lettergrootte etiket

Kun jij dit etiket ook niet lezen?

lettergrootte etiketSteeds vaker hoor ik mijn zus mopperen. Niet over haar werk of haar man maar over haar leesvermogen. Ze behoort inmiddels tot de vijftig plussers, en kan niet meer zonder leesbril. Vreselijk vindt ze het.

Voedingswaarde

Zo kan ze in de supermarkt de etiketten niet meer lezen. Terwijl ze dat altijd met overgave deed. Ze koos haar boodschappen met beleid. Ze lette bijvoorbeeld op verzadigde vetten en suikers bijvoorbeeld. “Daar moet toch wat aan te doen zijn?” vroeg ze zich  af. En ze is ervan overtuigd dat ze niet de enige is met dit probleem.

Wetgeving: voedselinformatieverordening

Goed nieuws voor haar en andere verzienden: de letters op voedselverpakkingen worden groter. Niet direct, maar over uiterlijk drie jaar. Met ingang van 13 december 2011 is er een nieuwe Europese wet van kracht: de Voedselinformatieverordening  1169/2011. Op 13 december 2014 moeten alle etiketten zijn aangepast.

Informatie over eten

Het idee achter de nieuwe verordening is dat consumenten meer en kwalitatief betere informatie krijgen over voedselproducten, zodat zij een bewustere keuze kunnen maken uit het assortiment voedingsmiddelen.

Lettergrootte op etiket

Om überhaupt een keuze te kunnen maken moet je het wel kunnen lezen. En daarom een groter lettertype. Kennelijk herkenden meer mensen uit de Europese Commissie het leesprobleem van mijn zus. Vraag is of verziende consumenten er echt wat aan hebben. De grootte veranderd maar 0,2 mm: van 1 mm in minimaal 1,2 mm.

1 gedachte over “Kun jij dit etiket ook niet lezen?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven