Rauw vlees

Houdbaarheid van eten: wanneer is voedsel bedorven en kan het kwaad?

Rauw vleesVorige week teveel appels gekocht. Nu liggen ze er te lang en zien ze er niet meer zo lekker uit. Wat uitgedroogd, met een rimpelig huidje.
Een beetje schuldbewust gaf ik ze toch aan de kinderen. ‘Beter oud fruit dan geen fruit’ dacht ik. ‘Zolang de schimmel er niet op groeit kan het nog best.’

Kwaliteit van eten

Tuurlijk. De kwaliteit van de appels is minder dan toen ze nog vers waren. Maar bedorven zijn ze nog niet. Dat zijn ze pas als er rotte plekken op zitten.

Bederf

Maar hoe zit het nu met de houdbaarheid? Wanneer is eten nu bedorven? Meestal als er teveel micro-organismen in zitten: meer dan 10 miljoen per gram of milliliter. Of als de kwaliteit op een andere manier achteruitgaat. Door uitdroging bijvoorbeeld. Of beschadigingen. De smaak, geur en structuur van voedsel verandert als de kwaliteit afneemt.
Denk aan een komkommer die je te lang bewaart. Die droogt uit. Maar zit er folie omheen dan wordt hij zacht. Haast vloeibaar. Dan zitten er ook veel micro-organismen in. Natuurlijk eet je dat niet meer op.

Teveel micro-organismen

Mocht je dat per ongeluk wel op eten dan kan dat meestal geen kwaad. Vele bederfverwekkers zijn gelukkig niet gevaarlijk. Maar soms kunnen daar wel verkeerde ziekmakende bacteriën bijzitten. En dat is wel gevaarlijk. Vooral op vers vlees of kip kunnen ze zitten. Dat raakt besmet met de ziekteverwekkers bij de slacht van het dier.
Daarom is er de ’te gebruiken tot’ datum voor zeer bederfelijk eten.

Voor minder bederfelijk eten is er de ’ten minste houdbaar tot’ datum. Dat kun je meestal nog wel eten na deze datum.

Volgende week meer over de houdbaarheid: Eet jij bedorven voedsel?

Gek idee waarschijnlijk maar iedereen eet wel eens bedorven voedsel. Sommigen zelfs elke dag. Jij ook? Volgende week lees je daar alles over.

1 gedachte over “Houdbaarheid van eten: wanneer is voedsel bedorven en kan het kwaad?”

  1. Bert-Wietze

    Ja bedorven voedsel, dat is riskant.

    Dus daarom eet ik de melk producten (lees toetjes 🙂 ) meestal maar zo snel mogelijk op!
    Maar ook met chocolade repen en (kwark) taart neem ik geen risico.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven