De één keer per week lekker eten-lijst

Een keer in de week lekker eten lijst 300Wij zijn heel goed bezig thuis. Aten we voorheen één keer per week lekker (beginnend met een P) en de rest gezond (volgens zoon), eten we nu één keer per week lekker maar toch gezonder.

En de rest? Nou ja, gewoon normaal eigenlijk.

Slinks probeer ik al die P-maaltijden weg te moffelen uit ons wekelijkse ritme. Ooit ontstaan in de tijd van de zwemlessen die pas ’s middags om half zes afliepen.

Snel even een patatje halen, pizza kopen, kant-en-klare pannenkoeken of poffertjes, om toch maar op een beetje fatsoenlijk tijdstip te kunnen eten. Maar ja, altijd zonder groente. En dat al bijna 3 jaar lang. Dat zat me toch niet helemaal lekker.

Lekker versus gezond

Maar via een list keer ik het tij. We hebben nu een één keer in de week lekker eten-lijst. Ze mochten om de beurt zeggen wat ze één keer in de week willen eten. En verrek, daar komen helemaal niet meer zoveel P’s in voor. Integendeel nog maar 4 van de 15 maaltijden beginnen met een P.

Sommige gerechten bevatten zelfs aardig wat groenten (spinazietaart en maaltijdtomatensoep). En tja, bij de andere gerechten daar hoort toch echt een groentesalade bij. Bij de kaasfondue, bij de shoarmabroodjes of bij het gourmetten bijvoorbeeld. Stiekem is lekker toch een beetje gezonder geworden.

En de rest van de week? Onze kinderen (8 en 10) denken dan heel gezond te eten. Onze zoon (overtuigd carnivoor) weet zeker dat hij met die ene eetlepel groente bij zijn avondmaal supergoed bezig is. Maar helaas, toch niet zo goed als volgens het Voedingscentrum zou ‘moeten’  vrees ik.

Richtlijnen voedselkeuze

Zij stelden de Richtlijnen voedselkeuze op in 2011. Een document bedoeld voor voedingsvoorlichters met de taak consumenten voor te lichten over het samenstellen van gezonde voeding. Voeding die bijdraagt aan het voorkomen van welvaartsziekten als diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.

Volgens deze richtlijnen zouden onze kinderen dagelijks 150 gram (ongeveer 3 opscheplepels) groenten moeten eten. En dan ook nog eens 3 aardappelen (of 3 opscheplepels gekookte rijst of pasta) en 600 ml melk(producten).

Situatie thuis

Maar bij ons komen ze niet verder dan 1 klein aardappeltje of 1 opscheplepel rijst en maximaal 300 ml melk of karnemelk. Fruit, dat lukt dan weer wel gelukkig. 2 stuks is het advies en dat redden ze meestal wel. Mede dankzij het EU-fruitproject op school.

Hoe moet dat verder?

Maak ik me zorgen? Nee, niet echt. Ze groeien goed, ze sporten goed, zijn niet moe en sinds kort eten we weer een stuk gevarieerder. Zal later wel goed komen denk ik dan.

Wil je weten welke aanbevelingen voor jou gelden? Klik dan hier en vul het schema in.

1 reactie op “De één keer per week lekker eten-lijst”

  1. Hier was het vandaag een p-dag:) Moeders om half acht thuis uit het werk, dus snel een paar pizza’s in de oven. Met een salade er bij, dat wel. Dus ik maak me ook nog maar niet te veel zorgen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top