Houdbaarheid van eieren: wanneer zijn ze bedorven?

Houdbaarheid van eieren

Wanneer zijn eieren bedorven? Dat wil Dame 2 graag weten. “Bedorven of met Salmonella erin?”, vroeg ik verder.

Maar volgens haar is er geen verschil. Allebei is het niet goed en dus bedorven. Waarschijnlijk denken de meesten daar net zo over. Maar dat klopt niet.

Bedorven eieren

Zitten er teveel bacteriën in dan pas is het bedorven. Dan ruiken ze verrot: een typische waterstofsulfide lucht. Als je dat ruikt moet je het ei sowieso niet meer eten.

Eieren met Salmonella

Maar als er alleen ‘maar’ Salmonella-bacteriën inzitten dan merk je daar meestal niks van. Een ei met deze ziekteverwekker erin ziet er nog goed uit en ruikt niet vreemd. Eet je zo’n ei onvoldoende verhit op of verwerk je hem rauw in een bavarois, mousse of mayonaise bijvoorbeeld dan kun je daar behoorlijk ziek van worden.

Zijn eieren vaak besmet met Salmonella?

Gelukkig zijn eieren niet vaak besmet met Salmonella. Uit (oud) onderzoek van 1999 door de Keuringsdienst van Waren (nu Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit) bleek dat 14 van de 46.200 onderzochte eieren Salmonella bevatte (1 ei op de 3.300 stuks). Dat komt bijna overeen met wat het Voedingscentrum meldt: 3 op de 10.000 eieren.

Ziek van eieren

Als je uitgaat van het advies van het Voedingscentrum om maximaal 3 eieren per week te eten, loop je 1 keer in de ruim 21 jaar de kans ziek te worden. Als je het ei niet goed verhit ten minste.

Houdbaarheidsdatum: hoe lang kan je eieren bewaren?

Vers gelegde eieren zijn lang houdbaar. Sowieso minimaal 28 dagen vanaf de leg. Daar is de ‘ten minste houdbaar tot’ (tht)-datum van verpakte eieren ook op gebaseerd.

Daarna neemt de kwaliteit af. Het eiwit van het ei wordt steeds dunner waardoor de eidooier makkelijker uitzakt. En er komt meer lucht in het ei via de poreuze eischaal. Deze eieren ‘knappen’ vaak als je ze in kokend water legt.

Verlengen van de houdbaarheid van eieren

Door de eieren regelmatig te keren kun je de houdbaarheid verlengen. Dan komt de dooier niet zo snel in contact met de schaal. Gebeurt dat wel dan raakt de dooier besmet met bacteriën die op of net onder de schaal zitten. En daar groeien bacteriën goed in. Ze zitten vol voedingsstoffen.

Door eieren in de koelkast te bewaren rem je de groei.

 • Facebook
 • Email
 • Print
 • PDF
 • Add to favorites
 • LinkedIn

, , , ,

7 Responses to Houdbaarheid van eieren: wanneer zijn ze bedorven?

 1. Kitty Kilian 31/03/2012 at 05:56 #

  Goeie post! Maarre.. in de ijskast? Dat is nieuw voor mij, ik heb altijd gehoord dat dat niet nodig is.. Toch wel dus?

 2. Roelina Dijk 31/03/2012 at 19:54 #

  Ja, beter van wel. Dan groeien bacteriën niet zo snel. En Salmonella vindt dat al helemaal niet lekker. Moet de temperatuur wel beneden of gelijk aan 7°C zijn. Veel koelkasten redden dat niet en zitten meestal ergens tussen de 7°C en 10°C :-).

 3. Frida 01/04/2012 at 20:49 #

  Maarten vroeg mij vandaag nog hoe lang eieren houdbaar zijn. Kan ik hem gelijk even vertellen, want ik kon het niet zo “oplepelen”

 4. Loes 05/11/2012 at 17:07 #

  Lezend over de eieren kreeg ik meteen zin in een koud hard gekookt eitje! Die heb ik dan ook lekker ff opgesmikkeld, want ik heb altijd een stuk of 8 eieren, hard gekookt, op de aanrecht in een schaaltje liggen. Onze keuken is altijd koud, maar ik vroeg me meteen af: hoelang kan ik die zo bewaren? Bij ons liggen ze meestal ruim een week, voordat ze op zijn.

  • Roelina Dijk 09/11/2012 at 19:38 #

   Beter is het ze in de koelkast te bewaren. Bacterien worden dan in hun groei geremd waardoor ze minder snel bederven. Ik heb nog geen data kunnen achterhalen over hoeveel dagen ze houdbaar zijn.

 5. Loes 14/11/2012 at 13:02 #

  Oké, bedankt. Tot nog toe ben ik (we) er gelukkig niet ziek van geworden. Maar, ze gaan de koelkast in, voor alle zekerheid.;))

 6. Loes 29/11/2012 at 16:02 #

  Nu ik dit nalees moet ik ook ineens er aan denken dat ik tegenwoordig ALTIJD aan een ei ruik, voordat ik hem opeet, warm of koud, voordat ik hem eet! In het verleden is (altijd mij !) overkomen dat een ei niet goed was, hij rook dan echt verrot..ik heb toen een tijdje ook geen ei meer willen eten ;(

Geef een reactie