Sneetjes brood

Waarom je afbakbroden wekenlang kunt bewaren en vers brood niet

Vers broodRaar toch? Voorverpakte broodjes in de supermarkt zijn wekenlang houdbaar, terwijl vers brood al na vijf dagen beschimmeld is. Probeer het maar eens. Laat vers brood een paar dagen in een zak in je kast liggen. Dan zie je (kleine) witte donzige vlekjes. Laat je het nog wat langer laat staan dan worden de vlekjes groter en komt er nog een kleurtje bij. Meestal blauwgroen. Of wit met minuscule zwarte bolletjes.

Bederf door schimmels

Het brood bederft door groei van schimmels. Maar dat gebeurt niet bij de voorverpakte broodjes die je thuis nog moet afbakken.

Houdbaarheid kaas

Hetzelfde geldt voor een stuk kaas in je koelkast. Als dat niet snel op gaat, groeien er schimmels op. Niet zo snel als bij brood. Maar toch wel na een week of twee. Terwijl voorverpakte kaas uit de supermarkt al gauw twee maanden houdbaar is.

Wat staat er op het etiket

Op dat soort voorverpakte broden en stukken kaas staat op het etiket in relatief kleine letters ‘Verpakt onder beschermende atmosfeer’. Dan zit er geen lucht meer in maar een ander gas*.

En schimmels groeien alleen als er lucht is. Door dat eruit te halen is schimmelgroei niet meer mogelijk en verleng je de houdbaarheid. En dat is precies wat fabrikanten doen.

Gasverpakt

Ze halen de lucht eruit en doen er stikstof voor in de plaats. Dat mag en is veilig. Stikstof doet verder niks: het lost niet op in het voedsel of verandert de smaak niet. Open je de verpakking dan vliegt het letterlijk weg. Maar dan zit er wel weer lucht bij.

* Sommige stukken langhoudbare kaas zijn vacuüm verpakt. Dan zit er geen lucht in, maar ook geen ander gas.

3 reacties op “Waarom je afbakbroden wekenlang kunt bewaren en vers brood niet”

 1. Pingback: Hello Fresh, hoe ging het verder? • De Dames Dijk

 2. Jan Schoot

  Voorverpakte broodjes die je zelf nog moet afbakken kunnen wel degelijk al bedorven zijn.
  Het komt vaak voor dat deze in de verpakking al bedorven zijn terwijl we de broodjes die wij gekocht hebben de zelfde dag nog willen benutten.
  volgens de houdbaarheidsdatum zou het product nog een aantal weken kunnen bewaren. dit komt ook vaak voor bij voorverpakte kaas..

  1. Roelina Dijk

   Klopt, dat kan ook. Ik zie dat zelf ook met enige regelmaat bij kaas of brood die nog in de supermarkt liggen. De reden daarvoor is dat de verpakking dan lek is. Ergens is er een minuscuul gaatje in de verpakking gekomen. Tja, en dan komt er weer zuurstof in de verpakking en vindt de normale vorm van bederf weer plaats.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top