Cola als ontkalkingsmiddel of roestverwijderaar

Cola: slecht of een wondermiddel?

Cola als ontkalkingsmiddel of roestverwijderaarCola.

Een simpel bruin drankje met onvermoede krachten. Als dorstlesser zeer bekend natuurlijk. Maar het kan zoveel meer.

Wat je met cola kunt doen

Oude munten komen weer blinkend uit de vloeistof te voorschijn, het ontstopt dichtgeslibde gootstenen en laat kalkaanslag in wc’s als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Roestplekjes op je auto wrijf je er zachtjes vanaf met een klein propje in elkaar gefrommeld aluminiumfolie gedipt in cola. En vastgeroeste bouten draai je zo los als je er een in cola gedrenkt doekje overheen legt.

Je vraag je af waarom het niet in de markt gezet wordt als wondermiddel.

De zure kant van cola

Maar hoe kan dat? Vrij simpel. Cola is zuur. Erg zuur.

Het heeft een pH van ongeveer 2,7. De pH is een maat voor de zuurgraad en kent waarden van 0 tot 14. Een waarde van 7 is neutraal. Alles wat daarboven zit is basisch (ook wel alkalisch genoemd). Daaronder zijn producten zuur.

De meeste levensmiddelen zijn in meer of mindere mate zuur (zie tabel). En qua zuurgraad kan cola zich meten met citroensap en azijn.

Dat je het zure in cola niet proeft, komt door de toegevoegde suikers of zoetstoffen.

Levensmiddel pH
garnalen 6,5 – 7,0
ei 6,6
melk 6,6 – 6,8
tomaat 4,3 – 4,9
ketchup 3,9
yoghurt 3,8 – 4,0
jam 3,5 – 4,5
appelsap 3,4 – 4,0
sinaasappelsap 3,3 – 4,2
cola-light ± 2,9
cola ± 2,7
azijn 2,4 – 3,4
citroensap 2,0 – 2,6
Bron: Food and Drug Administration.

 

Ontkalken en roesten verwijderen door zuren

Zure vloeistoffen, zoals cola, lossen kalk en roest op. Hoe sterker het zuur (lagere pH-waarde), hoe sterker de kalk- en roestverwijderende werking.

Niet voor niks kun je koffiezet- en waterkookapparaten ontkalken met speciale (zure) ontkalkingsmiddelen. Meestal op basis van citroenzuur. Maar hetzelfde effect bereik je ook door simpel (schoonmaak)azijn te gebruiken.

Cola voor malser vlees

Maar cola kan nog meer. Vlees malser maken bijvoorbeeld. Meer daarover de volgende keer.

 

Afbeelding: afgeleid van logo Coca cola.

6 gedachten over “Cola: slecht of een wondermiddel?”

  1. Het belangrijkste ben je nog vergeten: cola is een wondermiddel als je in verre oorden op vakantie bent (om minder snel ziek te worden)

    1. Roelina Dijk

      Nee, niet vergeten. Bewust even weggelaten, voor een volgend stukje. Maar volgens Rijkelt Beumer is het niet cola dat helpt bij een eventuele voedselinfectie. Maar cola light. Het fosforzuur in de cola remt/doodt de bacteriën. De suiker in de gewone cola zou juist beschermend werken.
      Maar ook van die cola light moet je dan aardig wat van opdrinken wil het effect hebben. Een liter dacht ik.
      Kijk ook eens op: http://www.nrcnext.nl/blog/2011/10/17/helpt-cola-echt-tegen-reizigersdiarree/.

  2. Voor Noah: zuren (fosforzuur en citroenzuur in cola) lossen basen of basische zouten op. Bijvoorbeeld kalk (calciumcarbonaat) en verwante verbindingen zullen in de oplossing (het water) overgaan. Het hangt dus van de samenstelling van de steen afhangen. En van de dichtheid. Arduin zal niet zo snel oplossen, denk ik, ook al is het grotendeels kalk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven