Waterfles

Slijmlaag in waterflesjes

WaterflesWel eens gevoeld aan de binnenkant van je waterfles die je iedere keer opnieuw vult? Zo’n glibberig laagje op de wand. Of probeer eens het waterreservoir van een Senseo-apparaat. Of het bekertje water naast bed. Of de waterbak van de kat. Zomaar een aantal voorbeelden van plaatsen waar bacteriën groeien als je het niet op tijd schoonmaakt. Want dat is wat je voelt: een laagje bacteriën.

Aantal bacteriën

Water uit de gebruikte flesjes bevat al gauw meer dan 100.000 bacteriën per milliliter. Dat bleek uit onderzoek van levensmiddelenmicrobioloog Rijkelt Beumer. In 2007 onderzocht hij de kwaliteit van het water in de flesjes.

Besmetting

Via je eigen speeksel of je vingers waarmee je de rand aanraakt, besmet je het water. En voorzie je ze van voedsel waardoor ze makkelijker groeien. Door de wanden niet of slecht schoon te maken hechten bacteriën zich aan de wand. En als ze daar vastzitten dan scheiden ze een soort slijm uit die extra bescherming biedt. Zo’n laagje slijm met daarin en daaronder bacteriën heet een biofilm.

Gevaarlijk?

Gelukkig kan het allemaal niet veel kwaad. De kans dat je er ziek van wordt is klein. Beumer trof geen ziekmakende bacteriën aan. Alleen door onhygiënisch met je waterfles om te gaan bestaat de kans dat je het besmet met ziekteverwekkers.

Advies

Wil je geen miljoen bacteriën binnenkrijgen bij iedere slok, dan is dagelijks schoonmaken van de fles een goed advies. Krachtig schudden met een sopje volstaat volgens Beumer. Of wekelijks een nieuw flesje gebruiken.

1 reactie op “Slijmlaag in waterflesjes”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top