie, dames. Leuk. Ik ga vanmiddag de mayo maken met zoon Dirkjan voor bij de kreeft van de Makro (dank je wel Max). All in de family dus. Bedankt en groeten,

  Janita

 2. Maggie Meijer 16/04/2013 at 20:45 #

  Geweldig! Heb het recept van Braakhekke gebruikt…….. Eitje! Dacht altijd dat mayonaise zo moeilijk te maken was, schiften enzo……. maar nee hoor…… binnen een paar minuten heerlijke mayo gemaakt. Daarna nog wat peterselie en bieslook erdoor geroerd….. Veel dank voor dit recept!

  Maggie Meijer

  • Roelina Dijk 18/04/2013 at 21:18 #

   Bedankt voor je reactie. En ja, dat is echt een heel gemakkelijk recept. Beetje knoflook erbij vind ik zelf ook erg lekker.

  • Franny 29/05/2016 at 15:22 #

   Prachtige truc die mayonaise maken met de staafmixer (Braakhekke methode). Minuutje werk, heerlijke mayo. Natuurlijk kunnen er ook knoflook en kruiden aan toegevoegd. Ik heb 2 el azijn gebruikt. Voortaan doe ik 3 el, zoals in het recept. Mag nl wel iets zuurder.

 3. Marieke 24/04/2014 at 20:20 #

  Hallo,

  Zo’n 2x per jaar bedenk ik me dat ik weer eens zelf mayonaise ga maken en dat hij deze keer echt niet gaat mislukken. Zo ook vanavond. En ja je raadt het al… waterdunne mayonaise, meer een soep. Ik heb de Braakhekke manier al vaker geprobeerd maar nu eens ouderwets gedaan.
  Het waren kakelverse eitjes, lekkere goede olijfolie, een verse citroen en wat mosterd maar nog ging het fout. Keurig netjes in een dun straaltje de olie laten doorgieten maar de mayo bleef soep ook na lang doorkloppen.
  Weet iemand waar het fout gaat?
  Alvast bedankt!

  Groetjes Marieke

  • Sofia 26/04/2017 at 09:34 #

   Misschien moet je er nog wat azijn bij doen
   Was je dat vergeten?

   • Jan 02/10/2018 at 01:46 #

    Waarschijnlijk temperatuur verschil tussen ei mosterd en olie. Zelfs afwijkende temp van beker kan het laten mislukken. Alles op kamertemp is het beste. Azijn is alleen voor de smaak van olie wat te neutraliseren en frisje aan te brengen.

    Gooi de mislukte dunne smurrie niet weg. Begin opnieuw met een dooier en mosterd en voer rustig de mislukte versie toe. Denk aan de temperatuur

 4. Saskia 24/05/2014 at 15:30 #

  Het recept van Braakhekke geprobeerd. Op zich ging het maken prima, hij was alleen erg zuur. Kloppen die drie eetlepels azijn wel? Maar het was een eitje, zo klaar, en de kom kon op de kop zonder dat hij eruit viel.

  • Berend 26/03/2015 at 14:57 #

   Op een andere website staat 1 eetlepel citroensap

 5. Len 01/10/2014 at 18:36 #

  kan je ook de mosterd vervangen door yoghurt?

 6. Jerry 06/07/2017 at 15:50 #

  beter laat dan nooit
  gebruik geen olijfolie maar zonnebloemolie

 7. Luuk 08/02/2018 at 12:48 #

  Erg raar de structuur van de mayo(braakhekke) leek helemaal niet op mayo het was erg vloeibaar, klopt dat recept wel.

 8. Erik 21/03/2018 at 15:49 #

  @luuk wat in het artikel niet vermeld staat is dat de kom smal moet zijn, de staafmixer mag er net inpassen. In een te brede kom mislukt de mayonaise met deze methode gegarandeerd.

 9. Martine 16/09/2018 at 14:23 #

  Mayo van Braakhekke is prima , snel , makkelijk en lekker
  alleen beetje zuur.
  tip: doe er een paar druppels zoetstof in en smulle maar

Geef een reactie