Smaaktest glutenvrij brood

Smaaktest glutenvrij brood

De glutenvrije brodenEerlijk is eerlijk, ik voelde niet echt een enorme behoefte om glutenvrij brood te eten. ‘Gewoon’ brood bevalt prima en doe ik niet zomaar in de ban.

Maar ik hoor steeds vaker van mensen om me heen dat zij of (één van) hun kinderen niet tegen gluten kunnen.

Sterker nog, als zij gluten binnenkrijgen gaat dat ten koste van hun dunne darm met een hoop pijn en ellende daarbij.

Zij hebben coeliakie en kunnen geen gluten verdragen. Zelfs enkele microgrammen zijn al voldoende om ziek van te worden.

Wat zijn gluten en waar zitten ze in?

Gluten zijn een onderdeel van het eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. Daarnaast is haver in Nederland vaak besmet met tarwe en niet geschikt voor mensen met coeliakie.

Glutenvrij brood proeven 4Haver raakt besmet tijdens de groei van het gewas Bijvoorbeeld omdat het jaar ervoor glutenhoudende soorten op hetzelfde perceel groeiden en resten achterbleven. Een andere besmettingsroute is tijdens het transport van haver, als in dezelfde keten ook glutenhoudende soorten worden vervoerd.

Vanwege de reële kans op besmetting verdragen mensen met coeliakie daarom ook haver niet. Tenzij de gehele keten gegarandeerd vrij is.

Alle afgeleide producten van bovenstaande gewassen bevatten gluten. Ze zitten zelfs in niet eetbare producten zoals kleurpotloden.

Eigenschappen van gluten

Gluten heeft kleverige eigenschappen. De Duitse naam voor gluten is zelfs ‘Kleber’. Daar maken ze onder meer bij de broodbereiding dankbaar gebruik van. Het zorgt voor de kenmerkende luchtige structuur van brood.

Glutenvrij brood proefstukjesDe kleefstof ontstaat als het eiwit in contact komt met vocht. Dat gebeurt tijdens het kneden.

Bij het kneden wordt er lucht in het deeg gebracht. En tijdens het rijzen ontstaat er alcohol en koolstofdioxide waardoor er gasbelletjes ontstaan. De gluten houden de gasbelletjes vast waardoor de luchtige structuur ontstaat. De alcohol verdampt.

Glutenvrij brood

Maak je brood zonder gluten dan is het een hele opgave om daar ‘iets’ luchtigs van te maken. Toch lukt het enkele fabrikanten wel. De één wat beter dan de ander.

Zij maken glutenvrij brood van meerdere graansoorten die nature glutenvrij zijn zoals: boekweit, rijst, haver, quinoa, gierst, amaranth (kiwicha), teff, tapioca, sorghum of maïs. Ook sojameel, kastanjemeel en kikkererwtenmeel zijn glutenvrij en worden soms verwerkt in glutenvrij brood.

En hoe smaakt glutenvrij brood?Glutenvrij brood proeven 5

Doesburgse Dame Ingrid van het blog Meer dan glutenvrij stelde een onderzoek naar glutenvrij brood voor: “Hoe zit het met hun voedingswaarde? En bestaat er ook lekker glutenvrij brood?”.

Het resultaat was een smaaktest. Uitgevoerd met 4 glutenvrije eters en 2 ‘gewone’ eters. De volgende keer meer over de voedingswaarde.

Smaaktest

Wij testten 10 kant-en-klare glutenvrije broden die goed verkrijgbaar zijn in supermarkten. We onderzochten alleen bruin, meerzaden of meergranen glutenvrij brood. Vaak toasten mensen glutenvrij brood voor consumptie maar dat deden wij niet. Ook boter kwam d’r niet op.

We namen de volgende 10 broden onder de loep:

 1. Schär (Meisterbäckers Mehrkorn), bruin meergranenbrood
 2. Yam, licht meerzaden
 3. Genius, meerzaden
 4. Schär (Rustico), meergranen
 5. Consenza (Pure&Free), gesneden bruinbrood
 6. Yam, donker meerzaden
 7. Livwell, meergranen
 8. Damhert Nutrition, bruin brood
 9. Schär (Meisterbäckers Vital), donkerbruin meergranenbrood
 10. Livwell, bruin

“Eigenlijk is het geen brood”

Glutenvrij brood proeven 3Voor de glutenvrije eters was het een feest van herkenning. “Oh, dit glutenvrije brood krijg je vaak bij restaurants. Zouden ze niet moeten doen. Eigenlijk is het geen brood. Het is gewoon vies”, meldde één van de proevers. Ze had het over het bruin brood van Consenza.

Maar ze was niet de enige die dat vond. Iedereen waardeerde dit brood als het minst lekkere.

PositiefAls lekkerste uit de smaaktest glutenvrij brood

Met de broden van Yam ging het stukken beter. Maar liefst 2 broden in de top 3. Vooral Yam licht meerzaden werd goed gewaardeerd en kwam als beste uit de test. “Neutraal”, “veerkrachtig”, “lekker met pitjes”, “nootachtige smaak”, “prima eigenlijk”, waren enkele opmerkingen.

Dan het brood van Genius, een relatieve nieuwkomer op de Nederlandse markt. Eén kenner was er lyrisch over: “Dat is echt zo lekker en luchtig ook”. Wij testten het meergranen brood van Genius en dat kwam bij iedereen goed uit de test. Vlak achter het licht meerzaden brood van Yam. “Lijkt wel wat op gewoon brood”, merkte een niet-glutenvrije eter op.

De Yam donker meerzaden eindigde op de derde plek. De meningen liepen uiteen maar gemiddeld kwam het er goed uit. Raar eigenlijk want qua samenstelling lijkt het erg op Yam licht meerzaden. Eén persoon merkte op “dat het brood er nepbruin uitzag”. Iets minder gekarameliseerde suiker erin is ons advies voor de fabrikant!

Het meergranenbrood van Livwell eindigde net iets onder het donker meerzaden brood van Yam. “Een beetje droog, maar wel met een lekkere bite”, meldde een proever.

Glutenvrij brood proevenMmm, voor verbetering vatbaar

En de andere broden? Tja, niet echt geweldig volgens ons testpanel. Beoordelingen varieerden van een 5,3 (Schär (Meisterbäckers Mehrkorn), bruin meergranenbrood) tot een 2 (gesneden bruinbrood van Consenza).

Deze broden werden te zuur, te zoet en/of te droog bevonden. Zie onderstaande tabel voor alle waarderingen.

Bevindingen niet-glutenvrije eters

En de niet-glutenvrije eters, hoe vonden zij het? Volgens hen zaten er goede en minder goede broden bij. Wat zij vooral misten was de geur van brood en de knapperige korst. Maar verder konden zeker de eerste 3 broden er prima mee door.

Kijk ook even bij het blog van Doesburgse Dame Ingrid. Of bij haar fotoverslag. En de volgende keer alles over de voedingswaarde van glutenvrij brood: is het gezond of niet?

Merk glutenvrij broodType glutenvrij broodWaardering
Yamlicht meerzaden7,7
Geniusmeerzaden7,3
Yamdonker meerzaden6
Liwell meergranen6
Schär (Meisterbäckers Mehrkorn)bruin meergranenbrood5,3
Livwell bruin brood5
Schär (Rustico glutenvrij)meergranen4,7
Schär (Meisterbäckers Vital)donkerbruin meergranenbrood4,7
Damhert nutritionbruin brood4,3
Consenza Pure & Freegesneden bruinbrood2

Foto’s zijn gemaakt door Muriël Tenten, één van de glutenvrije proevers.

Bronnen

www.brood.net

www.consenza.nl

www.geniusglutenfree.com

www.glutenvrij.nl

www.livwellfoods.co.uk

www.mlds.nl

www.schaer.com

www.yamglutenvrij.nl

 

12 reacties op “Smaaktest glutenvrij brood”

 1. Goed stuk Roelina! Het was ook erg leuk om mee te doen aan de smaaktest, de Yam en Genius broden waren inderdaad goed te eten. Ben nog wel heel benieuwd naar de voedingswaarde!

 2. Informatief stukje. Als moeder van 2 coeliaken en eigenaar van een cateringbedrijf heb ik menig brood geprobeerd. Yam bevalt inderdaad het best. Beetje te zoet naar mijn smaak, (en die gierstzaadjes hoeven van mij ook niet) maar vooruit. Wat ongenoemd blijft: veel van de onderzochte broden zijn lang houdbaar. Dat komt de smaak nooit ten goede, gewoon brood dat 6 maanden in een vacupak in de winkel ligt is ook niet te eten. Ik snap best dat dat vooral een logistiek probleem is omdat de afname van vers glutenvrij brood te klein is. Ben vooral ook erg benieuwd naar de bevindingen over de voedingswaarde: ik ben bang dat dat niet best is. Kaiserbroodjes van Schar vinden de kinders het lekkerst maar ja: volledig maiszetmeel.

 3. Voor mensen met Coeliakie zijn 2 broden die wel lekker zijn wel heel erg weinig hoor! En er zijn ook mensen die Genius niet zo goed verdragen en dan blijft er weinig over. Mensen die geen glutenvrij brood hoeven te eten hebben echt werkelijk waar keuze uit 100 verschillende soorten brood en bolletjes en dat soort zaken! De rest van de scores van de broden geven echt goed weer dat er nog heel veel valt te verbeteren aan de smaak en de voedingswaarde van deze broden! Maar wel super dat jullie deze test hebben willen doen! Kaiserbroodjes van Schar zijn inderdaad ook hier erg populair!

 4. Zijn jullie ook van plan een test met glutenvrije broodmeelmixen te doen? Zelf vind ik het leuk zelf te bakken – en naar mijn idee zijn er heel veel glutenvrije eters die dat ook hebben – en ben heel enthousiast over de Lisa’s choice broodmixen (via: http://www.glutenfreewebshop.com/glutenvrije-producten/melen-mixen/ zijn helemaal natuurlijk en BIO!). 🙂

  Leuk stukje trouwens, interessant om te lezen! Zelf als ik glutenvrije producten koop kijk ik trouwens altijd naar een glutenvrije certificering met officieel uniek certificeringsnummer daaronder.

 5. Pingback: De leukste glutenvrije blogs van oktober! | stories of a coeliac

 6. Pingback: Glutenvrij brood: meer vezels en minder zout dan ‘gewoon’ brood | Meer dan glutenvrij

 7. Goede kritische informatie, hopelijk doen fabrikanten er wat aan. Het ontbreekt hen aan fantasie en ze gebruiken smakeloze ingrediënten en weinig vezels. Vele glutenvrije meelmixen en broden zijn daardoor smakeloos en dat is zo jammer want veel coeliakiepatienten eten daardoor maar geen brood.
  Daarom ben ik als diëtiste en hobbybakster vorig jaar begonnen met mijn website http://www.dasanderekoek.wordpress.com om toch lekker glutenvrije brood en gebak zelf te kunnen bakken als je coeliakie hebt. Ik stel zelf de meelmixen samen en het is vaak lekkerder dan “gewoon” brood uit de winkel. Iedereen is welkom!

 8. Allereerst mijn complimenten voor jullie weblog. Ziet er fris uit!
  Wat een goed en verhelderend artikel! Toch fijn voor de coeliakiepatienten dat jullie verschillende broden onder de loep genomen hebben. Maar persoonlijk ga ik toch voor een zelfgebakken brood. Net als Marco ben ik benieuwd of er nog een artikel op jullie site komt over de voedingswaarden van glutenvrij brood.

 9. Voor het allerlekkerste glutenvrije brood dat ik ooit heb geproefd, verwijs ik naar deze Belgische bakker: http://www.bakkerijmoeyaert.be/assortiment/category/16/glutenvrij. Omdat dit qua reisafstand bijna nooit te doen is, wat dichter bij huis in Culemborg bij de Gebaksjuwelier: http://www.glutenvrijgenieten.nl/assortiment/brood/
  En als derde keus het biologische glutenvrije brood van Libraire dat ik op vrijdag bij de biologische markt in Utrecht bij Bakkerij Koekie koop of op woensdag / zaterdag bij Morty’s kaas en delicatessenwinkel (Utrecht – Kanaalstraat): http://www.zonnemaire.nl/assortiment/product/1-Glutenvrij-assortiment-dagvers-houdbaar/29.html

 10. “En de volgende keer alles over de voedingswaarde van glutenvrij brood: is het gezond of niet?”…. komt dat ooit nog?

 11. Pingback: Smaaktest glutenvrij brood - Ik ben glutenvrijIk ben glutenvrij

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll to Top