Etiket Nutella: boterhampasta met hazelnoten

Het etiket een bron van informatie, vooral de ingrediëntenlijst

Nutella etiket boterhampasta met hazelnoten‘Beangstigend’ en ‘Deze dames zien overal gevaar’. Zomaar een paar reacties op onze blog.

Daar schrokken wij weer van. We willen je niet bang maken.

Dus nu wat luchtigers. Waar je niet ziek van wordt.

Etiket

Even terug naar alledag. Naar het etiket om precies te zijn.

Daar staat vaak veel informatie op. In soms irritant kleine lettertjes.

Maar wat in vredesnaam?

We lichten een tipje van de sluier op.

Verplichte vermeldingen op het etiket

Levensmiddelenfabrikanten zijn verplicht om bepaalde gegevens op het etiket te vermelden. Dat schrijft Europese wetgeving voor.

Wat er altijd op moet staan is:

  • naam van het product,
  • naam en adres van de producent, verpakker of verkoper,
  • nettohoeveelheid van het product (in gewicht of volume),
  • datum van minimale houdbaarheid of uiterste consumptiedatum

Voedings- of gezondheidsclaim

Vaak gelden er aanvullende eisen. Bijvoorbeeld als fabrikanten een voedings- of gezondheidsclaim vermelden op het etiket. Dan moeten ze ook de voedingswaarde vermelden.

Ingrediëntenlijst

Meestal is ook een ingrediëntenlijst verplicht. Voor sommige producten als melk, karnemelk, kaas en slagroom hoeft dat niet.

En die ingrediëntenlijst, die is handig. Dan kun je snel zien waaruit het levensmiddel grotendeels bestaat. Want de ingrediënten staan altijd vermeld in volgorde van afnemende hoeveelheid. Dus wat voorop staat, zit er het meeste in.

Wat zit erin?

Je ziet in één oogopslag of het veel of weinig ongezonde ingrediënten bevat. En of je vooral veel water koopt in plaats van vruchtensap.

Zo is water het hoofdbestanddeel van een pakje Wicky Fruitdrink. Het tweede ingrediënt is vruchtensap (10%), op de voet gevolgd door suiker en fructosestroop.

En een pot Nutella (boterhampasta met hazelnoten, zie de foto rechts), bestaat vooral uit suiker en plantaardige olie. Pas daarna komen de hazelnoten (13%).

Misleidend etiket

In ieder geval mag een etiket nooit misleidend zijn. Zie jij eigenaardige of misleidende etiketten dan kun je dat melden bij de Consumentenbond via kletspraatjes@consumentenbond.nl. De bond wil fabrikanten dwingen om eerlijker te zijn over hun producten.

6 gedachten over “Het etiket een bron van informatie, vooral de ingrediëntenlijst”

  1. Graag wil ik even een opmerking maken over het stukje over wicky.
    Heb hier een pakje (framboos) voor mij staan en de hoeveelheid vruchtensap (uit conentraat) is 0,3%.
    De hoeveelheid frambozensap is zelfs maar 0,02%.
    Oftewel de frambozensap zit er alleen maar in voor de formaliteit gezien ik mij niet kan voorstellen dat het ook maar iets aan de smaak veranderd.

    1. Roelina Dijk

      Ja, het loont echt de moeite om de ingredientenlijst even goed te bekijken. Wat je meldt komt veel vaker voor. En het mag ook, wettelijk gezien.
      Daarvoor geldt de kwantitatieve ingrediëntendeclaratie. Staat een ingrediënt bijvoorbeeld in de naam van het product dan is de fabrikant verplicht dat percentage te vermelden. Of het nu veel of weinig is, dat maakt eigenlijk niet veel uit. Maar ja, misleidend is het wel natuurlijk.

  2. Ik vind het eigenlijk best storend dat er niet gewoon op de Nutellapot staat: 50% vet waarvan 75% verzadigd, 27% suiker… ofzo. Dit is nog steeds verhullend.

    1. Roelina Dijk

      Op dat gebied gaat er wel wat veranderen. Met ingang van 13 december 2011 is er nieuwe wet- en regelgeving van kracht: de Voedselinformatieverordening 1169/2011. Deze wet schrijft voor dat alle etiketten voortaan de voedingswaarde moeten vermelden. Maar er geldt wel een overgangstermijn van 5 jaar dacht ik :-). Nog even geduld …

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven