Stofluis of beestjes in meel of bloem

Help, beestjes in m’n meel!

Stofluis of beestjes in meel of bloemHeb jij ze ook? Of zijn ze je misschien nog niet opgevallen?

Pak eens een pak bloem, pannenkoekmeel of zelfrijzend bakmeel uit je keukenkast. Open het en kijk een tijdje.

Zie jij ze ook?

Zie je er kleine beestjes lopen? Ongeveer 1 mm lang, dun en grijs-bruin van kleur?

Ze bewegen zich een beetje schokkerig. Ik ben al jaren op de hoogte van hun bestaan. Weet nog dat ze vroeger thuis ook al in het meel zaten. Mijn moeder bakte er gewoon pannenkoeken van geloof ik. Hoorde er een beetje bij eigenlijk.

En nu heb ik ze ook. In een pak bloem. Erg? Ik maak me er niet erg druk om zolang het er niet meer zijn dan een stuk of 10. En bak er gerust een cake mee.

Beestjes in meel

Maar nu kreeg ik er vragen over: wat zijn dat voor beestjes? Zijn ze gevaarlijk? En nog belangrijker, hoe kom je er vanaf? Dus struinde ik het internet af. Op zoek naar antwoorden.

Dat leverde me nog veel meer beestjes op: meeltorren, meelmot, meelmijt en diverse soorten kevertjes. Ook wel klander genoemd. Ik kreeg er acuut de kriebels van.

Stofluis

Navraag bij de Consumentenservice van Koopmans meel leverde het antwoord.

Het zijn stofluizen. Een verzamelnaam voor zeker 10 verschillende soorten. Allen klein en vleugelloos en beginnend met de naam Liposcelis.

De bekendste en in keukenkastjes meest voorkomende soort is Liposcelis bostrychophila. Volgens Koopmans nestelen ze zich bijvoorkeur in de buurt van meelproducten en ontbijtgranen zoals cornflakes.

Groei van stofluis

Een paar luizen in meelproducten vallen niet zo snel op. Maar na vermeerdering wel. Dat kunnen ze alleen als het warmer is dan 20°C. Dan leggen de vrouwtjes eitjes. Zonder hulp van mannetjes trouwens. Die bestaan niet eens bij deze soort.

Besmette huishoudens

In 1998 onderzochten wetenschappers van het King’s College in Londen, hoe vaak stofluis voorkomt bij mensen thuis. Zij stelden vast dat ongeveer 30% van de huishoudens in Engeland ermee besmet is. Volgens hen, leidt hun aanwezigheid voornamelijk tot emotional disturbance. Vooral bij erg proper aangelegde mensen.

Waar komen ze vandaan?

Stofluizen kunnen overal vandaan komen. Met de grondstoffen mee, de fabriek in. Of via verpakkingsmaterialen, houten pallets of andere transportmiddelen. Maar ze zitten ook gewoon in stof.

Hoe kom je eraf?

Heb je ze eenmaal in je meel dan kom je er helaas moeilijk vanaf. Alleen het weggooien van een besmet pak is niet afdoende. De kans is groot dat de stofluizen al hun weg vonden naar andere verpakkingen of wegkropen in kieren van de kast om later weer te voorschijn te komen.

 5 Maatregelen

Volgens Koopmans kun je het beste het volgende doen:

 1. Gooi alle producten met stofluizen weg.
 2. Maak keukenkasten schoon met warm sop.
 3. Stofzuig de kieren van de kastjes.
 4. Bewaar meelproducten op een droge, koele plaats.
 5. Berg aangebroken verpakkingen op in een goed gesloten trommel.

22 reacties op “Help, beestjes in m’n meel!”

 1. Goedemiddag!
  O jee, ik heb ook meer huisdieren dan dat ik had gedacht.
  Maar jij zegt in het begin van je stuk dat je het meel gewoon verwerkt en er pannenkoeken van bakt en opeet.
  Je leeft nog… dus als het dus stofluis is kan dat geen kwaad? In mijn pak broodmix lopen een paar zwarte speldenprikjes maar ik wil hiermee wel een brood bakken.
  Kan dat dan geen kwaad, want daar lees ik niet veel over op internet.
  Tuurlijk, Koopmans wil dat ik een nieuw pak koop 🙂
  Groetjes,
  Patricia

  1. Roelina Dijk

   Ja fijn idee he?! :-).

   Als het er niet veel zijn dan kun je ze gerust meebakken. Zijn het er veel dan zitten er ook veel uitwerpselen van deze beestjes in. Niet echt fris. Soms zijn er dan ook verkleuringen te zien.
   Grote aantallen kunnen bij sommigen ook leiden tot een allergische reactie. Daarom hou ik voor mezelf maar een grens aan van ongeveer 10 stuks. Maar meestal zijn het er niet eens zoveel.

  2. Beestjes

   Ze houden ook heel graag van havermout daar komen ze door de verpakking heen
   zag allemaal gaatjes in de verpakking

 2. Goede middag,

  Mijn zoutpotje was leeg dus ging hij, of het, in de vaatwasser. Heel mooi schoon natuurlijk.
  Omdat ik eerder in een pak bloem die gekke beestjes had keek ik heel goed naar het nieuwe zout in mijn glazen potje.
  Wat schetst mijn verbazing, ook hier zaten ze in. Ik heb er zeker 15 uitgehaald, ze zijn ook nog moeilijk te verdelgen.
  In het water blijven ze gewoon bovendrijven.
  Nu staat mijn zoutpotje op het aanrecht en kom ik in de keuken dan schep ik het zout weer even om.
  Totdat ik er niet meer tegenkom. Ook in de maïzena heb ik er wat ontdekt.
  De maïzena heb ik in een glazen pot, afsluitbaar, gedaan.
  Maar de la is nog niet vrij van deze beestjes. Die ga ik schoonmaken volgens jullie richtlijnen.
  Groet Ali.

 3. Raar! Een nieuw pak, in een afgesloten bus… Vol met die beestjes! Weg er mee! Kriebels nog aan toe! …nog nooit eerder gezien! Ik dacht even dat het gist pootjes had gekregen…

  1. In mijn cornflakes zaten er ook , ik heb per ongeluk een hele kom leeggegeten en daarna gal overgegeven, word ik nu ziek?

 4. Vraagje: er zit een soort rag in mijn volkorenmeel, kan dat kwaad voor je gezondheid? Ik heb net het meel gezeefd.

 5. Ik heb gistere zwarte beestjes gevonden in allen bloem ook in de nieuwe dicht zijnde verpakking ik ben bezig geweest om de bloem te zifte heel fijn zeefje dat lukt wel maar kruipt te veel tijd in, ik weet geen raad meer nu .

  1. Kunnen die beestjes ook gewoon opduiken zonder meel wat over datum is
   Mijn zus wordt gek van die beestjes komen op de vensterbank en in haar gordijnen

 6. Ik doe mijn meel direct in een schone wekpot en wat schetst mijn verbazing? Ze zitten in de afgesloten pot. Bah, gewoon uit de winkel meegenomen dus. De pot ga ik niet weggooien, maar als ik het meel eruit gooi komen de beestjes vrij…wat kan ik doen? De pot met beesjes en al in de vriezer stoppen zou dat helpen? Hij kan niet in de magnetron want er zit metaal aan een wekpot anders leek me dat wel een oplossing. Het is Jakkie en ik ga het meel echt niet meer gebruiken want er zitten natuurlijk ook faecaliën in die toxisch zijn. En ik ga ze ook niet bevrijden. Met pot en al weggooien vind ik zonde.

  1. Roelina Dijk

   Ik zou daar niet heel moeilijk om doen: inhoud in een plastic tas doen, knoop erin en de pot goed afwassen met heet water. Klaar.

 7. Ik ben nogal van het bakken van taarten, koekjes enz. De laatste maanden was daar door de zomer en andere dingen de klad wat in gekomen. Dus nu maar weer eens een gewone ouderwetse cake bakken om te beginnen, dat hadden wij al zolang niet meer gehad bij de koffie. Ik maak een brabantia bus open, die ik een paar maanden daarvoor gevuld had met een nieuw bak zelfrijzend bakmeel. Ik kijk in de bus, en ik kijk nog eens, en denk het lijkt wel tarwemeel. Net of er heel miniuscuul kleine stukjes gemalen tarwekorrels doorheen zitten. En dan zie ik dat ze bewegen. Inderdaad heel schokkerig. En de bus zit echt helemaal vol met dat spul. Heb alles in de groene container gegooid en de bus helemaal schoongemaakt en afgewassen. Daarna heb ik een pak bloem gepakt die er net stond. Zat helemaal niets in, en de bakpoeder was ook schoon. Later in die week, heb ik de andere potten met spelt en boekweit meel ook gecontroleerd. Alles vol met die kriebels. Een pak broodbakmix, aardappelzetmeel, groentesaus, maizena, custard, allemaal vol. Dus alles systematisch afgezocht, alles weggegooid, potten schoongemaakt en de hele kast uitgezogen en schoongemaakt. Daar zijn wij verder niets meer tegengekomen. Mijn vermoeden is toch dat ze in een pak van een of ander mee zijn gekomen. Maar hoe ze zelfs in dicht afgesloten potten terecht kunnen komen is voor mij een groot raadsel. Onze voorraadkast is in ieder geval weer om door een ringetje te halen!

   1. F.El Hajjioui

    Tip van oma: altijd een blaadje of 2 laurier in je meelproducten stoppen, dan heb je nooit beestjes.

 8. Ook ik ben vandaag op jacht naar liposcelis bostrychophila.Wij hebben vroeger vast pannenkoken op met stofluis al moesten we van moeders ook altijd in de bloem kijken. Wat ik altijd nog doe als ik bloem gebruik. Mijn schrik was groot toen ik eind van de warme zomer beestjes in de bloem zag. Heb mijn keukenkast gecontroleerd, alles weg gegooid wat op bloem leek. Flink schoongemaakt. Dacht dat het opgelost was. Tot ik gisteren ook het zoutvaatje wilde aan vullen en beestjes zag in het zout.
  Nu heb ik alles weer gecontroleeerd en flink schoongemaakt. Wat mij opviel was dat de beestjes in de kiertjes van alle kartonnen verpakking zitten. Nu heb ik alle kartonnen verpakkingen uit de kastjes gehaald. De inhoud wat in plastic zat bewaard, hier zijn ze niet dol op. Zelfs de doosjes van magentronfolie en plastic zakjes vinden ze een heerlijk.
  Hopelijk kan ik het zo te lijf gaan en straks de voorrraad aanvullen. De supermarkt zal blij zijn dat ik langs kom.

 9. n.schoonmade

  Sinds een paar daten zit mijn Wesco afvalbak in de keuken vol met beestjes.
  Ik dacht eerst dat het fijn zand was maar vroeg me wel af waar dit dat vandaan kwam.
  Schoongemaakt maar twee uur later was het weer raak.
  Nog eens goed gekeken en het “zand” bleek te bewegen. Het zijn heel licht gekleurde beestje en zo klein dat ik zelfs onder een vergrootglas niet kan ontdekken wat het zijn.

  Ik heb alle pakken bloem ed bekeken, nergens iets te zien, alleen op die alvalbak, gewoon aan de buitenkant.
  Weet iemand hier raad mee??

 10. Ik zit er reeds twee jaar mee van pak spaghetti uit de supermarkt .eerst kast schoongemaakt .Enkele dagen terug .mijn ganse voorraad eten weg en alles in plastiek afgesloten dozen en nog steeds zit ik ermee.als ik van reis kom lig mijn huis vol …echt waar dode beestjes want aan voeding kunnen ze niet .Hoe geraak ik daar van af ?,,,,

 11. Hier gaan ze gewoon mee de custard of pudding in! Niks van aan trekken. Ik ga hier heus niet alles voor weggooien.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top