Wil jij weten wat je eet?

Voedsel, we stoppen het elke dag weer in ons lichaam. Geen wonder dat we het belangrijk vinden om te weten wat we precies eten. Is de verpakking betrouwbaar? Zitten er micro-organismen in waar ik ziek van kan worden? Of zijn ze juist nuttig?

Kortom, wil jij weten wat je eet? Kom dan op maandagavond 6 maart 2017 naar de WURtalks van Rijkelt Beumer (levensmiddelenmicrobioloog, FiMM/Wageningen University and Research) en Saskia van Ruth (professor Voedselauthenticiteit en –Integriteit, Wageningen University and Research).

Zijn micro-organismen slimmer dan mensen?

Rijkelt Beumer

Micro-organismen zijn er vanaf het begin van het leven op aarde. Voor de gezondheid van mens en dier worden omgangsvormen met micro-organismen opgesteld (hygiëne). De ontdekking van antibiotica helpt infectieziekten te bestrijden. En in de levensmiddelenindustrie probeert men de groei van ongewenste micro-organismen te voorkomen (conserveren of steriliseren). Veel onderzoekers zien ook een toekomst voor micro-organismen als medicijn (probiotica, transplantatie).

Deze WURtalk behandelt de reacties van micro-organismen op de handelingen van mensen. Daarna kunnen we besluiten wie er slimmer zijn: micro-organismen of mensen.

Voedsel: betrouwbaar of bedrog?

Saskia van Ruth

Wat je ziet is misschien niet wat het lijkt. Melamine in babyvoeding, paard voor rund, olijfblad in plaats van oregano, met suikerstroop verdunde honing, dat is toch niet wat je denkt te kopen? Welke factoren maken dat mensen anderen bedriegen met voedsel, en welke middelen zijn er om ons te beschermen? Zijn wij als consumenten slachtoffers of de sturende kracht achter deze handel? Jagen we als gebruikers (onwetend) de vraag naar vervalste producten aan? Of kunnen we de actieve product inspecteurs zijn die de laatste verdedigingslinie vormen? Dromen wellicht, maar geen bedrog.

Een ticket kost 4,50 euro inclusief 1 drankje, meld je snel aan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top