Cola als marinade voor malser vlees

“Wist je dat je nog een stuk over cola zou schrijven?”, vroeg Dame 2 laatst via de telefoon.

“Ja, een smaaktest”, antwoordde ik. “Klopt helemaal. Komt er binnenkort aan. Nee hoor, was ik helemaal niet vergeten”.

“Nee, niet een smaaktest. Gewoon nog iets over cola”, ging ze door. “Stond laatst bij dat stuk over wat je ermee kunt doen.”

Even bleef het stil bij mij. Snel onze website gecheckt en verrek, ze had gelijk. Het stond er echt:

Cola voor malser vlees

Maar cola kan nog meer. Vlees malser maken bijvoorbeeld. Meer daarover de volgende keer.

Goed. Cola dus.

Vlees verandert van structuur

En ja, dat zorgt voor malser vlees. Komt omdat dat dat zo zuur is. Als je vlees in een zure oplossing legt dan verandert de structuur. De vleeseiwitten gaan een beetje losser zitten waardoor het wat vocht opneemt. Het wordt er sappiger door. Dat ervaar je als malser vlees.

Zure vleesmarinades

Niet voor niets dat marinades voor vlees meestal een zuur bevatten. Citroenzuur of azijn bijvoorbeeld. Het werkt vooral goed bij kleinere stukken vlees. Bij grotere stukken dringt het niet tot de kern door.

Probeer cola eens als marinade. Hieronder volgt een recept van Nigella Lawson.

Vlees met ananas of kiwi

Een andere manier om vlees malser te maken is het te marineren in vers ananassap of met verse stukjes kiwi erbij. Deze fruitsoorten bevatten enzymen die de vleeseiwitten stukknippen. Een beetje als een kluwen wol die je met een schaar in stukjes knipt. Een vorm van voorvertering eigenlijk.

Recept: Kip gemarineerd in cola

Nodig

1 Kg drumsticks, en

Ingrediënten voor de marinade:

  • olijfolie
  • 3-4 eetlepels zoete ketjap
  • 1 blikje cola (330 ml)
  • 2 tenen knoflook, gepeld en geplet
  • 2 cm verse gember, geraspt
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 2 theelepels zout

Bereiding

Meng de ingrediënten voor de marinade door elkaar. Marineer de drumsticks 2 uur terwijl het in de koelkast staat. Haal de drumsticks uit de marinade en grill ze op een niet al te felle barbecue of in een oven ingesteld op 180°C. Gooi de marinade weg.

Na 30 tot 45 minuten zijn ze klaar of als de vleessappen helder zijn (bij dikkere drumsticks). Let op: zorg dat de kip door en door gaar is.

Bron: Lekker eten, gezond afvallen.

, , , ,

6 Responses to Cola als marinade voor malser vlees

  1. G. Dijk Smit 24/05/2013 at 16:58 #

    Hallo Dames Dijk,
    Kun je dit laatste recept ook met cola light marineren, dit voor diabetisch of gaat alles werken in combinatie met de suiker die in cola zit, graag bericht hierover, ander kan ik het niet uit proberen, hartelijke groeten van mij, Gezina

    • Roelina Dijk 07/06/2013 at 14:23 #

      Hallo Gezina,
      Ja, dat kun je ook doen met cola light. Dat is ook hardstikke zuur.
      Groeten Roelina

  2. Frida 24/05/2013 at 21:08 #

    Cola marinade. Grappig hoor! Ik ga het zeker een keer proberen.

  3. Jasper 08/06/2013 at 08:37 #

    Er wordt hier gevraagd of Cola Light ook zou kunnen, maar bij mijn weten kun je dit beter niet doen ivm de aspartaam die in Cola light zit. Bij verhitten zou dit toxisch worden. Ik toevallig deze site tegen en kon het niet laten jullie hierop te attenderen.Voor de rest leuke site.

    • Roelina Dijk 07/08/2013 at 11:00 #

      De zoetkracht van aspartaam gaat verloren bij verhitting. Dat klopt wel. Verder zag ik dat er vele verhalen op internet rondspoken waarin beweerd wordt dat aspartaam toxisch zou zijn na verhitting. Maar dat kan ik niet bevestigen na het lezen van enkele wetenschappelijke rapporten daarover.

  4. Karin Hallebeek 28/03/2015 at 10:34 #

    Ik heb laatst biefstuk gemarineerd in kiwi gegeten.
    Dat was beduidend malser dan de ongemarineerde variant.
    Zelfde principe qua zuur om het vlees zacht te maken.
    En wat mij betreft iets aantrekkelijker dan marineren in cola 😉

Geef een reactie