Knoflookolie maken? Niet doen, dat is levensgevaarlijk

Knoflookolie

Soms zie ik ze weer.

Recepten om zelf knoflookolie te maken.Vaak in bladen die het landelijke leven promoten.

Maar ga dat echt nooit doen.

Gevaarlijke Clostridium botulinum bacterie

De kans bestaat dat sporen van Clostridium botulinum in de knoflookteentjes zitten. Of in de kruiden of specerijen als je kruidenolie wil maken.

Verhitten is niet voldoende

Even verhitten van de smaakmakers is niet voldoende om de sporen af te doden. Ze zijn behoorlijk hardnekkig en je doodt ze niet snel af.

Dodelijk toxine in knoflookolie

Eenmaal in de olie is er geen zuurstof meer, kan de ziekteverwekker uitgroeien en het dodelijke toxine vormen.

, , , , ,

12 Responses to Knoflookolie maken? Niet doen, dat is levensgevaarlijk

  1. Kitty Kilian 16/09/2012 at 08:03 #

    Wow, ga ik meteen retweeten.

  2. Willemina 26/12/2012 at 13:01 #

    Nooit geweten. Mijn vader en ik maken zelf ook vaak knoflookolie. Zal doorgeven dat dit niet goed is.

    • Roelina Dijk 27/12/2012 at 23:43 #

      Als je het vers maakt en slechts kort bewaard in de koelkast (maximaal 2-3 dagen bij maximaal 7°C), dan kun je het wel gebruiken. In de koelkast kan deze bacterie nauwelijks uitgroeien. Laat staan het toxine vormen.
      Maar bewaren bij kamertemperatuur moet je zeker niet doen.

  3. Nienke 22/09/2014 at 11:23 #

    En als ik het met knoflookpoeder maak, wat ik in de olie laat oplossen? Is er dan alsnog kans dat deze bacterie zich ontwikkeld??
    Ik hoor het graag.

  4. michael 02/03/2015 at 20:22 #

    Het is net de manier hoe je het maakt. Ik vind dat u net ietsjes over de scheef gaat. Ik heb het geleerd van mijn oma (die Italiaanse was). Be halve dat mijn volk toch nog steeds de oudste mensen zijn onder de blanken mensen. Kunt u beter het advies geven hoe het moet. En anders u mond houden, want u praat mensen bang. En dat is niet nodig

    • JB2 16/03/2015 at 15:55 #

      Nou Michael, dat kan wel wat vriendelijker. Temeer daar Roelina gelijk heeft volgens het voedingscentrum (http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/clostridium-botulinum.aspx). In de aanvulling (het antwoord dat ze op de reactie van Willemina gaf) zegt ze zelfs hoe het wel veilig kan (bewaren in koelkast, en niet langer dan enkele dagen). Botuline is een van de giftigste stoffen op aarde (google maar) – als mensen daar bang van worden is het bepaald niet ten onrechte.

    • Charles 04/09/2015 at 12:20 #

      Vertel ons liever wat je oma je leerde. Anders val je in de categorie praatjesmakers en die horen nou juist NIET op deze site thuis. Zie je bericht graag tegemoet.

  5. Leon 15/04/2016 at 17:29 #

    Dit komt in Nederland zeer weinig voor.

    • Roelina Dijk 15/04/2016 at 23:24 #

      De bacterie of botulisme?

  6. jellie 11/11/2016 at 17:24 #

    dank u voor deze waarschuwing… wilde het gaan maken omdat ik geen knoflook mag wegens darmziekte maar wel olie ervan zolang er maar geen knoflook doorheen zit…. maar ga het echt niet maken…ben daarvoor te vaak ziek geweest! schrik van het bericht pfff

  7. Sanne 09/01/2017 at 17:38 #

    Vandaar dat ik twee dagen ziek in bed heb geleden 😛 Volgende keer maar eerst googlen voordat ik een briljant idee krijg…

    • Roelina Dijk 12/01/2017 at 22:33 #

      Vervelend dat je ziek was maar als je ziek werd van deze bacterie (of eigenlijk het gif ervan) dan was de kans zeer groot dat je in het ziekenhuis werd opgenomen met verlammingsverschijnselen en dergelijke.
      Dus waarschijnlijk heb je een andere ziekmaker binnen gekregen.

Geef een reactie