Knoflookolie maken? Niet doen, dat is levensgevaarlijk

Knoflookolie

Soms zie ik ze weer.

Recepten om zelf knoflookolie te maken.Vaak in bladen die het landelijke leven promoten.

Maar ga dat echt nooit doen.

Gevaarlijke Clostridium botulinum bacterie

De kans bestaat dat sporen van Clostridium botulinum in de knoflookteentjes zitten. Of in de kruiden of specerijen als je kruidenolie wil maken.

Verhitten is niet voldoende

Even verhitten van de smaakmakers is niet voldoende om de sporen af te doden. Ze zijn behoorlijk hardnekkig en je doodt ze niet snel af.

Dodelijk toxine in knoflookolie

Eenmaal in de olie is er geen zuurstof meer, kan de ziekteverwekker uitgroeien en het dodelijke toxine vormen.

23 gedachten over “Knoflookolie maken? Niet doen, dat is levensgevaarlijk”

    1. Roelina Dijk

      Als je het vers maakt en slechts kort bewaard in de koelkast (maximaal 2-3 dagen bij maximaal 7°C), dan kun je het wel gebruiken. In de koelkast kan deze bacterie nauwelijks uitgroeien. Laat staan het toxine vormen.
      Maar bewaren bij kamertemperatuur moet je zeker niet doen.

  1. En als ik het met knoflookpoeder maak, wat ik in de olie laat oplossen? Is er dan alsnog kans dat deze bacterie zich ontwikkeld??
    Ik hoor het graag.

  2. Het is net de manier hoe je het maakt. Ik vind dat u net ietsjes over de scheef gaat. Ik heb het geleerd van mijn oma (die Italiaanse was). Be halve dat mijn volk toch nog steeds de oudste mensen zijn onder de blanken mensen. Kunt u beter het advies geven hoe het moet. En anders u mond houden, want u praat mensen bang. En dat is niet nodig

    1. Nou Michael, dat kan wel wat vriendelijker. Temeer daar Roelina gelijk heeft volgens het voedingscentrum (http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/clostridium-botulinum.aspx). In de aanvulling (het antwoord dat ze op de reactie van Willemina gaf) zegt ze zelfs hoe het wel veilig kan (bewaren in koelkast, en niet langer dan enkele dagen). Botuline is een van de giftigste stoffen op aarde (google maar) – als mensen daar bang van worden is het bepaald niet ten onrechte.

      1. Het voedingscentrum dat gesponsord wordt door de voedselgiganten die er baat bij hebben als mensen hun producten kopen ipv ze zelf te maken?
        Als het zo moeilijk is om deze sporen uit de knoflook te krijgen, hoe doet zo’n fabrikant dat dan? Met giftige schimeldodende producten?
        En hoe veilig zijn die dan voor consumptie?

    2. Vertel ons liever wat je oma je leerde. Anders val je in de categorie praatjesmakers en die horen nou juist NIET op deze site thuis. Zie je bericht graag tegemoet.

  3. dank u voor deze waarschuwing… wilde het gaan maken omdat ik geen knoflook mag wegens darmziekte maar wel olie ervan zolang er maar geen knoflook doorheen zit…. maar ga het echt niet maken…ben daarvoor te vaak ziek geweest! schrik van het bericht pfff

  4. Vandaar dat ik twee dagen ziek in bed heb geleden 😛 Volgende keer maar eerst googlen voordat ik een briljant idee krijg…

    1. Roelina Dijk

      Vervelend dat je ziek was maar als je ziek werd van deze bacterie (of eigenlijk het gif ervan) dan was de kans zeer groot dat je in het ziekenhuis werd opgenomen met verlammingsverschijnselen en dergelijke.
      Dus waarschijnlijk heb je een andere ziekmaker binnen gekregen.

  5. Zon kul heb ik nog nooit gehoord! Wat de natuur biedt is helemaal prima. Het gif zit in al onze manipulaties van de natuur.

  6. Jose van Wersch

    Wat ’n quatsch. Dat voedingscentrum is wat Bob123 suggereert. De voedselindustrie zijn grootverdieners en NIET gebaat bij gezond voedsel. Al die toevoegingen in het voedsel is zeker wel gezond? Zoveel stoffen zouden verboden moeten worden, zoals bv het kankerverwekkende Aspertaan. Dat is allemaal goedgekeurd.

  7. Schenkel Bart

    Wauw dan was ik al heel lang dood.
    Ik bewaar mijn olie op kamertemperatuur voor ettelijke weken en eet er dgaelijks van.
    Maar toch bedankt voor de waarschuwing.

  8. Tico Raaphorst

    In de restaurants waar ik werk en heb gewerkt gebruiken we knoflookolie, dat is niks anders dan een neutrale olie als arachide of zonnebloemolie en tenen knoflook dat we dan fijn blitzen met een staafmixer.

    We gebruiken het voor aioli en andere gerechten zoals pasta’s, gamba’s en gebakken champignons. Het mengsel zetten we altijd in de koelkast en staat met de service soms uren in de redelijk warme keuken. Een mengsel kan soms langer dan een week in gebruik zijn

    Er is zover ik weet nog nooit iets mee mis gegaan, geen vergiftiging, geen klachten ect. Over het algemeen vinden koks producten onder olie een redelijk goede manier van tijdelijk bewaren.

    Ik quote van deze pagina van RIVM het kopje “besmettelijkheid” https://lci.rivm.nl/richtlijnen/botulisme:

    Transmissie van persoon tot persoon komt niet voor, van dier naar mens ook niet. Verhitting boven 85°C gedurende 5 minuten inactiveert het botulinustoxine in gecontamineerd voedsel. De sporen kunnen in vlees, visconserven of eiwitrijke groenten in blik of glas de sterilisatie overleven en toxine produceren indien deze voedingsmiddelen boven 17°C worden bewaard, een laag zoutgehalte en een pH boven 4,6 hebben. Voedselbereiding in een snelkookpan (121°C, 20 minuten) doodt de sporen wel.

    In zuur en zout onder de 17°C zit je dus helemaal veilig. Hoop dat jullie blij zijn met dit antwoord.

  9. Dit is ongefundeerde bangmakerij. Waar zijn je bronnen? Als ik knoflookolie maak, gaat de knoflook 45 minuten in de oven, knappe bacterie die dat overleeft.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven