Over ons

De Dames Dijk over onsDame 1: voedingsdeskundige

Levensmiddelentechnoloog om precies te zijn. Gespecialiseerd in de microbiologie. Veilig voedsel zeg maar.

Ze werkt als docent bij een opleiding voor diëtisten in spé, voor een organisatie waar micro-organismen centraal staan en af en toe voor een uitgever van een levensmiddelenvakblad.

Verder schreef ze het (studie)boek ‘Veilig voedsel’, is ze hoofdauteur en eindredacteur van het vakboek ‘Microbiologie van Voedingsmiddelen – methoden, principes en criteria’ en mede-auteur van het vakboek ‘Kwaliteit van microbiologische media‘.

Dame 2: voedselkenner

Houdt van lekker eten, maar dan wel zonder al te veel poespas (en calorieën). Ze voorziet Dame 1 van ideeën. En heeft de Bed and Breakfast waar Dame 1 van droomt.

Samen

Wij zijn twee zussen ergens in de leeftijd tussen 45 en 60. Beide dames lijkt het ideaal om samen iets te beginnen. Helaas zit er bijna 200 kilometer tussen ons in. Dat maakt het niet praktisch en realistisch.

Blog

Maar nu is er wel een begin: deze blog. Dame 1 kreeg deze tip tijdens de cursus Wetenschapsjournalisitiek. “Ga bloggen over leuke voedselfeiten”, spoorde docente Kitty Killian aan. Volgens haar vinden mensen dat leuk. “En het is een goede oefening  voor het schrijven natuurlijk”, voegde ze er aan toe.

Daar zat wat in en gaandeweg raakte Dame 1 enthousiast. Al jaren sprak zij over het schrijven van een boek over eten. Een boek waar ze geen tijd voor had om het te schrijven en waarvan ze niet precies wist hoe te beginnen. Met een blog is dat gemakkelijker: iedere keer een stukje.

Dame 2 zag het direct zitten. Ze noemde enkele voorbeelden van onwetendheid bij mensen over voedsel. Mensen die levensmiddelen weggooien zodra de houdbaarheidstermijn verstrijkt bijvoorbeeld.

Zonde, want meestal is dat niet nodig.

Of iemand uit haar kennissenkring die beweert dat alle E-nummers slecht zijn. Een beetje kort door de bocht. Vitamine C heeft ook een E-nummer.