Eieren

Houdbaarheid van eieren: wanneer zijn ze bedorven?

houdbaarheid van eieren
Houdbaarheid van eieren

Wanneer zijn eieren bedorven? Dat wil Dame 2 graag weten. “Bedorven of met Salmonella erin?”, vroeg ik verder.

Maar volgens haar is er geen verschil. Allebei is het niet goed en dus bedorven. Waarschijnlijk denken de meesten daar net zo over. Maar dat klopt niet.

Bedorven eieren

Zitten er teveel bacteriën in dan pas is het bedorven. Dan ruiken ze verrot: een typische waterstofsulfide lucht. Als je dat ruikt moet je het ei sowieso niet meer eten.

Eieren met Salmonella

Maar als er alleen ‘maar’ Salmonella-bacteriën inzitten dan merk je daar meestal niks van. Een ei met deze ziekteverwekker erin ziet er nog goed uit en ruikt niet vreemd. Eet je zo’n ei onvoldoende verhit op of verwerk je hem rauw in een bavarois, mousse of mayonaise bijvoorbeeld dan kun je daar behoorlijk ziek van worden.

Zijn eieren vaak besmet met Salmonella?

Gelukkig zijn eieren niet vaak besmet met Salmonella. Uit (oud) onderzoek van 1999 door de Keuringsdienst van Waren (nu Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit) bleek dat 14 van de 46.200 onderzochte eieren Salmonella bevatten (1 ei op de 3.300 stuks). Dat komt bijna overeen met wat het Voedingscentrum meldt: 3 op de 10.000 eieren.

Ziek van eieren

Als je uitgaat van het advies van het Voedingscentrum om maximaal 3 eieren per week te eten, loop je 1 keer in de ruim 21 jaar de kans ziek te worden. Als je het ei niet goed verhit ten minste.

Houdbaarheidsdatum: hoe lang kan je eieren bewaren?

Vers gelegde eieren zijn lang houdbaar. Sowieso minimaal 28 dagen vanaf de leg. Daar is de ’ten minste houdbaar tot’ (tht)-datum van verpakte eieren ook op gebaseerd.

Daarna neemt de kwaliteit af. Het eiwit van het ei wordt steeds dunner waardoor de eidooier makkelijker uitzakt. En er komt meer lucht in het ei via de poreuze eischaal. Deze eieren ‘knappen’ vaak als je ze in kokend water legt.

Verlengen van de houdbaarheid van eieren

Door de eieren regelmatig te keren kun je de houdbaarheid verlengen. Dan komt de dooier niet zo snel in contact met de schaal. Gebeurt dat wel dan raakt de dooier besmet met bacteriën die op of net onder de schaal zitten. En daar groeien bacteriën goed in. Dooiers zitten vol voedingsstoffen.

Door eieren in de koelkast te bewaren rem je de groei.

15 reacties op “Houdbaarheid van eieren: wanneer zijn ze bedorven?”

 1. Roelina Dijk

  Ja, beter van wel. Dan groeien bacteriën niet zo snel. En Salmonella vindt dat al helemaal niet lekker. Moet de temperatuur wel beneden of gelijk aan 7°C zijn. Veel koelkasten redden dat niet en zitten meestal ergens tussen de 7°C en 10°C :-).

 2. Maarten vroeg mij vandaag nog hoe lang eieren houdbaar zijn. Kan ik hem gelijk even vertellen, want ik kon het niet zo “oplepelen”

 3. Lezend over de eieren kreeg ik meteen zin in een koud hard gekookt eitje! Die heb ik dan ook lekker ff opgesmikkeld, want ik heb altijd een stuk of 8 eieren, hard gekookt, op de aanrecht in een schaaltje liggen. Onze keuken is altijd koud, maar ik vroeg me meteen af: hoelang kan ik die zo bewaren? Bij ons liggen ze meestal ruim een week, voordat ze op zijn.

  1. Roelina Dijk

   Beter is het ze in de koelkast te bewaren. Bacterien worden dan in hun groei geremd waardoor ze minder snel bederven. Ik heb nog geen data kunnen achterhalen over hoeveel dagen ze houdbaar zijn.

 4. Oké, bedankt. Tot nog toe ben ik (we) er gelukkig niet ziek van geworden. Maar, ze gaan de koelkast in, voor alle zekerheid.;))

 5. Nu ik dit nalees moet ik ook ineens er aan denken dat ik tegenwoordig ALTIJD aan een ei ruik, voordat ik hem opeet, warm of koud, voordat ik hem eet! In het verleden is (altijd mij !) overkomen dat een ei niet goed was, hij rook dan echt verrot..ik heb toen een tijdje ook geen ei meer willen eten ;(

 6. Erica Nieuwenhoff

  Geachte mevrouw/mijne heren,

  Er is mij verteld,dat je rauwe eieren in een schaal met water moet leggen. Wanneer het ei op de zijkant ligt,\is het ei nog goed voor consumptie, als het ei op de punt ga staan, dan is het bedorven. Is dat waar?
  Bij voorbaat mijn dank voor uw informatie.
  Erica Nieuwenhoff

  1. Peter Rees

   Dat kan waar zijn als de dooier zwaarder is dan het ei!
   Als het ei oud wordt zakt deze door het dunne wit naar de buiten kant, naar de schil!
   Je mag hier naar mijn mening er van uit gaan dat de dus naar beneden kan zakken als het ei drijft!
   Dus dat klopt!
   Peter

  2. (Een vreemde redenering Peter Rees. 😮 )

   Een vers ei is zwaarder dan water en zal in een schaal met water op de bodem blijven liggen. Een ei wat ouder wordt, krijgt een grotere luchtkamer. In het water zal het ei gaan staan. Een ei wat te oud is, heeft veel lucht in de luchtkamer en zal dus gaan drijven.

 7. Ik bewaar mijn eieren altijd weken in de koelkast en dat kan volgens mij prima.
  Deze week brak ik echter een ie en toen was de dooier donker grijs. Ik heb het ei weggegooid natuurlijk maar ik was wel verbaasd dat het ei helemaal niet stonk? Hoe kan dat?. .

 8. Mijn eieren staan altijd in de koelkast. Nu een tijdje geen eieren gegeten. Ik wilde nu een eitje koken en zag dat biologische eieren 3 weken over datum waren. Ik heb ze weggegooid. Maar zou je ze eigenlijk nog kunnen koken of bakken.

  Gr naomi

  1. Roelina Dijk

   Als ze na het openbreken niet raar ruiken en/of het er raar uitziet, kun je ze nog wel eten. Wel goed verhitten dan (ei koken tot het hard is, ei bakken totdat alles goed gestold is, evt. even bakken aan beide kanten). Dan zijn in ieder geval alle bacteriën dood waarvan je ziek zou kunnen worden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top