De lekkerste snert volgens De Dames Dijk

recept snert erwtensoepVroeger moest ik er niks van hebben.

Maar de laatste 15 jaar ben ik het steeds meer gaan waarderen: erwtensoep ofwel snert.

En steeds vaker maak ik het zelf.

Als basis neem ik het recept van mijn moeder, maar laat ik haar verse worst achterwege.

 

 

Ingrediënten voor 4-6 personen

  • 300 gr spliterwten
  • 1,5 l water
  • 2 kippenbouillonblokjes
  • 200 gr doorregen gerookt spek (buikspek)
  • 250 gr prei (ongeveer 1-2 stengels), in ringen
  • ½ knolselderij, in blokjes
  • 1 grote ui, grof gehakt
  • 100 gr winterwortel (ongeveer 1 stuk), in plakjes
  • 1 licht kruimige aardappel, in blokjes
  • 1 rookworst, in plakjes gesneden
  • 1-2 eetl selderijblad*
  • peper (eventueel zout)
  • eventueel worcestersaus

Bereiding

Was de spliterwten en breng ze met het water, de bouillonblokjes en het spek langzaam aan de kook. Laat het 1 tot 2 uur zachtjes koken. Roer regelmatig door. Schep het spek uit de soep en voeg de groenten toe. Laat het nog ongeveer 30 minuten koken en roer regelmatig om. Snij het spek (zonder zwoerd als dat er nog aan zat) in reepjes en voeg dat samen met de plakjes rookworst de laatste 10 minuten van het koken toe. Breng de soep op smaak met fijngesneden selderijblad, peper en eventueel zout en worcestersaus.

Maak je grotere hoeveelheden snert klaar en gaat dat niet allemaal op, let er dan op dat je het snel terugkoelt en in de koelkast plaats. Dat voorkomt zure soep.

Meer weten over erwtensoep of op zoek naar andere snertrecepten? Kijk op de website Erwtensoep.eu

Of ben je ervan overtuigd dat jij de lekkerste snert maakt, doe dan mee aan het WK Snertkoken op 21 februari 2014.

* Thuis ontstond er discussie over wat nu echt selderijblad is. Is dat nu blad van de selderijknol of van bleekselderij. Of heeft dat daar helemaal niks mee te maken? Ik zocht het voor je uit. Klik hier voor de uitleg.

,

No comments yet.

Geef een reactie